Makoki. Fuga en la Modelo
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Després de la recuperació de Los felices 90’s, excel·lent crònica d’una Barcelona lliure, salvatge i preolímpica, edicions La Cúpula retrocedeix fins a 1981 per lliurar-nos aquesta obra fonamental del comix barceloní.

L’estiu és un espai-temps purament límbic; l’estació ideal per oblidar-se de les preocupacions de l’actualitat i deixar-se bressolar per l’eternitat. També és el moment idoni per connectar la màquina del temps i viatjar a realitats alternatives que avui ens semblen pura ciència-ficció, però que en algun moment van ser increïblement reals.

L’any passat, La Cúpula ens va oferir una joia anomenada Los felices 90’s, un petit clàssic del còmic underground signat per Boada i OnliYú, que ens permetia gaudir d’una bella heterotopia barcelonina, ideal per combatre la propaganda de la nostàlgia olímpica que hem patit en els últims temps. Retrocedint una mica més en el temps, descobrireu una Barcelona encara més canalla i decididament antiturística si es lliureu a la lectura de Fuga en la Modelo, l’edició definitiva d’aquest clàssic del comix aparegut per primera vegada a principis dels vuitanta.

Fuga en la Modelo es va publicar inicialment en diversos lliuraments en la revista El Víbora. Poc més tard es va agrupar en un únic àlbum que aviat es va convertir en un autèntic fenomen social, sobretot quan els presos de la Modelo van començar a devorar les seves pàgines compulsivament. Com sabeu, la cèlebre presó va tancar fa poc les seves portes, però si llegiu aquest àlbum aconseguieu viatjar als anys en què les seves celes estaven plenes de personatges del lumpen urbà que, en la seva major part, complien condemna per tràfic de drogues (la burgesia, com sabeu, sempre s’ho va fer anar bé per visitar-la el menys possible).

Makoki. Fuga en la modelo de Gallardo & Mediavilla . Ediciones La Cúpula.

Els protagonistes d’aquesta història, Emo, Cuco i el Niñato són, per a la seva desgràcia, pura carn de presidi; tres tipus que al principi de la història van a comprar haixix al Marroc per després revendre’l a Espanya i que, després de diverses calamitats, acaben ingressant a la presó (un tema que també van revisar cintes de l’època com la reivindicable Bajarse al moro, de Fernando Colomo). És llavors quan entra en acció el gran Makoki, disposat a fer el que sigui per treure als seus col·legues de la trena. La història comença doncs com una road-movie contracultural i paròdica, plena d’humor embogit, i acaba com una trepidant cinta de fugides carceràries.

L’àlbum ens permet gaudir de l’humor políticament incorrecte i tremendament fresc d’una època –la tan esbombada Transició– en la qual tot semblava possible (fins i tot deixar enrere aquests fantasmes del passat que desgraciadament encara insisteixen a tornar a visitar-nos el 2017). Al mateix temps, l’àlbum testimonia el talent indiscutible de Miguel Gallardo i el guionista Juan Mediavilla, dues figures fonamentals per entendre la irrupció del còmic alternatiu en aquest país. L’edició inclou a més una “breve guía jergal de la basca”, que recupera termes en voga en l’època com “apalancar”, “julandrón” o “peluco”.Editorial: La Cúpula
Web editorial
Pàgines: 80
Preu: 12,50 €
Guió: Juan Mediavilla
Dibuix: Miguel Gallardo
Format: 21.5 x 28,6 cm. Rústica. Blanc i negre
ISBN: 9788416400577


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies