"Tres piedras hacen una pared" d'Eric H. Cline
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Sembla mentida però sí, al món arqueològic tres pedres poden tenir molta importància, fins i tot poden significar una pared. Amb aquesta premissa, el prestigiós arqueòleg Eric H. Cline ens traslladarà a les grans troballes de la història. Prepareu-vos per un fascinat i emocionant viatge en el temps amb parades als grans tresors arqueològics.

Quan parlem d’arqueologia el primer que ens ve al cap és Egipte. Si pensem una mica més també tenim d’altres llocs com Machu Pichu, Pompeia o Petra. Potser aquests llocs són els que millor s’han conservat a dia d’avui, reben desenes de milers de visitants cada any i són els enclavaments on més documentals s’han rodat, però hi ha multitud de llocs que, essent menys coneguts, amaguen grans incògnites i meravellosos misteris encara per descobrir. Eric H. Cline ens proposa conèixer els grans tresors arqueològics de la història. Al llarg del llibre, ens explica les diferents etapes que ha esdevingut la troballa: la seva cerca, les diferents interpretacions que s’han fet a partir de les diferents restes, dels diferents arqueòlegs que han anat reinterpretant la feina dels seus predecessors, i les incògnites que encara resten per descobrir.

L’autor aconsegueix traslladar-nos l’emoció del moment en el que l’ésser humà aconsegueix traspassar la barrera del temps i troba quelcom de la mateixa manera que estava milers d’anys abans. En el pròleg ens relata com el famós arqueòleg Howard Carter escriu al seu diari com descobreix una cambra secreta plena d’objectes valuosos on també reposava el sarcòfag de Tutankhamon. Aquesta passió per descobrir i entendre la humanitat respira per tot el llibre. Eric H. Cline ens desvetlla que des de la seva infància somniava amb ser arqueòleg i de com gaudeix encara a dia d’avui d’aquesta professió que sempre amaga un gir argumental a mesura que es va excavant i descobrint nous objectes.

3 piedras hacen una pared

Els personatges d’aquest llibre parlen des del silenci de centenars i fins i tot milers d’anys. Són aquests llocs, que en el seu moment van ser el centre d’interès del món i que per diferents motius van desaparèixer, els que gràcies a la curiositat i tenacitat d’algunes persones tornen a enlluernar-nos al sortir a la llum les restes del que un dia van ser. En aquesta obra hi ha una gran varietat, trobem des de grans construccions com Petra o Teotihuacán, a pintures rupestres d’Altamira o Chauvet, així com també tresors submergits de gran valor.

Entre els diferents capítols que giren al voltant d’una troballa o una temàtica arqueològica, l’autor fa una petita parada al camí. Aquesta aturada respon a la necessitat de conèixer amb profunditat com és la feina d’un arqueòleg i de com la tecnologia ha ajudat a facilitar aquesta tasca. Hi continua havent una feina de picar acuradament i d’espolsar amb la brotxa però també conviuen amb d’altres com les fotografies aèries via satèl·lit o el georadar. També ens ensenya com s’ha d’excavar, com es fan les datacions dels objectes o la pertinença de les troballes. Cal recomanar l’epíleg ”Regreso al futuro” una elucubració sobre una hipotètica situació arqueològica en un futur on descobreixen la nostra societat actual després de segles d’oblit.

A La Finestra Digital ens encanta el cinema i celebrem que llibres temàtics i científics tinguin referències al 7è art. Trobarem comentaris sobre Indiana Jones o els Monty Python encara que he de dir que m’ha produït especial alegria trobar a Werner Herzog i la seva meravellosa experiència audiovisual La cueva de los sueños olvidados (2010).

Tres piedras hacen una pared és un llibre que t’atrapa i t’endinsa a la cerca de respostes a incògnites dels nostres predecessors. A la vegada n’obre d’altres que ens interpel·len i ens ajuden a entendre’ns a nosaltres mateixos.Editorial: Crítica
Temàtica: Historia | Arqueologia| Historia Antiga
Colecció: Serie Mayor
Número de pàgines: 576
Preu: 28.90 €

Autor: Eric H. Cline és professor de Clàsiques i Antropologia. y director del Capitol Archeological Institute a la Universitat George Washington. És un arqueòleg actiu: ha realitzat i supervisat excavacions a Grecia, Creta, Xipre, Egipte, Israel, Jordania i Estat Units. Entre les seves publicacions, destaca "1177 a.C. El año en que la civilización se derrumbó" (Critica, 2015).


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X