Martí Gironell ens dona a conèixer, a “La força d’un destí”, a Jean Leon. Un home que demostrarà, amb una vida de pel·lícula, que amb sacrifici i esforç els somnis són a l’abast de tothom, perquè viurà en una època en què tot és possible. Amb aquesta novel·la dedicada a l’emprenedor català amb orígens càntabres, nascut a Santander, Ceferino Carrión, Gironell s’ha endut el Premi Ramon Llull.

Explica’ns com vas descobrir en Jean Leon?

En un dinar amb d’altres escriptors. Ens van convidar a parlar d’adaptacions literàries i abans de començar ens van posar una ampolla de vi Jean Leon al davant. I ens van dir que darrere d’aquella marca hi havia una història que es podria adaptar al còmic, al cinema, al teatre, a un sèrie de televisió o a una novel·la. Després de sentir quatre detalls de la vida de Ceferino Carrion i la seva aventura per convertir-se en Jean Leon ho vaig veure clar.

I un cop el descobreixes com ha estat la feina de documentació? Com has esbrinat els detalls d’aquesta vida tan apassionant?

He tingut la sort de poder parlar amb el seu fill, la seva germana i l’enòleg que va aixecar amb ell les vinyes al Penedès. Però a més, he llegit biografies d’algunes de les grans estrelles que eren amics de Jean Leon (Frank Sinatra, James Dean, Marylin Monroe, JFK o Reagan), m’he capbussat en les hemeroteques dels diaris de l’època, com ara Los Angeles Times o el NY Times. Veure documentals sobre aquests personatges, també em va ajudar per entendre l’ambient d’aquell Hollywood daurat dels anys 50 i 60.

Quins límits t’has imposat a l’hora de ficcionar una història real?

Els que m’he marcat sempre: ser rigorós i respectuós amb els fets, amb la documentació i fer la ficció el més versemblant possible. Com deia Umberto Eco “la ficció és una gran eina per entendre la realitat”.

Jean Leon va fer realitat el seu somni americà, què recomanaries al que vol fer realitat el seu somni de ser escriptor…

Creure-s’ho! I treballar per fer-ho realitat! Per qui vulgui ser escriptor o cuiner. Val per a qualsevol idea o plantejament de futur. Qui digui que no en té, de somnis, es fa trampes al solitari! No només hi crec sinó que tothom té dret a fer-los realitat. Ara, perquè això passi abans que res tu te’ls has de creure i engrescar el teu entorn perquè t’ajudi a fer-ho possible.Crec que la tenacitat, la força de voluntat, l’esforç, el sacrifici i l’esperit de lluita per tirar endavant les teves idees, projectes o somnis.

Que ha suposat per tu el reconeixement del Premi Ramon Llull?

M’ha fet molta il.lusió! Pel que representa de projecció per a mi i la meva obra, aquí i a fora; i pel que suposa de reconeixement a la feina que fa més de deu anys que estic fent: d’escriure i engrescar als lectors a llegir. EL Llull és una empenta que t’ajuda quan estàs pedalant per arribar al cim.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X