Segurament no serà casualitat que el Festival de Canes hagi decidit programar en dies consecutius les notables ‘Leto’ del rus Kirill Sebrennikov i ‘Cold War’ del polonès Pawel Pawlokowski. Les dues vénen de països excomunistes, totes dues estan rodades en blanc i negre, totes dues parlen del comunisme com a obstacle en la vida dels seus protagonistes i les dues tenen molta música, sense ser estrictament musicals. Entre les dues, una cosa tan únic i inclassificable com ‘The Image Book’ de Jean-Luc Godard.

‘Leto’ de Kirill Serebrennikov

Kirill Serebrennikov és un dels dos directors que no podran desplaçar-se al Festival perquè les autoritats del seu país no els ho permeten. El director de ‘Traición’ i ‘The Student’ està condemnat a arrest domiciliari oficialment per haver fet ús il·legal d’alguns milions d’euros teòricament destinats a la cultura. Extraoficialment simplement per ser una persona crítica amb el règim de Putin. No obstant això, no sembla que hagi de ser ‘Leto’ la pel·lícula amb la que s’hagi de reconciliar amb l’autoritats russes. Perquè el tema principal de ‘Leto’ és la tensió entre la llibertat creativa i la censura, entre l’instint i el risc creador i el acomodar-se a les normes i el control de les autoritats i la crisi personal i existencial i la frustració que provoca.

Leto

Inspirada en fets reals, ‘Leto’ és una mirada malenconiosa a l’escena rockera del Leningrad de la dècada dels 80 del segle passat, quan encara quedaven 10 anys per a la perestroika i Breznev era el líder màxim de la URSS A través de la relació mentor – pupil entre Mike, un rocker d’èxit, i Viktor, un jove músic a la recerca de l’èxit, a la qual la seva suma Natacha, nòvia del primer, amb la qual formen un estrany triangle amorós, Sebrennikov planteja una mena de ’24 Hour Party People ‘a la russa. Un homenatge al rock de principis dels 80, en què sonen, són esmentats o es veuen les portades dels discos de David Bowie, Sex Pistols, The Beatles o Blondie i en el qual Serebrennikov es permet rodar les seves versions particulars dels videoclips del ‘Psycho Killer’ de Talking Heads, ‘Passengers’ d’Iggy Pop i el ‘Perfect Day’ de Lou Reed.

Com en les seves pel·lícules anteriors, Serebrennikov fa evident la seva fixació per les formes. És el seu estil. És un manierista. Però afortunadament aquesta vegada els seus excessos formals no li perden. O no tant. ‘Leto’ està rodada en un blanc i negre exquisit que potencia el seu to malenconiós i avança de forma aclaparadora, especialment en el seu primer terç, gràcies a la seva planificació fluida i la seva precís treball de càmera. Però a Serebrennikov no li deu semblar suficient. I a més s’entesta a trencar la quarta paret, inserir imatges en color imitant la textura del super8 o els ja esmentats videoclips musicals. Però alhora que la pantalla s’omple d’aquests artificis i d’aquestes trucades d’atenció, el guió de ‘Leto’ divaga, com ho fan els seus personatges,

‘Cold War’ de Pawel Pawlikowski

També està rodada en blanc i negre, també parla d’una relació en l’època del comunisme i també té un rerefons musical, ‘Cold War’ de Pawel Pawlikowski, director d’origen polonès que després de guanyar l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa per ‘Ida’, debuta al Festival de Cannes. I si a ‘Leto’ li podríem retreure el seu excés de durada, un dels grans actius de ‘Cold War’ és el seu ajustat i precís ús de l’el·lipsi: 84 minuts en què no sobra ni segon.

Cold War

‘Cold War’ arrenca com un documental de música tradicional a Polònia post Segona Guerra Mundial. En uns minuts descobrirem que es tracta del treball de documentació per a la formació del grup de cors i danses tradicionals Mazurek que formaran les autoritats. Entre les noies aspirants, Zula, una jove atractiva, amb talent i amb un passat misteriós, crida l’atenció del director musical, Wiktor. ‘Cold War’ explicarà la relació d’amor boig i impossible entre ells de 1949 a 1964 per mitja Europa al so de la música folklòrica polonesa, el jazz i el rock. D’una banda, les forces que els portaran a buscar una vida millor i una carrera professional més plena. Com a ‘Leto’, també a ‘Cold War’, el comunisme limita la creativitat i les aspiracions artístiques dels músics. De l’altra,

Pawlikowski torna a rodar en format 4/3, en blanc i negre (com a ‘Ida’) i amb una fotografia de clars i foscos molt contrastades, enquadraments ajustadíssims i moviments de càmera perfectament mesurats. Tant que ‘Cold War’ podria semblar una exquisida col·lecció de postals animades. I ho és. Però aquesta fredor esteticista, queda compensada pel carisma arrasador de Joanna Kulig com Zula (inclòs aquest Rock around the clock de Bill Haley & His Comets no és fàcil d’oblidar), de la seva química amb Tomasz Kot (Wiktor), de l’ús continu de les el·lipsis narratives que sorprenen i mantenen l’espectador en tensió contínua i sobretot, d’una història d’ amour fou tan amarga, com apassionant.

‘The Image Book’ de Jean-Luc Godard

I per compensar tant atac al comunisme, ‘The Image Book’, l’últim de Jean-Luc Godard. Que tampoc és que ho defensi, sinó que en la seva última pel·lícula, el director suís es dedica a criticar-ho tot, a atacar les esquerres, a les dretes ia Europa en general, com ancià refunfuñón. O això és almenys, el que es podria endevinar de la seva calidoscòpica i densa ‘The Image Book’.

The Image Book

La presentació d’una pel·lícula de Godard a Canes és un esdeveniment per si mateix. La seva minoria devota, fa llargues cues (fins i tot més llargues del que és habitual en aquest Festival), per a ocupar els millors llocs per veure-la. La majoria dels infidels a la devoció godardiana dubta entre deixar-se portar o no escoltar aquest fanatisme. I com ja va passar fa quatre anys, amb la presentació d”Adéu al llenguatge’, quant s’apaguen els llums s’escolta clarament un ‘Godard fogever’ (amb marcat accent francès inclòs). Amb Godard a Cannes fins el ritual sembla important. Inclosa la seva performance en la roda de premsa.

El que és indubtable és que el que Godard ofereix en una pantalla de cinema, no ho fa ningú més. A ‘The Image Book’ torna al muntatge collage, com en el seu ‘Histoire (s) du cinéma’, encadenant imatges d’altres pel·lícules, de fotografies, de pintures, d’imatges d’arxiu, de noticiaris, deformant-, sobreexposant-les, modificant el color a les que superposa els seus sons originals, o música clàssica, o sorolls diversos o la veu en off que (des)orienta a l’espectador. Una embolic d’imatges, sons i idees, que tenen molta més relació amb el cinema experimental que amb el cinema narratiu, sigui o no convencional. I en aquest bombardeig la tesi aquest cop sembla ser, occident dolent, Aràbia bona. El rigor de l’anàlisi per semblant afirmació se m’escapa.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies