El Festival Internacional de Cine de Barcelona – Sant Jordi ha tancat la seva segona edició amb una gala especial on ha anunciat les pel·lícules guanyadores d’enguany. Mary Shelley, el film sobre la vida de l’autora de Frankenstein i la seva relació amb el poeta Percy Shelley, de la directora d’Aràbia Saudí Haifa Al-Mansour, ha guanyat el premi a la Millor pel·lícula del BCN Film Fest.

El Premi de la Crítica – ACCEC (Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics) ha recaigut en Cambio de reinas, de Marc Dugain, que també ha obtingut el guardó a la Millor música. Per la seva part, el premi Educacine, votat per professors i alumnes de secundària, a la pel·lícula més destacada en la transmissió de valors educatius, ha sigut per Rebelde entre el centeno, el biopic de l’escriptor J. D. Salinger. Finalment, l’espanyola Mi querida cofrafía, de Marta Díaz de Lope Díaz, ha assolit el premi del públic a la Millor comèdia de la secció ‘Cinema amb Gràcia’.

Després de l’entrega de premis, es va projectar la pel·lícula de cloenda del BCN Film Fest d’aquest any, la nord-americana Roman J. Israel, Esq.

Roman J. Israel, Esq.

Roman J. Israel, Esq.

Roman J. Israel és un advocat idealista de ferms principis morals i defensor dels drets civils que treballa a un modest despatx de Los Angeles. Després de morir el seu mentor i cap, Roman es contractat per l’exitós bufet de l’ambiciós George Pierce. És llavors quan l’activisme de Roman es veurà compromès davant la seducció dels diners i el poder.

Aquesta pel·lícula representa el segon llargmetratge com a director de Dan Gilroy, després de la fantàstica Nightcrawler (2014). En aquests dos llargmetratges, Gillroy, que també és l’autor d’ambdós guions, coincideix en mostrar dos personatges protagonistes amb els que és molt difícil empatitzar, antisocials, arrogants i ubicats a la frontera de la llei, i també en el retrat d’un món agressiu, individualista, en el que cadascun intenta mantenir-se com pot, encara que sigui a costa dels demés.

Roman J. Israel és interpretat de forma carismàtica per Denzel Washington. L’actor de Glory (1989), Philadelphia (1993), Training Day (2001) i American Gangster (2007), entre moltes altres, va rebre per aquest paper la seva vuitena nominació als Òscars com a actor. Sens dubte, la seva excel·lent actuació, ben secundat per un Colin Farrell en el millor moment de la seva carrera després de Langosta (2015) i El sacrificio de un ciervo sagrado (2017), és el més destacat d’una pel·lícula irregular, amb un conflicte moral desaprofitat. El guió presenta una sèrie de girs bastant inversemblants i, en ocasions, maldestrament explicats. A més, a mesura que avança el film, el missatge política queda relegat davant un drama personal molt convencional i per una subtrama pseudo-romàntica que no aporta res. I el seu final resulta absolutament anticlimàtic.

Malgrat tenir un bon ritme, Roman J. Israel no aprofundeix en les entranyes del seu complex i magnètic protagonista i parla de forma superficial del compromís amb la justícia i la responsabilitat social, temes que han estat tractats millor al cinema en moltes ocasions.

Nota: 5,5

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies