La sèrie d’Amazon Prime Vídeo “The Marvelous Mrs. Maisel” es va endur, una mica per sorpresa,  el Globus d’Or a millor sèrie de comèdia de televisió d’enguany. Al seu darrera Amy Sherman-Palladino i Daniel Palladino, responsables de “Las chicas Gilmore” i protagonitzada per Rachel Brosnahan, que fa una interpretació davant de la que tothom s’ha tret el barret. El resultat és una comèdia ambientada en els anys 50, plena d’intel·ligència, bones interpretacions i empaquetada amb estil.

'The Marvelous Mrs. Maisel

De què va?

Miriam Maisel, Midge com li diu tothom, té una vida perfecta. És una mestressa de casa novaiorquesa dels anys cinquanta casada amb l’home dels seus somnis, dos criatures i un apartament al costat de Central Park, en el mateix edifici on viuen els seus pares. Però tot canvia quan el seu marit l’abandona. Amb la seva vida de cap per avall, Midge es veurà de sobte sobre d’un escenari amb un micròfon a la mà, buidant el pap de manera sincera, irònica i càustica… I la màgia sorgeix. El seu monòleg entre llàgrimes i ira arrenca les rialles del públic. La Midge té talent…. però en els anys 50 no li serà tan fàcil continuar sense marit i mirar de triomfar sobre un escenari.

En el fons “The marvelous Mrs. Maisel” és una cosa molt simple: la transformació d’una dona, d’esposa oprimida per les convencions socials (la imatge d’ella aixecant-se abans que el seu marit per maquillar-se, tornant-se al llit i, després, despertant perfecta als ulls del seu marit és impactant en temps actuals) a comediant alliberada. Utilitzant el llenguatge actual, la sèrie no deixa de ser l’apoderament de la nostra protagonista que, a més, aprèn a acceptar-se tal com és sense la carcassa de perfecció amb la que es protegia quan era l’esposa i mare perfecta.

'The Marvelous Mrs. Maisel

Qui hi ha al darrera?

Si ets un dels que seguia “Las chicas Gilmore” probablement reconeixeràs l’estil  d’Amy Sherman-Palladino, co-creadora, guionista i coproductora de la sèrie al costat de Daniel Palladino, el seu marit. “The Marvelous Mrs. Maisel” no és “Las chicas Gilmore” però conserva la rapidesa dels diàlegs, l’ocurrència de les bromes, i el ritme i impacte de les paraules que surten per la boca dels seus personatges.

Segons sembla el pare d’Amy era còmic d’”stand up” i ella va créixer entre còmics. És, per tant, un món que coneix personalment, com la gent que en forma part, les seves ansietats i la confiança que han de tenir per pujar a un escenari i fer riure.  A això li han volgut sumar l’ambientació del Nova York dels anys cinquanta on hi va haver una explosió de diferents tipus d’entreteniment: els poetes de la Generació Beat, la música folk, Bob Dylan amb la seva guitarra…

The Marvelous Mrs. Maisel

Un munt d’elements formant un tot perfecte

Però a banda dels seus creadors s’ha de parlar de moltes altres coses a “The Marvelous Mrs. Maise”. Per començar la seva meravellosa actriu protagonista: Rachel Brosnahan, coneguda pel seu paper de Rachel Posner a “House of cards”. Ella composa una Midge tendra i, a la vegada, divertida i enginyosa que acaba convertint-se en la teva millor amiga, algú a qui vols que li surtin les coses bé i amb qui et sents identificada quan, sense filtre, deixa anar el primer que li passa pel cap i després se n’adona del que ha fet.

El repartiment d’actors secundaris envolta perfectament Brosnahan creant un conjunt perfecte, un tot de personatges rics en matisos i amb bona dosi de mala baba i d’humor. Així trobem Michael Zegen com el marit que la deixa, Joel; Alex Borstein com Susie Myerson, el principal suport de Midge en el món de la comèdia en viu; o els peculiars pares de la Midge, interpretats per Tony Shalhoub i Marin Hinkle i Kevin Pollak i Caroline Aaron com els pares de Joel, que deixa’ls anar.

I complementant el tot, s’ha de parlar dels aspectes més tècnics. La il·luminació, l’escenografia, la fotografia i el magnífic treball tant de maquillatge (a càrrec de Patricia Regan) com l’espectacular vestuari (Donna Zakowska).

I per tot això, companys i companyes, “The Marvelous Mrs. Maisel” ha guanyat el Globus d’Or a millor comèdia de televisió i ha estat inclosa entre les millors sèries de 2017 per capçaleres com The Verge, Esquire (9a), TV Line (6a comèdia) i Vulture (9a).

The Marvelous Mrs. Maisel

La recomanem?

Sí, i tant. Si us agraden les comèdies intel·ligents, els diàlegs vertiginosos i plens d’enginy, les ficcions d’època amb aquells vestuaris acolorits que queden fixats a la retina i les bones interpretacions, no teniu cap mena d’excusa per no veure “The Marvelous Mrs Maisel”.

En tot cas podríeu trobar com a reticència que és una sèrie massa femenina o, millor dit, bastant feminista. Però, malgrat tot, no deixa de ser algú (circumstancialment una dona) intentant treure el seu jo autèntic i fent front a tot allò que l’encotilla. Alliberar-se del que la societat vol que sigui, desenvolupar els seus talents i ser, simplement, qui ella vol ser.

Però, de veritat, no us podeu perdre la factura perfecta d’aquesta comèdia ambientada en els anys 50 i que sap combinar, a la perfecció, humor amb unes dosis de drama.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X