"La força d'un destí" de Martí Gironell
7Valoració
Puntuació dels lectors: (2 Vots)
7.9

“La força d’un destí”, de Martí Gironell, segueix la petja de Ceferino Carrión, més conegut universalment com Jean Leon, l’home que després de triomfar a Hollywood com a restaurador va contribuir a modernitzar la vitivinicultura del Penedès. La novel·la, publicada per l’editorial Columna, ha estat guardonada amb el premi Ramon Llull 2018. 

Amb vint-i-un anys, Ceferino Carrión fuig de l’Espanya franquista, grisa i asfixiant, buscant aires nous. Després d’intentar-ho diverses vegades aconsegueix embarcar a bord d’un vaixell al port de Le Havre, a França, en direcció als Estats Units, per fer realitat el seu somni. A Nova York canviarà d’identitat i es convertirà en ciutadà nord-americà amb el nom de Jean Leon. A punt de ser cridat a files per anar a la guerra de Corea, torna a fugir a Hollywood, on un seguit de cops de sort el porten a viure a un pam de la glòria, a tocar de les estrelles de cinema que admira i de qui es convertirà en amic i confident. Amb James Dean projecten un restaurant plegats i malgrat la seva mort obrirà La Scala, un establiment que es convertirà en el referent del Hollywood dels anys cinquanta i seixanta, amb estrelles habituals com Paul Newman, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor o els Kennedy. Preocupat per oferir no només un espai de confidencialitat sinó també un servei acurat a les celebrities del Hollywood daurat, Leon torna a Catalunya per comprar uns terrenys al Penedès i elaborar el seu propi vi.

Amb aquesta novel·la, Gironell situa el lector entre 1949 i 1981. L’escriptor gironí es va enamorar del personatge, se li nota en el seu treball, i ens condueix a una història de superació que sembla inventada, però que és real. Una vida de pel·lícula marcada per l’obstinació i per la sortida d’una Espanya fosca.  Un personatge, crescut en una Barcelona grisa, que aterra en el Hollywood daurat i no només n’és observador sinó que es converteix en part prtagonista.

Gràcies a “La força d’un destí” un aconsegueix mirar els cèlebres actors, aquests que formen part de la història del cinema, des d’un altre punt de vista. A través de la mirada de Jean Reno s’hi relata el glamour de l’època però també s’aprofundeix del que hi ha rere de la càmera, creant un relat proper i humà de totes aquestes estrelles del cinema.

Jean Leon demostrarà, amb una vida de pel·lícula, que amb sacrifici i esforç els somnis són a l’abast de tothom, perquè viurà en una època en què tot és possible.

 


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies