Acaba d’arribar a les llibreries Los Liszt (2018), un deliciòs conte, on els seus protagonistes dediquen gran part del seu temps a el·laborar llistes. La seva il·lustradora, Júlia Sardà, ens dedica un espai per a respondre a algunes qüestions relatives al seu nou llibre, el seu treball, els seus projectes i els seus gustos. Obrim la finestra per a descobrir a una artista que rep el reconeixement de la crítica especialitzada.

Acaba de publicar-se Los Liszt al nostre país, un llibre que valoren molt positivament  crítics internacionals on destaquen les teves il·lustracions. Què esperes d’aquesta obra, quines sensacions o expectatives tens?

La veritat és que estic molt contenta de que es publiqui alguna cosa meva a Espanya, per fi! porto molt temps treballant i no hi ha casi res meu a les llibreries. Així que aquest llibre, del que estic bastant orgullosa, em fa molt feliç. No espero res més.

Los Liszt Julia Sardà

Els llibres il·lustrats acostumen a tenir dues parts, la narrativa i la visual. En aquesta ocasió has treballat amb Kyo Maclear. Com és la feina de compartir el procés creatiu d’un projecte comú. Es fa encara més difícil fer-ho amb una escriptora que viu a Toronto?

Doncs la veritat és que quasi mai tinc contacte amb  els escriptors durant el procés de creació. Els editors solen sempre moderar aquest diàleg perquè cada disciplina tingui el seu espai. Evidentment cada pas del procés es posa en comú, però l’editora fa de mediadora perquè hi hagi un element neutre entre dos egos creatius.

En aquest cas va ser molt fàcil, semblava que ens haguéssim posat d’acord. Tots els esbossos van ser aprovats a la primera.

La distància no influeix gaire per mi, sempre treballo per mail.

 

Has fet diferents treballs com a il.lustradora. Quin treball recomanaries a algú que encara no et coneix. Quina seria la teva carta de presentació?

Els meus preferits sempre són els que vaig fer per el Cercle de Lectors fa temps, que no van arribar a les llibreries. Particularment Charlie i la Fàbrica de Xocolata i Mary Poppins. Els Liszt també m’agraden i ara estic treballant en Duckworth the Difficult Child, que sortirà a finals d’any publicat per Simon and Scuster a EU.

Mary Poppins Julia Sardà

Les teves il.lustracions són molt personals i particulars. Creus que hi ha encara molts estereotips i prejudicis a la literatura infantil?

Bé, crec que hi ha poc risc en la literatura infantil. Els contes que llegia jo de petita eren més atrevits i incorrectes que els que em passen ara per il.lustrar. Hi havia injustícia, humor negre, sàtira, surrealisme, venjança, personatges intrínsecament dolents, escenes de por, finals desordenats, etc.

Ara tinc la sensació que tot això és veu massa perillós i no es pren als lectors com a persones capaces d’assimilar o saber gaudir d’aquests elements.

Has pensat fer el salt i crear les històries a més de dibuixar-les?

Sí, de fet estic fent el meu primer llibre amb Walker Books a Londres. però em sembla molt difícil. Sempre dibuixant i criticant i ara em trobo davant del full de paper i estic plena de dubtes 24h. però em sembla molt emocionant.

 

En quins projectes estàs treballant actualment?

Estic dibuixant Duckworth The Difficult Child, com comentava més amunt, també el meu primer llibre amb Walker Books, que encara no te títol, la nova versió il.lustrada de The Old Possum’s Book of Practical Cats de T.S. Eliot i més coses que he de lligar i confirmar.

Julia Sardà

Com veus el panorama a terra nostra i a l’estat espanyol. Cal sortir fora per a tenir projectes i per tenir un reconeixement a la teva feina?

Suposo que el reconeixement també s’aconsegueix aquí. Segons la meva experiència, he treballat més a gust amb editors internacionals. Em sembla que el tracte és més igualitari i els preus més justos.

 

Al teu darrer treball, els protagonistes fan llistes. Et proposo fer-ne 3.

JuliàSardà Fest (Organitzes un festival de música. Quines bandes no hi podrien faltar).

Jajajaja bueno, jo no aniria mai a un festival que es digués Julia Sarda Fest. Però si al final hi anessin :

 • Current 93
 • Josef Van Wissem
 • Jordi Savall
 • John Maus
 • Popol Vuh
 • The Paragons
 • Fugazi
 • Els Surfing Sirles
 • Swans

Llavors pagaria un bon diner per entrar.

Expositor a una llibreria (T’encarreguen ser la responsable d’un espai permanent a una llibreria que ha de tenir 10 llibres il·lustrats).

 • Donde viven los Monstuos. De Maurice Sendak.
 • El Manual de la Bruixa de Malcom Bird.
 • The Dark. de John Klassen i Lemony Snikett.
 • In The Night Kitchen de Maurice Sendak
 • Alicia en el País de las Maravillas, de Lewis Carrol, ilustrado por Tove Janson.
 • Home de Carson Ellis
 • El Viaje de Shakleton de William Grill
 • Eventually Everything Connects de Loris Lora
 • Amphigorey de Edwayd Gorey
 • Viperetta de Antonio Rubino.

 

Cine Club (Cada membre del Cine Club al que pertanys proposa una marató de cinema. Has de decidir quines 5 pel·lícules es projectaran. L’ordre també és important).

 • Apocalypsis Now de Francis Ford Coppola
 • Persona de Ingmar Bergman.
 • Fitzcarraldo de Werner Herzog
 • Novecento de Bertolucci
 • El matrimonio de Maria Braun de Rainer Werner Fassbinder

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies