“La força d’un destí”, de Martí Gironell, segueix la petja de Ceferino Carrión, més conegut universalment com Jean Leon, l’home que després de triomfar a Hollywood com a restaurador va contribuir a modernitzar la vitivinicultura del Penedès. La novel·la, publicada per l’editorial Columna, ha estat guardonada amb el premi Ramon Llull 2018.
Amb vint-i-un anys, Ceferino Carrión fuig de l’Espanya franquista, grisa i asfixiant, buscant aires nous. Després d’intentar-ho diverses vegades aconsegueix embarcar a bord d’un vaixell al port de Le Havre, a França, en direcció als Estats Units, per fer realitat el seu somni. A Nova York canviarà d’identitat i es convertirà en ciutadà nord-americà amb el nom de Jean Leon. A punt de ser cridat a files per anar a la guerra de Corea, torna a fugir a Hollywood, on un seguit de cops de sort el porten a viure a un pam de la glòria, a tocar de les estrelles de cinema que admira i de qui es convertirà en amic i confident. Amb James Dean projecten un restaurant plegats i malgrat la seva mort obrirà La Scala, un establiment que es convertirà en el referent del Hollywood dels anys cinquanta i seixanta, amb estrelles habituals com Paul Newman, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor o els Kennedy. Preocupat per oferir no només un espai de confidencialitat sinó també un servei acurat a les celebrities del Hollywood daurat, Leon torna a Catalunya per comprar uns terrenys al Penedès i elaborar el seu propi vi.
Amb aquesta novel·la, Gironell situa el lector entre 1949 i 1981. L’escriptor gironí es va enamorar del personatge, se li nota en el seu treball, i ens condueix a una història de superació que sembla inventada, però que és real. Una vida de pel·lícula marcada per l’obstinació i per la sortida d’una Espanya fosca. Un personatge, crescut en una Barcelona grisa, que aterra en el Hollywood daurat i no només n’és observador sinó que es converteix en part prtagonista.
Gràcies a “La força d’un destí” un aconsegueix mirar els cèlebres actors, aquests que formen part de la història del cinema, des d’un altre punt de vista. A través de la mirada de Jean Reno s’hi relata el glamour de l’època però també s’aprofundeix del que hi ha rere de la càmera, creant un relat proper i humà de totes aquestes estrelles del cinema.
Jean Leon demostrarà, amb una vida de pel·lícula, que amb sacrifici i esforç els somnis són a l’abast de tothom, perquè viurà en una època en què tot és possible.
Envía una resposta