Hulu es va marcar el gran èxit de la temporada amb la pluja de premis i lloances que va aconseguir amb “The Handmaid’s Tale”. Ara Netflix li segueix el camí, amb una nova adaptació d’una novel.la de la mateixa autora, Margaret Atwood, que torna a posar sobre la taula un poderós discurs femení de denuncia d’abusos, discriminacions i violència contra les dones. Però ho fa amb un personatge ric i complexe amb el qual res resulta blanc o negre i no hi ha veritats absolutes. Arriba Alias Grace.

De què va?

Al segle XIX, la Grace Marks (Sarah Gadon) és una jove interna que compleix cadena perpetua després que se li perdonés la pena de mort pels assassinats de la Nancy Montgomery (Anna Paquin) i Thomas Kinnear (Paul Gross). Com a mesura excepcional la deixen de sortir de la presó cada dia per treballar de criada a la casa del governador. Però pocs dubten de la seva culpabilitat i la tracten com una atracció sobre la que debatre en les seves reunions del tè.

Un dels que dubten és el Reverend Verringer (David Cronenberg), que acudirà al doctor Jordan (Edward Holcroft) perquè faci una evaluació de la Grace que resulti en un informe favorable que permeti exculpar-la del crim. Així el doctor es reunirà amb la noia i durant diverses sessions, a través de les seves converses, la Grace li explicarà la seva història. Però a mida que la va coneixent millor, els sentiments comencen a interferir en el judici del doctor Jordan i li faran més difícil determinar si és innocent, està boja o realment és la freda assassina manipuladora que la societat ja ha jutjat.

Alias Grace

Retrat d’una dona 

La Grace Marks és un misteri per tots els que la rodegen. A través del seu propi relat de la seva vida, des que va arribar al continent americà en un vaixell fins a ser una acusada d’assassinat, la sèrie ens la va retratant a través de diversos flashbacks. Però és realment el que veiem la seva vida o només la versió que ella ens en dóna a través de les seves converses amb el doctor Jordan?

En qualsevol cas, Atwood aprofita les vivències de la Grace per tornar a retratar, ara al segle XIX, com les dones són víctimes d’abusos i discriminacions constants a la seva vida. Un tema encara pendent de resoldre i tristement d’actualitat que dota duna terrible vigència molts elements de “Alias Grace” tot i els 200 anys que ens separen dels seus fets.

Alias Grace Sarah Gadon

I tot plegat, els guions de Polley i la filmació de Harron ho saben fer trobant un punt mig just entre la brutalitat i la delicadesa. Als fets que narra la Grace s’apunta violència, física i psicològica, maltractaments per part del seu pare, els policies o els metges, abusos per part de rics i poderosos, despreci fins i tot per part de les seves iguals. Però mentre anem coneixent aquests fets, la càmera es deté en la mirada càndida de la protagonista, en un petit mocador, en una puntada de fil mentre es cus un cobrellit, en unes arrecades o una flor. Així la feminitat i la subtilesa s’entesten a portar la contraria a la cruesa del que es va explicant que la noia ha viscut, ella com tantes altres.

Qui hi ha al darrera?

La producció de “Alias Grace” també té nom de dona canadenca. La història parteix d’una novel.la amb el mateix nom publicada per Margaret Atwood al 1996 i que a la vegada s’inspirava en uns fets reals. Amb aquesta, l’escriptora ja ha vist tres dels seus llibres adaptats a la televisió en aquest 2017, on l’estrena de “Alias Grace” ha seguit a “Wandering Wenda” i l’exitosa “The Handmaid’s Tale”.

De convertir el llibre de Atwood en sis capítols de sèrie televisiva, se n’ha encarregat l’actriu, directora i guionista Sarah Polley, que a més és una de les productores.

Alias Grace

La realitzadora Mary Harron (“Yo disparé a Andy Warhol”, “American Psycho”), s’ha fet càrrec de la direcció dels sis capítols.

I una altra dona de Canadà, l’actriu Sarah Gadon, que fa anys que alterna cinema (“Enemy”) i sèries (“22.11.63”), és la protagonista absoluta. Ella lidera un repartiment on les altres cares conegudes són les de Anna Paquin (“True Blood”), el director David Cronenberg i Edward Holcroft (“Kingsman”).

Us la recomanem?

Sí. En un dels diàlegs es compara la narració de la Grace amb un dels contes de Les mil i una nits i és una referència encertada. Amb una durada ideal de 6 capítols, menys de 5 hores en total, “Alias Grace” atrapa en la seva narració sense allargar-se en excés. I ho fa gràcies a una sèrie de dualitats que li donen un toc de misteri.

La Grace, amb la seva mirada clara i aparença fràgil, parla amb inusitada franquesa i tot luxe de detalls sobre com ha estat la seva vida fins aleshores. I entre l’atreviment i la innocència, ens deixa amb la sensació, tal com li passa al doctor Jordan que no sabem si ens està enganyant o s’està sincerant amb nosaltres, de si ens ho està explicant tot o només el què li convé o el que creu que volem sentir.

El cobrellit que la Grace va cosint s’esdevé la metàfora d’aquest conjunt complexe que és el seu relat, fet de ombres i de colors, de línies rectes i plecs, de records i d’esperances, amors i odis, frustracions i somnis. La sèrie aconsegueix explicar molt en una mesura inusitadament justa, amb una acurada factura tècnica al servei de les emocions dels personatges, i aquesta és la seva gran virtud. Des del thriller judicial-policial fins a un poderós discurs sobre la feminitat i la discriminació de les dones, passant pel misteri que s’oculta rere la mirada d’un personatge complexe, “Alias Grace” sap atraure i atrapar l’espectador a la seva xarxa. I allà ens manté, escoltant i reevaluant, però ens deixa anar just a temps, havent complert el seu propòsit sense deixar que arribem a poder perdre l’interès.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X