"La fiebre del Heno" de Stanislaw Lem
9Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Les morts de diversos estrangers a Nàpols, en estranyes circumstàncies, centren l’atenció de les investigacions de les autoritats locals i de la Interpol. En no aclarir la situació, una agència privada recorre als serveis d’un astronauta nord-americà retirat per intentar descobrir què hi ha darrere d’aquest curiós misteri. Arriba a les llibreries un dels grans relats de Stanislaw Lem. Deixeu-vos portar per l’enginyós trencaclosques que ens proposa el considerat millor escriptor europeu de ciència ficció i un dels grans autors del segle XX.

L’experiència de llegir a Stanislaw Lem és sempre un plaer, no només pel plantejament dels seus relats sinó que també per la seva capacitat narrativa. En aquesta ocasió, l’autor ens presenta la peculiar investigació que porta a terme un astronauta nord-americà retirat que tracta d’aclarir la mort de diverses morts succeïdes en un balneari de Nàpols. Diverses persones han embogit i algunes s’han suïcidat. Totes elles són homes d’uns 50 anys, estrangers i patien algun tipus d’al·lèrgia. La policia local i la Interpol no aconsegueixen recopilar suficients pistes per elaborar un relat dels fets coherent convertint-se així en un misteri amb diverses elucubracions.

Stanislaw Lem

Les primeres pàgines del llibre ens empenyen violentament a un escenari confús, asfixiant, aclaparador on no tenim clar el que està passant. Aquest desconcert es va ordenant a mesura que avancem en la lectura. La narració ens porta a descobrir els diversos casos que han descol·locat als investigadors que no han estat capaços de donar una explicació coherent a les diverses desaparicions. Els casos estan classificats però una agència nord-americana, per encàrrec d’un dels familiars dels morts, s’escollirà un astronauta retirat com el millor candidat a intentar donar resposta a aquests interrogants. Aquest astronauta és el protagonista de la història i el que ens narra en primera persona les seves indagacions. Aquesta utilització de la primera persona genera al lector un acostament a l’acció que en certs moments podem arribar a creure’ns que som el seu company d’investigació i que vam participar conjuntament intentant descobrir què hi ha darrere de les enigmàtiques morts. Aquest és un dels molts elements que Stanislaw Lem utilitza per elaborar un artefacte literari que funciona a la perfecció si el lector deixa de banda els estereotips del gènere i es deixa portar per alguna cosa lliure de lligams i prejudicis.

Els seguidors de l’escriptor, conegut per obres com Solaris, El astronauta o La voz del amo, comprovaran que aquesta obra segueix fidel a la seva tasca de plasmar al paper conceptes i idees que han estat una constant al llarg de la seva trajectòria com la insignificança de l’ésser humà davant a l’univers, la ciència com a mecanisme de comprensió del món i sobretot, el que personalment em sembla més fascinant d’ell, la seva capacitat de descriure conceptes difícils de concebre fent-los assimilables i comprensibles.

Es tracta d’una gran novel·la que fuig de la idea que tenim d’un dels millors escriptors de ciència ficció de tots els temps. Una obra guardonada amb el Grand Prix de la Littérature Policière que gràcies a l’Editorial Impedimenta, en la seva perseverança per recuperar i reivindicar l’obra del geni polonès, torna a l’actualitat literàriaEditorial: Impedimenta
ISBN: 978-84-17115-49-4
Pàgines: 224
Preu: 20.50 €


Stanislaw Lem (Lvov, 1921- Cracòvia, 2006)
Va estudiar a la seva Polònia natal Medicina i va lluitar com a membre de la resistència durant l'ocupació alemanya. La seva primera obra L'Hospital de la transfiguració va tenir problemes amb la censura comunista. El seu gran èxit va arribar amb Los astronautas (1951). A partir d'aquest moment es va centrar amb el gènere de la ciència ficció. Destaquen obres com: La investigación (1959), Solaris (1961), Congreso de futurologia (1971) o Vacío perfecto (1971). Va ser membre honorari de la SFWA (Associació Americana d'Escriptors de Ciència Ficció) de la qual va ser expulsat el 1976 després de declarar que la ciència ficció dels Estats Units era de baixa qualitat.


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies