Coco
9Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

No fa pas gaire parlava amb uns amics de com la gestió de la mort i del dolor de la pèrdua segueixen essent la gran assignatura pendent que tenim les persones. En un món que va massa de pressa i on magnifiquem valors efímers, no estem gens preparats per bregar amb les emocions quan la vida ens pren records, sentiments i persones que de debò importen. I sobre un tema que pot semblar tan trivial com inabastable, Pixar n’ha fet el pilar de la seva nova meravella: Coco.

Potser a aquestes alçades ja no ens hauria de sorprendre que els creatius de Pixar puguin produir joies d’animació capaces d’interpel.lar tots els nostres sentits amb històries de tanta intel.ligència com calat humà. Però és que amb Inside Out (correm un vel sobre Cars3 o Buscando a Dory) havien deixat el llistó tant amunt que la proesa semblava com a mínim complicada.

I ara es treuen de la màniga Coco i tiren per terra qualsevol pressumpció de límits que hagués pogut imaginar al seu talent. El seu protagonista és el Miguel Rivera, un nen de 12 anys que viu amb diverses generacions de la seva familia en un poblet de Mèxic. Dècades enrera, el seu rebesavi, va deixar la dona i la filla per fer carrera com a cantant i mai no va tornar. Des d’aleshores la família de Miguel ha prohibit la música a casa, considerant-la una maledicció. Pero ai, al petit li encanta cantar i tocar la guitarra, coses que haurà de fer d’amagat dels seus, que han fet de la fabricació de sabates la dedicació que passa de generació en generació. Quan arriba el día dels morts, en que la frontera entre el present i el món dels difunts es desdibuixa, el Miguel es veurà immers en una aventura a cavall entre la seva vida i la d’aquells avantpassats que el van precedir.

Coco Pixar

Lee Unkrich (qui va dirigir Toy Story 3 i Monstruos S.A.) i Adrian Molina codirigeixen i escriuen la pel.lícula, ajudats en el guió de Jason Katz i Matthew Aldrich. I entre tots construeixen aquesta historia que en menys de 2 hores aconsegueix parlar-nos de tú a tú sobre la família, les tradicions, els somnis, la pèrdua, la malaltia, i el balanç entre la urgencia d’aprofitar el moment per fer realitat els propis desitjos amb la reconciliació de passat, present i futur.

Coco resulta trepidant, divertida i emotiva a parts iguals. I en aconseguir aquest triangle perfecte conecta amb l’espectador a diferentes nivells. La pel.lícula és entretinguda però a la vegada sap ficar-se dins de qualsevol que tingui família, de qualsevol que hagi perdut algú, de qualsevol que hagi tingut un somni que semblava impossible, de qualsevol que s’hagi sentit mai desubicat, de qualsevol que s’hagi debatut amb el significat de les seves arrels. Vaja, amb qualsevol persona que sigui al cinema veiente-la i tingui un cor bategant.

Coco

I un cop més demostra també que l’animació permet arribar a llocs on la imatge real, ni tan sols retocada amb efectes especials, no poden arribar. A l’hàbil ús que es fa de les tradicions mexicanes i especialment el Día de Muertos per contextualitzar els temes centrals, a Coco s’hi suma un desplegament visual brillant, de detalls i paleta fluorescent que omple de màgia i vida els mons dels vius i, sobretot, dels morts. Tampoc, en una història on el protagonista vol ser músic no es podia deixar enrera la banda sonora, aquí capaç d’enfilar les partitures de Michael Giacchino amb cançons escrites pel tandem Kristen Anderson-Lopez i Robert Lopez (The Book of Mormon, Avenue Q, Frozen) i interpretades per Gael García Bernal, Natalia Lafourcade o Marco Antonio Solís.

Pràcticament l’únic dolent que es pot dir de Coco és que per veure-la us haureu d’empassar abans un pastelós curtmetratge de 20 minuts protagonitzat per Olaf, el ninot de neu que vam conèixer a “Frozen”. Patiu-lo i després gaudiu de Coco, amb Co de Cor.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X