Adossats
5.5Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Arriba al Romea l’obra de Ramon Madaula  Adossats, dirigida per Jordi Casanovas i que ja es va estrenar al Festival Temporada Alta de Girona a començaments de desembre, i que fa un retrat sobre les relacions familiars.

Adossats parteix de la idea d’intentar explicar què és el que ens uneix realment, més enllà de la consanguinitat, amb els nostres familiars.

La història ens situa en una urbanització de cases adossades al Vallès Oriental. Comença el bon temps i tres generacions de Jordis d’una mateixa família es reuneixen al jardí de casa del Jordi Pare per celebrar el dia del Patró a la fresca.

Adossats

El Jordi Avi (Carles Canut), amb 85 anys, troba a faltar la Conxita, l’Àvia, que els ha deixat no fa massa temps, i es recupera d’una operació de maluc gràcies a les atencions de la Deisy (Marieta Sánchez), dominicana, que li fa companyia i un cop de mà a la casa.

El Jordi Pare (Jordi Bosch) és l’amo, juntament amb la Carme (Rosa Renom), de l’adossat. És funcionari i amb carnet de partit, i estava a l’espera d’un ascens a la feina, que finalment ha anat a parar a un altre afortunat.

El Jordi Petit (Guillem Balart) és fill i nét dels dos Jordis anteriors i per boca d’ell no en sabem gaire cosa de la seva personalitat, però si hem de fer cas al que opinen els altres, és un post-adolescent dropo i que no fot brot.

Finalment en Joan (Ramon Madaula) és fill, germà i tiet dels anteriors, artista incomprès i poc exitós, que finalment que acaba d’inaugurar l’escultura d’una rotonda a la vila de l’adossat del germà, una feina important per a ell, i que s’ha separat recentment de la seva dona, la Irene.

Les dones, en aquesta obra, semblen ser una mera comparsa al servei dels homes, que són els que desenvoluparan les seves reflexions, preocupacions i conflictes al llarg de l’espectacle. Les relacions entre pares i fills i entre germans, serveixen a Madaula per parlar, en clau de comèdia agredolça, sobre el desconeixement que sovint tenim dels nostres més propers. La manca de comunicació, la frustració i els retrets d’aquesta família burgesa pretén ser un reflex d’una certa part de la societat catalana.

Adossats

Francament, és una comèdia amb moments divertits, amb actuacions correctes (amb menció especial a en Jordi Bosch, que potser per l’histrionisme del seu personatge es fa veure més, però el que fa, ho fa molt bé) però no memorables, i que en el fons té una idea carrinclona de la família (o del se’n desprèn que hauria de ser). Les mancances de les que parla, la incapacitat masculina per a la comunicació i la competitivitat entre germans, encara que puguin ser reals i reconeixibles, sonen a mil vegades vistes i explicades, provocant, almenys en el meu cas, una certa desconnexió del que em traslladaven. Aquesta tragicomèdia de caire costumista aprofita per parlar de les petites coses, no s’ocupa de grans conflictes ni drames estranys, i potser per aquesta proximitat i universalitat de temes hauria d’apropar-nos més a allò del que parla, però no acaba d’aconseguir-ho, no ens emmiralla del tot. El més destacable que aconsegueix transmetre és la solitud a la que tots, malgrat estar acompanyats a vegades, sembla que ens enfrontem tant sí com no.

Comèdia amable, doncs, sense gaire més transcendència, que entreté i fa reflexionar una mica alhora.Direcció: Jordi Casanovas
Intèrprets: Jordi Bosch, Carles Canut, Rosa Renom, Marieta Sánchez, Guillem Balart, Ramon Madaula
Teatre: Romea
Dates: Fins el 18 de febrer
Preus: Entre 14 i 30€
Compra d'entrades


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X