“Rise” és un drama sobre la possibilitat de trobar inspiració en llocs insospitats. Quan el professor Lou Mazzuchelli (Josh Radnor) cerca una font d’inspiració després d’una crisi personal, es fa càrrec del mediocre departament de teatre d’una escola, amb el que busca impulsar no només als professors i estudiants, sinó a tota la comunitat . “El despertar de la primavera” serà l’obra triada per sacsejar famílies, adolescents i els mateixos ciments de la societat.

Rise

La inspiració del teatre

Basada en una història real, “Rise” segueix el dia a dia de Lou Mazzuchelli, un carismàtic professor i pare de família que, sumit en una crisi personal i professional, no aconsegueix trobar la motivació que el caracteritzava. Posar-se al capdavant del deteriorat departament de teatre de l’institut es podria convertir en la seva nova font d’inspiració, així que decideix invertir tota la seva energia en aquesta iniciativa i començar a buscar nous talents entre els alumnes. El seu objectiu principal? Actualitzar el repertori amb el musical “Spring Awakening” per connectar més amb els problemes reals dels joves i canviar els protagonistes habituals, donant cabuda a noves i prometedores veus: la de Robbie Thorne (Damon J. Gillespie), jugador de l’equip de futbol, i la de Lilette Suarez (Auli’i Cravalho), tota una revelació. La seva optimista visió del projecte aviat xoca amb la realitat diària dels estudiants, il·lusionats però més pendents d’intentar sobreviure a aquesta jungla anomenada adolescència, i el porta a enfrontar-se al escepticisme dels familiars i de la resta de professors. Especialment de l’entrenador de l’equip de futbol, que tem que el teatre sigui una distracció per el seu jugador estrella, i de l’antiga directora de teatre, Tracy (Rosie Perez), qui no acaba de veure amb bons ulls els aires de canvi que porta Lou. Però ell sap que la inspiració pot trobar-se en els llocs més inesperats: només cal atrevir-se a somiar en gran.

“Rise”, que es pot veure a Movistar+, està inspirada en el llibre ‘Drama High’ de Michael Sokolove, que relata les peripècies del professor Lou Volper i el seu famós programa teatral al Harry S. Truman High School.

“Spring Awakening”, el musical versionat a la sèrie, retrata sense embuts el despertar sexual d’uns adolescents en un institut privat i força conservador. Protagonitzat enterament per joves, va ser la gran revelació al 2007 aconseguint vuit Premis Tony, incloent el de Millor musical. Basat en el llibre homònim de Steven Sater publicat en 1890, avui segueix reflectint els mateixos problemes dels adolescents i els tabús de la sexualitat.

Els qui vulguin descobrir “’El despertar de la primavera” (“Spring Awakening”), poden fer-ho al Teatre Victòria de Barcelona. S’hauran de donar pressa, és només fins al 29 d’abril.

Rise

“Friday Night Lights” meets “Hamilton”

Rere la sèrie de “Rise” es troba Jason Katims, guionista i productor executiu de reeixides sèries dramàtiques com “Friday Night Lights” i “Parenthood”, que exerceix de showrunner i productor executiu. Jeffrey Seller, el productor de l’exitós musical “Hamilton”, guanyador del premi Tony Broadway Musical és un dels productors executius d’aquesta sèrie on Mike Cahill ha dirigit i produït el pilot. “Rise” és una producció d’Universal Television i Seller Suarez Productions.

Al repartiment encapçalat per Josh Radnor (“Cómo conocí a vuestra madre”), s’uneixen la nominada a l’Oscar Rosie Perez, Auli’i Cravalho , Damon J. Gillespie, Marley Shelton, Rarmian Newton, Ted Sutherland, Amy Forsyth, Casey W. Johnson , Taylor Richardson, Joseph Tippett i Shirley Rumierk.

Josh Radnor conegut per molts més pel seu personatge de Ted Mosby, és un creador nat. Ha escrit i dirigit dues pel·lícules: “Happythankyoumoreplease” i “Amor i lletres”. A més, és un gran melòman amb projecte de banda pròpia (Radnor & Lee) involucrat en projectes humanistes.

En aquest sentit Radnor encara un personatge amb el que té punts en comú, un home que, en un moment determinat, decideix fer un pas endavant per apostar per un projecte creatiu que li ajudi, a més, a donar un nou sentit la seva vida. Repeteix com a mestre, ja ho era Ted Mosby, un arquitecte que acaba fent classes. Amb tot el seu nou personatge, Lou Mazzuchelli, és molt més seriós, amb moltes més dificultats a la vida que el despreocupat Mosby a la recerca de la dona de la seva vida.

Rise

Ai, la vida

“Rise” és una sèrie trista, un drama  amable, amb un tempo lent i sense grans impactes. Pot recordar a “Glee” amb el seu ambient musical en un institut, però no és ben bé el mateix.  Molta gent diu que és “Friday Night Lights” es troba amb “Glee”. El resultat és una mena de “This is us” d’institut amb obra teatral musical inclosa.

Aquesta sèrie és, sobretot, molt seriosa. Hi ha pocs moments per trobar els personatges distesos, sembla que tots porten una vida massa feixuga, massa trista. En aquest sentit segueix l’estela de sèries de dramàtiques com, ja ho hem dit, “This is us” o “Here and now”. En contrast, igual és la idea, acabes pensant que la teva vida tampoc no està tan malament.

“Rise” no és massa original en triar els seus personatges, sobretot quan es tracta dels adolescents (l’estrella de Rugbi, el noi evidentment gay amb pares conservadors, la noia que paga els pecats de la mare dissoluta, el noi alcohòlic amb pares perfectes…). Joventut en un poble amb poc al·licients excepte fugir-ne. Torturats, a la vegada, pels seus pares problemàtics de diversa manera (divorcis, infidelitats, creences rígides…) i que acaben trobant la motivació en el teatre i la música. Com a part positiva obre el seu repartiment a rostres no massa coneguts, bones veus (Auli’i Cravalho era Moana a “Vaiana”) i amb força talent.

El més curiós és trobar-se amb un Radnor que somriu en comptades ocasions i amb una expressió de gravetat que contrasta amb el seu rialler Ted Mosby. En alguns moments sembla que s’esforça massa a fer aquesta cara de “com és de terrible la meva vida”.

No és una mala sèrie, ajuda a descobrir un gran musical com és “El despertar de la primavera” però, de tant en tant li fa falta una mica d’alegria.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X