Ha finalitzat la cinquena edició del Festival Americana, la cita anual amb el millor cinema independent nord-americà. Americana es consolida com un dels festivals més importants de la ciutat. Un any més ha incrementat el seu número d’assistents, a les projeccions dels Cinemes Girona i a les diferents activitats paral·leles que ha organitzat en altres espais. Felicitem a tots els que fan possible aquest festival, a l’excel·lent i entusiasta organització i el seu esforç per portar-nos una gran varietat de pel·lícules que ofereixen una mostra de la bona salut del cinema que es realitza als Estats Units més enllà dels grans estudis. Entre el conjunt de bons films que hem vist en aquests dies repassem els títols que més ens han apassionat. Són 5 històries en les que els seus personatges tracten a la seva manera d’assumir una realitat cada cop més hostil, arrel de les seves respectives carències o pors, i trobar el camí de la acceptació. A gaudir-les!

Americana 2018 Golden exits

Golden Exits

Direcció: Alex Ross Perry (The Color Wheel, Listen Up Philip, Queen of Earth)

Intèrprets: Emily Browning, Analeigh Tipton, Mary-Louise Parker, Chloë Sevigny, Jason Schwartzman, Lily Rabe, Adam Horovitz, Craig Butta

De què tracta? Dues parelles de mitjana edat de Brooklyn es veuran afectades per la inestabilitat de la seva relació amb l’aparició a les seves vides de Naomi, una jove i atractiva australiana.

Valoració: El jove realitzador i guionista de Nova York Alex Ross Perry signa el seu millor film fins a la data amb aquest retrat de la fragilitat de les relacions personals. El seu guió, ple de diàlegs excel·lents i savis silencis, expressa amb tristor l’arribada de la desorientació a l’edat adulta davant l’assumpció de la insatisfacció vital i de la falta de coherència i honestedat amb un mateix.

T’agradarà si t’agrada…: el cinema de Woody Allen i Noah Baumbach, les històries sobre la insatisfacció a la parella, Emily Browning, Brooklyn.

On es pot veure? Netflix (pròx.), Rakuten TV (pròx.)

Americana 2018 Ingrid goes west

Ingrid Goes West

Director: Matt Spicer (It’s Not You, It’s Me [curt])

Intèrprets: Aubrey Plaza, Elizabeth Olsen, O’Shea Jackson Jr., Wyatt Russell, Billy Magnussen

De què tracta? La jove Ingrid s’obsessiona amb una ‘influencer’, una estrella de les xarxes socials que aparentment porta una vida perfecta. Ingrid decideix deixar la seva vida anterior, mudar-se a l’oest i intentar ser la seva amiga, replicant els seus gustos i personalitat.

Valoració: Divertida sàtira sobre el món de falses aparences de les xarxes socials, amb una acurada estètica, humor salvatge i molt bones interpretacions de les dues actrius principals.

T’agradarà si t’agrada…: la comèdia nord-americana d’estètica juvenil, Aubrey Plaza i/o Elizabeth Olsen, Instagram, Batman.

On es pot trobar? Rakuten TV (pròx.)

Lemon Janicza Bravo

Lemon

Director: Janicza Bravo (Atlanta [sèrie])

Intèrprets: Brett Gelman, Judy Greer, Michael Cera, Nia Long, Gillian Jacobs, Rhea Perlman

De què tracta? Podríem dir que tracta de la vida d’Isaac, un actor de mitjana edat en crisi. La seva carrera interpretativa està estancada i la seva parella el deixa.

Valoració: L’òpera prima de Janicza Bravo és un dels ‘what the fuck?!’ de l’any, una extravagant comèdia d’humor absurd que et captivarà si estàs disposat a deixar-te portar per la imprevisibilitat de la proposta.

T’agradarà si t’agrada…: l’humor absurd, el surrealisme, Buster Keaton, Los Angeles.

On es pot veure? Si us plau, que algú aposti per aquesta pel·lícula.

Lucky Harry Dean Stanton

Lucky

Director: John Carroll Lynch (Fargo, Shutter Island, The Invitation [actor])

Intèrprets: Harry Dean Stanton, Ed Begley Jr., Beth Grant, James Darren, Barry Shabaka Henley, David Lynch, Tom Skerritt

De què tracta? Lucky és un home de 90 anys fidel a la seva rutina: exercici físic pel matí, esmorzar a la cafeteria, mots encreuats, concursos de la tele i una copa al bar a la nit. Conscient de trobar-se en el tram final de la seva vida, repassa alguns fragments de la seva existència amb els seus amics i coneguts.

Valoració: El debut a la direcció de l’actor John Carroll Lynch és un madur retrat sobre l’envelliment i l’acceptació de la vida. Harry Dean Stanton es fusiona amb el seu personatge i amb l’entorn, un poble fronterer del sud-oest dels Estats Units, i ofereix una actuació intimista i emotiva. Amb la seva mirada, el film exposa una visió esperançadora i lluminosa de l’inevitable final, una perspectiva humanista de la vida i la mort.

T’agradarà si t’agrada…: el cinema de David Lynch (especialment, Una historia verdadera) i Jim Jarmush, Harry Dean Stanton, les tortugues.

On es pot veure? Als cinemes (a partir del 4 de maig).

Americana 2018 The Rider

The Rider

Director: Chloé Zhao (Songs My Brother Taught Me)

Intèrprets:  Brady Jandreau, Tim Jandreau, Lilly Jandreau, Cat Clifford, Terri Dawn Pourier, Lane Scott, Tanner Langdeau

De què tracta? A Dakota del Sur, un jove anomenat Brady, preparador de cavalls i promesa del rodeo, l’art de muntar a pèl poltres salvatges, pateix una traumàtica caiguda que l’impossibilita tornar a muntar. El seu somni s’ha acabat però ell només sap ser un cowboy.

Valoració: A la seva segona pel·lícula, la directora d’origen xinés Chloé Zhao, composa un delicat film sobre la renúncia als somnis, les relacions familiars o la visió de la masculinitat a un entorn on allò ‘masculí’ està carregat de tòpics. Excel·lent fotografia i creïbles interpretacions de persones que s’interpreten a si mateixes.

T’agradarà si t’agrada…: el sud-oest nord-americà, el món dels cowboys, les històries de superació personal, el cinema de Terrence Malick.

On es pot veure? Netflix (pròx.)

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X