L’any passat la cadena britànica BBC va escollir per la seva gran estrena de fi d’any l’adaptació televisiva de la novel.la “La casa de miniaturas” (The ministurist) de Jessie Burton, rodada pel català Guillem Morales. Una història que porta més d’un milió d’exemplars venuts en diversos països. Dividit el seu metratge en dos o tres capítols segons el canal, el proper dilluns 13 estará disponible aquí a la plataforma Filmin.

De què va?

La Petronella Oortman (Anya Taylor-Joy) és una noia que arriba a Amsterdam en ple segle XVII per viure amb el seu nou marit, el ric comerciant Johaness Brandt (Alex Hassell). A la seva nova casa haurà de conviure amb la seva posessiva cunyada Marin (Romola Garai) i els dos servents de la mansió, la Cornelia (Hayley Squires) i l’ex-esclau Otto (Paapa Essiedu).

Com a regal de noces, el seu espos li regala a la Nella una reproducció en miniatura de la seva llar, un armariet dividit en habitacions que haurà d’anar omplint amb miniatures dels mobles i les persones que hi viuen. Avorrida de la seva nova vida sense ocupacions, amb un marit que no li mostra gaire afecte i una cunyada força hostil, la Nella veu en la casa de joguina un possible passatemps. Així que fa un primer encarrec a un artista de la ciutat perque li fabriqui tres petits objectes.

Però al primer paquet d’aquest miniaturista li seguiran d’altres, cadascun amb diferents miniatures que misteriosament semblen preveure coses que passen i passaran a casa dels Brandt i que ningú no podria saber.

The miniaturist

Qui hi ha al darrera?

The Miniaturistés l’adaptació televisiva de l’exitosa primera novel.la de Jessie Burton, que només a Anglaterra va vendre més de 100.000 exemplars i va aconseguir el premi National Book Award. Burton, que al 2016 va publicar el seu segon llibre, “La musa“, exerceix aquí de productora executiva. L’adaptació de llibre al guió de la sèrie ha estat obra de John Brownlow, director de diverses miniseries i documentals, i guionista del film “Sylvia” sobre la poetesa Sylvia Plath.

El català Guillem Morales és el director dels dos episodis que conformen “The Miniaturist“.  Segueix així fent carrera en les minisèries després d’haver rodat també al 2017 “Decline and fall” i “Inside No 9“, projectes que van seguir a una pausa després d’haver dirigit dues pel.lícules: “Los ojos de Julia“(2010) i “El habitante incierto” (2004).

L’actriu protagonista us sonarà sens dubte als asidus al Festival de Sitges i fans del cinema de gènere, per haver estat la protagonista de “La bruja“, “El secreto de Marrowbone” o “Split” de M. Night Shyamalan.

Vida i art barrocs a la Holanda del segle XVII

The Miniaturist” es serveix de la bona investigació històrica de la novel.la de Jessie Bruton i del saber fer de la BBC en les recreacions d’epoca per transportar-nos a un moment especial de la historia holandesa. El segle XVII es coneix com el Segle d’Or Neerlandès, quan els avenços en la cultura i la ciència, i la prosperitat en el comerç van convertir Holanda en una potencia europea.

La sèrie ens endinsa en aquesta societat amb atenció als detalls de cases, negocis, política, lleis, vestits i costums, d’una Holanda que a la vegada que pròspera vivia amb unes conviccions morals i religioses que amagaven moltes hipocresies.

L’objecte mateix que influeix el títol de la sèrie és un moble real que l’autora de la novel.la va veure en un museu i que era una peça d’artesania habitual entre les classes benestants de l’època.

The miniaturist

La recomanem?

Sí. “The Miniaturist” és una bona traslació del llibre en un format de minisèrie de dos capítols de 90 minuts que troben la durada justa per explicar la seva història amb ritme, mantenint l’atenció de l’espectador i anar desvetllant els seus misteris gradualment.

La posada en escena, la recreació històrica i els aspectes tècnics són de nivell de gran producció. I en el pla argumental, entreteixeix amb intel.ligència els diferents fronts que aborda, des del misteri de les miniatures a les misèries morals de l’època, una trama judicial, venjances entre families, l’autoafirmació d’una dona, els rols de burgesos i servents… En tot això es fixa “The Miniaturist” i ho fa amalgamant totes les capes en un conjunt ben cohesionat.

També destacaria les seves dues actrius protagonistes. Anya Taylor-Joy que des que la vam descobrir a “La bruja” i fins aquí està consolidant aquesta presencia que barreja la dolçor, la determinació i la capacitat de resultar inquietant que li va com anell al dit al personatge de la Nella. I per altra una Romola Garai amb qui forma un gran tàndem des d’un personatge que parteix de l’extrem contrari i que, sota la seva rigidesa religiosa i la gelosia envers la nouvinguda, amaga secrets i una forma de pensar més revolucionaria del que sembla.

Una bona història doncs, narrada amb bon pols i qualitat que poden ser una proposta recomanable per veure en una tarda de fred hivern.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X