La britànica BBC i la nordamericana Hulu han unit forces amb el creador de “Luther”, Neil Cross, per produir “Hard Sun”, una de les estrenes seriefiles d’aquest any nou que aquí ja es pot veure a través de HBO. Una ficció que beu del bo de la tradició anglesa en la construcció de personatges i històries en el gènere criminal.

De què va?

L’Elaine Renko (Agyness Deyn) és una inspectora de policia que un dia és assaltada a casa seva per un noi al que coneix i amb prou feines escapa amb vida. En Charlie Hicks (Jim Sturgess) es un policia amb algunes actuacions tèrboles, que està esperant un bebé amb la seva dona Simone (Lorraine Burroughs) però a la vegada té un afer amb la dona d’un company. Quan els dos comencen a treballar junts, en el curs d’una investigació es topen amb uns arxius que demostren que el govern britànic sap, i està intentant ocultar, que el planeta serà destruit pel sol en 5 anys.

Amb aquesta veritat planant sobre els seus caps i assetjats per l’MI-5, que vol evitar a qualsevol preu que la veritat vegi la llum, Renko i Hicks hauran de fer front a diversos crims. Ho faran formant parella professional però desconfiant l’un de l’altre en el personal. I mentre les investigacions avancen, també ho fan els dubtes sobre el sentit de tot plegat. Pels criminals, què els deté de cometre crims si saben que no podran ser jutjats ara que el món s’acaba? I pels policies, quin sentit té seguir treballant i investigant si tots serem morts d’aquí poc temps?

Hard Sun HBO

Qui hi ha al darrera?

Hard Sunés obra del creador i guionista de les sèries “Luther” i “Crossbones“, Neil Cross que més enllà d’aquesta primera temporada assegura que té preparat un arc argumental per quatre entregues més. La sèrie és resultat d’una co-producció entre la BBC i la plataforma nordamericana Hulu. Aquí es pot veure a través de HBO abans que arribi als Estats Units al març.

La direcció dels capítols se l’han repartit, dos cadascun, entre tres realitzadors: Brian Kirk (director de diversos capítols de Juego de Tronos, Los Tudor, Penny Dreadful i Luther), Nick Rowland (guionista i director de curtmetratges) i Richard Senior (director d’alguns capítols de Poldark, Doctor Who o The Last Kingdom).

La parella protagonista poder us sonarà d’haver-los vist en diferents pel.lícules. Ell a “Across the universe“, “Entre dos mundos” o “El atlas de las nubes“. Ella a “Furia de Titanes“, “Ave, César!” o “Sunset song“.

Dos policies i la fi del món

La ficció britànica porta ja molts anys realitzant miniseries del gènere policiac i criminal en el que saben crear protagonistes especials que converteixen en el seu pilar. “Happy Valley“, “The fall“, “Marcella“, “Prime Suspect” o la mateixa “Luther” són només alguns dels exemples recents.

Conscients sovint de que aquestes produccions no tenen un gran pressupost i que no podran jugar l’às de grans efectes especials ni espectaculars escenes d’acció, el guió, la història i un bon treball de personatges esdevenen les seves principals cartes.

Aquest és el cas de “Hard Sun“, una sèrie que en la seva posada en escena es nota que no compta amb els mitjans de les superproduccions de ciència ficció o criminals, de fet tot el que mostra la conspiració del govern i la destrucció de la Terra és bastant low cost.

Però Renko i Hicks són una gran parella protagonista. La seva no és una història de buddy movie. Per una banda treballen junts i el fet de ser dels pocs que saben la veritat sobre la fi del món fa que tinguin l’un en l’altra una de les poques persones amb les que poden parlar obertament. Però per l’altra, els draps bruts que arroseguen cadascun els fan desconfiar un de l’altre, enfrontar-se i fins i tot odiar-se. I així, la dualitat de la seva relació fomenta amb força tot l’avenç de la sèrie.

Hard Sun HBO

La recomanem?

Sí. Amb un avís: Hard Sun és una sèrie molt conscient i evident en les seves limitacions i si decidiu convertir-vos en un dels seus espectadors, n’heu de ser també i no esperar el que no hi ha.

Si us agafeu la seva sinopsi al peu de la lletra us podrieu pensar que en veureu una de ciencia ficció apocalíptica plena d’efectes especials, i us emportarieu una decepció majúscula a més de pensar que tot el que té a veure amb les proves de la fi del món, com es descobreixen les dades i com el govern intenta impedir el coneixement de la veritat ratlla bastant l’absurd.

Així que dit això, per què m’ha enganxat Hard Sun? Doncs principalment per dos noms, Renko i Hicks, Agyness Deyn i Jim Sturgess. Dos personatges que em recorden perquè m’agraden tant les series policials britàniques. Aquí els dos agents no són superherois, sino que carreguen un munt d’imperfeccions i pecats a les seves motxil.les personals. I el centre de tot no és esperar a quan s’embolicaran, perque de fet estan constantment més a prop de fotre’s una pallisa o clavar-se el punyal per l’esquena l’un a l’altre.

De manera que sí, la historia de transfons té forats, però d’alguna manera Neil Cross aconsegueix fer-te asumir que això de l’apocalipsi és només una llosa que plana per sobre. Es tracta d’una excusa per parlar de la inevitabilitat del final i les reaccions que això provoca en les persones, no d’una pirotècnia apocalíptica que es mengi el cor de thriller criminal de la sèrie ni els seus personatges.

Assumint les limitacions d’un pressupost que no té i apostant per la coherencia narrativa que sí està a les seves mans, Hard Sun enganxa i et deixa al final de cadascun dels seus 6 capítols de poc menys d’una hora amb ganes de veure’n una mica més.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies