La tornada del ja no grat Lars von Trier a la Croisette amb l’esperada i polèmica ‘The House that Jack Built’ ha centrat el focus informatiu del Festival. Spike Lee amb ‘BlacKkKlansman’ i Stéphane Brizé amb ‘At War’ han portat un cinema de denúncia de millors ideals que idees. 

‘The House that Jack Built’ de Lars von Trier

Tot i que s’ha presentat fora de competició, ‘The House That Jack Built‘, la tornada de Lars von Trier a Cannes, rehabilitat pel Festival després de diversos anys en què se’l va considerar persona non grata a causa de les declaracions realitzades quan va presentar ‘Melancholia’ , s’ha viscut com un esdeveniment. Sense cap dubte, informativament, era la pel·lícula del dia.

The House that Jack Built‘ és un viatge de 155 minuts a l’interior de la ment pertorbada de Jack (Matt Dillon), un enginyer ficat a arquitecte incapaç de construir-se la casa dels seus somnis amb un trastorn obsessiu-compulsiu i que assassina a gent. I per extensió a la ment del propi Lars von Trier. Tot director parla de si mateix en les seves pel·lícules, de la seva visió del món, de les seves idees, de les seves obsessions, de les seves preocupacions, però poques vegades ho ha fet algun amb el desvergonyiment narcisista i la claredat autoreferencial del director danès a ‘The House that Jack Built‘. Hi ha fins i tot una part de la pel·lícula en la qual el director danès recorre a imatges de les seves pel·lícules anteriors. ‘The House that Jack Built‘ (la casa que va construir Jack), podria haver-se titulat també ‘The Movies that Lars Made’ (les pel·lícules que Lars va rodar).

The House that Jack Built Matt Dillon

Estructurada en 5 parts més un epíleg bastant qüestionable, la pel·lícula és la confessió de Jack a Verge (Bruno Ganz) en el seu descens als inferns. Cadascuna d’aquestes parts narra un de tants assassinats violents i sàdics comesos per Jack que von Trier posa en imatges, sense estalviar detalls a l’espectador. El director danès manté la seva capacitat per crear imatges pertorbadores i icòniques.

Von Trier en cap moment busca justificar els actes de Jack. Ni donar-nos els motius o posar-nos en antecedents. Simplement ens els mostra com una cosa intrínseca a la seva forma de ser. Com les seves pel·lícules.

El director danès no s’amaga. En el primer assassinat estableix la relació entre la violència i l’art. Altres semblen estar inspirats directament en seqüències de les pel·lícules de Von Trier, o s’inclouen referències als seus problemes amb les dones o amb els mitjans de comunicació. Per a ell la millor defensa sembla ser un bon (auto) atac. Com el propi Jack diu a la pel·lícula, la millor manera d’amagar alguna cosa és fer-ho de forma evident. I el discurs de Lars von Trier a ‘The House that Jack Built‘ és sobretot evident.

BLACKKKLANSMAN de Spike Lee

Gairebé 30 anys després que Samuel L. Jackson s’emportés un premi especial al millor actor secundari per ‘Jungle Fever‘, Spike Lee torna a concursar per la Palma d’Or amb ‘BlacKkKlansman‘, la història de Ron Stallworth, el primer policia afroamericà que va aconseguir infiltrar-se al Ku Klux Klan a Colorado a principis dels anys 70, protagonitzada per John David Washington (fill de Denzel) i Adam Driver.

Però a Spike Lee no sembla interessar-li ‘BlacKkKlansman‘ com a recreació històrica d’uns fets del passat. El seu principal interès sembla ser denunciar la situació de racisme a l’Amèrica de Trump. El film està ple de referències, frases, elements i diàlegs que fan referència directa a l’actualitat. Spike Lee i el seu equip de guionistes es prenen un especial interès a introduir aquests Make America Great Again, America First, comentaris als tirotejos dels policies als afroamericans i un llarg etcètera encara que sigui a costa de sacrificar la versemblança dels fets històrics.

BlacKkKlansman

Fa la impressió que a hores d’ara la impotència de Spike Lee arriba a tal extrem que recorre a la sàtira per fer arribar la denúncia. Lee ridiculitza els antagonistes, busca el gag continu recorrent en alguns moments al traç gruixut, però a la seva denúncia li acaba faltant pegada.

Spike Lee busca denunciar el racisme que pateixen els afroamericans, i en menor mesura els jueus als Estats Units. Però sembla entestat a que siguem conscients que qui fa la denúncia és ell i omple ‘BlacKkKlansman‘ d’enquadraments en diagonal, plànols de detall i pantalles partides o introdueix un muntatge paral·lel bastant maldestre alternant els discursos d’un dirigent de la lluita pels drets civils i del responsable màxim del Ku Klux Klan, David Duke, que no fan sinó assenyalar-lo a ell com a autor de la denúncia, per sobre del propi missatge.

Però per si l’intent de la denúncia falla, Spike Lee acaba ‘BlacKkKlansman‘ amb les imatges de les manifestacions i aldarulls de Charlottesville de l’estiu passat. I aquí és indubtable que el missatge del director arriba.

‘At War’ de Stéphane Brizé

Després de ‘El jardín de Jeannette‘, la seva excel·lent adaptació de la novel·la ‘Una vida‘ de Guy de Maupassant que es va emportar el premi FIPRESCI al Festival de Venècia de 2016, el francès Stéphane Brizé torna a Canes, acompanyat per Vincent Lindon i amb una pel·lícula de denúncia de la situació dels treballadors amb ‘At War‘, tal com va fer el 2015 amb ‘La ley del mercado‘, per la qual Lindon es va emportar el premi al millor actor.

En ella s’explica la lluita dels treballadors d’una fàbrica de França de més de 1100 treballadors per evitar la seva deslocalització, el tancament de la mateixa i la pèrdua del seu lloc de treball.

At war

Brizé combina de manera efectiva imatges d’estil documental, amb el reportatge televisiu i les notícies d’informatiu per explicar els secrets de les negociacions, les raons d’uns i d’altres per actuar de la manera en què ho fan, la rebotiga del que normalment reflecteixen els mitjans i reduint al mínim els aspectes personals i íntims dels que participen en la lluita i sense permetre que els seus personatges perdin la dignitat en cap moment. Afortunadament, la via per la qual Brizé busca els seus objectius no és la de Ken Loach.

Brizé, com era d’esperar, pren part pel costat dels treballadors (seria realment estrany i a priori poc cinematogràfic que algú fes una pel·lícula per explicar per què els empresaris decideixen tancar empreses), sense condescendència, ni falsa compassió, i va aconseguir que en diversos moments el públic assistent a la projecció aplaudís. Llàstima que cinematogràficament la pel·lícula es vegi i soni com una cosa ja coneguda i que ‘At War‘ tingui poc més d’aportar que la recreació d’uns fets dramàtics.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies