Loving Vincent
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

De vegades és més important el com que el què. Loving Vincent és una pel·lícula homenatge a Van Gogh en el que cadascun dels fotogrames és un quadre pintat a l’oli, inspirant-se en l’estil del genial pintor holandes. Dirigida per l’animadora i pintora d’origen polonès Dorota Kobiela i el realitzador britànic Hugh Welchman, Loving Vincent és un film únic en la seva forma, una carta d’amor a l’art de Van Gogh.

El projecte va començar ara fa uns deu anys. Llavors Kobiela treballava en un estudi d’animació i en les seves pintures. Van arribar a les seves mans les cartes que Van Gogh li va escriure al seu germà Theo i, fascinada, va pensar que podia fer un curt d’animació sobre la seva vida. Posteriorment, el curtmetratge es va convertir en un llarg gràcies a una subvenció del Polish Film Institute (sí, les subvencions de vegades funcionen). Allò era el què però acte seguit va sorgir el com. I la resposta s’originà a una de les cartes del pintor, on va escriure: ‘[…] no podem parlar més que a través de la nostra pintura’. Kobiela es proposà llavors donar vida en pantalla als quadres postimpressionistes del pintor.

El film fou inicialment rodat amb actors, en sets construïts seguint l’estètica de Van Gogh. Posteriorment, cadascun dels fotogrames fou pintat a mà en teles, a l’oli, per pintors professionals. El resultat? Una de les pel·lícules formalment més impressionants dels darrers anys: la representació en pantalla de dotzenes de pintures animades, gràcies a 56.000 fotogrames pintats a mà i representats a través del format quadrat 1,33:1 (utilitzat en els orígens del cinema) per simular el marc dels quadres.

Loving Vincent

En quant al contingut del film, es tracta d’un biopic molt sui generis que adapta una estructura clàssica: una història de detectius amb l’esquema de Ciudadano Kane (Orson Welles, 1941) en el que el misteri és qui fou en realitat Van Gogh i per què es va treure la vida. La pel·lícula no aprofundeix molt en les connexions entre la seva vida i la seva obra o a la seva insatisfacció vital. I , en ocasions, la particular animació ens distreu del que explica.

Loving Vincent, guanyadora l’any passat del premi al Millor llargmetratge d’animació als Premis del Cinema Europeu i nominada als Globus d’Or i als BAFTA, entre molts d’altres, transpira l’amor i la passió dels seus creadors per l’art de Van Gogh. Un exemple de la influència positiva de l’art: l’art com a creador d’art. És també una lluita entre forma i contingut que impressiona i també fatiga, en la línia de la darrera pel·lícula de Christopher Nolan. Una experiència diferent.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies