Els Dalí de Figueres. La família, l'Empordà i l'art
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Mariona Seguranyes Bolaños, Els Dalí de Figueres. La família, l’Empordà i l’art, Ajuntament de Figueres, Museu de l’Empordà i Viena Edicions, 2018, 303 pàgines [estudi-catàleg de l’exposició homònima en el Museu de l’Empordà de Figueres, del 28 d’abril al 4 d’octubre de 2018].

Important i absolutament inesperada l’exposició que s’ha inaugurat el 28 d’abril d’enguany al Museu de l’Empordà de Figueres, on es pot veure fins al 4 d’octubre. Comissariada per la historiadora de l’art Mariona Seguranyes, i fruit d’una abundosa recerca i d’un coneixement excepcional de l’obra i el mitjà del pintor, “Els Dalí de Figueres. La família, l’Empordà i l’art” respon a la motivació primera que hauria de tenir qualsevol acte expositiu: treure a la llum, evidenciar, posar davant dels ulls de la comunitat cultural quelcom fins ara ignorat o poc conegut, a fi d’actualitzar la percepció, la consideració o la valoració que socialment hom té de l’assumpte de què es tracti.

I en efecte, en bona mesura aquesta mostra està cridada a aconseguir aquet objectiu, ja que Els Dalí de Figueresi, sobretot, el magnífic estudi de més de 300 pàgines que l’acompanya, obra de consulta obligada a partir d’ara– ens presenta el geni sota una llum familiar que permet il·luminar, aportar nitidesa i complementar, en definitiva comprendre molt millor, el problema de la formació del pintor i la relació d’aquest amb la seva família. Certament, el mer biografisme no ens permetrà mai que ens fem pagues d’un personatge de la dimensió de Dalí, però és ben cert també que la proximitat, el grau d’intimitat que ens proporciona l’exposició de què parlem, ens fa possible copsar l’ambient en què va créixer el pintor i les petites i grans tragèdies que van envoltar la seva família. No cal dir com aquest substrat familiar, les estranyes flors que es fan iridiscents en els recambrons més ocults de la psique, pot arribar a ser important a l’hora d’abordar un artista que és potser el màxim exponent del surrealisme.

Dalí

La mostra figuerenca incorpora pintures, dibuixos, cartes, documents, fotografies, filmacions i objectes diversos, procedents de diferents museus i col·leccions i d’arxius públics i particulars, i ens aporta un relat coherent, comprensiu i excepcionalment lúcid de la trajectòria de la família Dalí. Hi retrobem, redimensionada, com a element central, la figura excepcional del pare, el notari Salvador Dalí i Cusí, que sota la seva signatura emprava com a rúbrica a les escriptures del seu protocol les inicials dels seus pares, amb la conjunció enganxada a la primera lletra: “Gi T” (Galo i Teresa: l’avi Galo [sic] que, tabú familiar, es va suïcidar a la Barcelona de les darreries del XIX, arran del crac borsari de la Febre d’Or).

De l’activitat política de joventut, Dalí i Cusí, el pare, passà, sota l’impacte del procés de Montjuïc, en el qual va declarar com a testimoni de la defensa de Pere Coromines, des de l’any 1900 i un cop obtinguda la notaria de Figueres, a una vida d’una certa discreció des d’un punt de vista de l’activitat pública, la qual cosa no obsta, tanmateix, perquè tingui una participació ben activa en el món de l’associacionisme figuerenc.

Dalí

El perfil ideològic que se’ns dibuixa i que, insisteixo, se’ns (de)mostra a partir de documentació diversa és el d’un lliurepensador, aliadòfil, esperantista i pròxim a la masoneria. Resulta d’un excepcional interès, també per a la biografia del pintor, la persecució de què va ser objecte el notari l’any 1923 per denunciar davant del jutjat que un piquet monàrquic, format principalment per agents de l’ordre, li van impedir sortir de Figueres i aixecar acta del resultat electoral a Boadella d’Empordà. El notari Dalí va mantenir durant mesos la seva denúncia, àdhuc contra el governador civil, i això va fer que se’l detingués i se li mostrés una llista en què constava el seu fill Salvador com a perillós per a l’ordre públic. L’amenaça es va acabar materialitzant, tan bont punt es va iniciar el procediment, i el denunciant, amb el fill empresonat, es va veure obligat a retirar l’acusació. L’exposició permet resseguir l’evolució de l’iconografia daliniana de la figura del progenitor de l’artista, que passa de patrici romà en les obres del període de formació a un Guillem Tell degradat que recrea el quadre de 1930 conservat al Centre Georges Pompidou, el qual, en mostrar-nos un pare castrador, constituiria una reinterpretació de l’episodi, en consonància amb les tensions que van caracteritzar la relació entre pare i fill a partir de la irrupció en la vida de Dalí de Gal·la i el surrealisme.

Seguranyes reivindica, i explica, la figura d’Anna Maria Dalí, com a “la memòria familiar”. La historiadora ens la situa els anys 20, feliç al costat del germà, per a qui, abans que arribés Gal·la, faria de model i, en certa mesura, les funcions de secretària, mecanografiant-li les cartes que el pintor li dictava: són icòniques les projeccions de l’una i l’altre ballant el xarleston a Cadaqués, l’any 1926 –que també reprodueix el llibre–. Així mateix, s’hi exposen molts testimonis de la relació amb García Lorca, amb qui Anna Maria tindria un grau de complicitat molt més gran que no el que tindrien, entre ells, poeta i pintor. La germana és sens dubte l’element més destacat d’una constel·lació de dones, que van agombolar la infantesa i el període de formació del geni: així, la mare, que moriria prematurament, l’any 1921; o l’àvia Farrés; o bé la mainadera; o, finalment, la tieta Catalina, que els cantava  L’àngel de la son, com recordava Anna Maria a Salvador Dalí vist per la seva germana: com la cançó de bressol que màgicament escoltem emergir de dins d’un coixí al segon àmbit de l’exposició i, talment un Rosebud, simbolitza aquest moment d’equilibri i de felicitat familiar.Títol: Els Dalí de Figueres. La família, l'Empordà i l'art
Autora: Mariona Seguranyes
Pàgines: 312
ISBN: 978-84-8330-994-0
Preu: 29,00 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X