“Dark” és la primera sèrie alemanya original de Netflix. Com el seu nom indica, sí, és fosca i hi trobareu misteris, desaparicions, crims truculents, suïcidis, infidelitats…  Molts hi han vist similituds amb “Stranger things” però aquest producte alemany és molt més adult i retorçat.

Dark

De què va?

La història es desenvolupa en un poble alemany, aparentment plàcid i tranquil, però no, ja ha desaparegut un noi. No és la primera vegada que passa, en el passat ja va succeir i tornarà a passar. Per acabar d’arrodonir hi ha alguna cosa sobrenatural que cada vegada es fa més latent. Els seus habitants miren d’ignorar-ho però cada cop és més evident que Winden no és un poblet normal i corrent. Potser és per la gran central nuclear que fumeja en l’horitzó, potser pel bosc espès i misteriós que l’envolta o per les coves i túnels que ningú sap on condueixen…

Segons la seva creadora “’Dark’ va sobre un poble en el qual els nens desapareixen en misterioses circumstàncies”, explica Friese. “I se centra en quatre famílies que hi viuen: avis, pares i fills adolescents. Tots estan relacionats d’alguna manera amb les desaparicions. I la història funciona com un gran puzle, cada episodi és una peça del puzle, dona noves pistes, fins que descobreixes que tot té a veure amb una mena de fenomen que juga amb temps i espai “.

Dark

Qui hi ha al darrera?

Al darrera de la sèrie hi ha el suís Baran bo Odar, que ha dirigit els 10 capítols d’aquesta primera temporada i la productora i guionista alemanya Jantje Friese, la ment que ha creat aquest món fosc. Pensada i rodada com si fos un tot, una pel·lícula i no 10 capítols per separat.  En el seu repartiment compta amb actors desconeguts més enllà d’Alemanya. L’aposta que ha fet Netflix se suma a propostes com “Marseille” (França), “Suburra , la sèrie “(Itàlia) o” Les noies del cable “, Espanya) i continua l’aposta que fa la cadena d’streaming per fomentar produccions pròpies dels països on aterra amb el seu servei.

Dark

Copiant a “Stranger things”?

“Dark” es pot considerar el revers tenebrós d’un altre dels èxits de Netflix, “Stranger Things”. Per molt que molts hagin volgut veure similituds, excepte pel fet de què “Dark” té una línia temporal ubicada a 1986, poca cosa tenen a veure. “Dark” és molt més retorçada i adulta. Sí, hi ha joves i nens, però no són la part més important de la trama ni són una mena de Goonies intocables que ens porten a una aventura nostàlgica.

La sèrie és més un melodrama carregat de ciència ficció i amb un toc de terror latent rere cada escena. És una ficció on és important el què passa i la raó per la que passa, però hi ha un moment en el que el que és realment important és “quan” passa. Per això hi ha dues línies temporals, una al 1986 i l’altra al 2019.

Dark

La recomanem?

Sí, i segurament la veureu d’una tacada malgrat la complexitat i la durada dels capítols.

La història segueix la vida de quatre famílies, cadascuna amb molts drames i secrets bruts. Són, per tant, un munt de personatges. Pares, fills, avis interpretats per cares no conegudes per nosaltres. Les dues línies temporals fan, a més, que molts d’aquests personatges es desdoblin en el seva versió rejovenida en el passat. En aquest sentit “Dark” és una sèrie complexa que s’ha de veure concentrat. No es pot seguir mentre fas altres coses perquè arribarà un moment que no sabràs de quina família es tracta, ni quin personatge misteriós acaba d’aparèixer o qui ha desaparegut. De fet, fins i tot estant atent al que passa a la pantalla hi ha moments on un croquis i un esquema de tot plegat seria molt d’agrair.

No oblidem tampoc que és un producte europeu. La narració és més pausada que en una nord-americana, tenint cura de cada pla. I com la majoria de thrillers que ens arriben de zones fredes europees, la vida de la comunitat, la foscor de les famílies també tenen una part molt important en les trames. Totes tenen els seus secrets que queden amagats entre les quatre parets de casa seva.

Però malgrat tot enganxa. A mida que es desenvolupa la trama, es desdoblen les línies temporals resulta més i més interessant mirar de descobrir el secret d’aquell poble. La seva foscor, a més, la fa ideal per veure-la aquests dies de fred, a la nit, tapats amb una manteta i deixant que t’inquietin en la justa mesura.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies