El cinquantenari reunirà l’últim i esfereïdor film de Yorgos Lanthimos, el millor cinema asiàtic, el retorn de Jaume Balagueró, l’esperada ‘La pell freda’ i premiarà Santiago Segura, entre d’altres propostes. La 50a edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya desplega un ampli avanç de programació, que inclou els millors títols del cinema de gènere actual i una convidada excepcional, Susan Sarandon. Les més variades visions del fantàstic, provinents d’arreu del món, se citaran del 5 al 15 d’octubre per a celebrar un 50è aniversari apadrinat per Guillermo del Toro i impregnat de l’essència de Dràcula. Com ja es va anunciar, el director William Friedkin també serà homenatjat amb el Gran Premi Honorífic i el cineasta asiàtic Johnnie To visitarà el Festival.

L’actriu nord-americana Susan Sarandon, amb una extensa filmografia plena de títols memorables, visitarà Sitges 2017 per rebre el Gran Premi Honorífic. Sarandon ha protagonitzat cintes extraordinàries del fantàstic com The Rocky Horror Picture Show (Jim Sharman, 1975) –la qual es projectarà en sessió especial amb la seva presència–, El ansia (Tony Scott, 1983) o Las brujas de Eastwick (George Miller, 1987). A més de títols tan recordats com Thelma y Louise (Ridley Scott, 1991), El cliente (Joel Schumacher, 1994) o Pena de muerte (Tim Robbins, 1995).

Rocky Horror Picture Show

El Festival lliurarà un premi Màquina del Temps a Santiago Segura en reconeixement a la seva trajectòria. En sessió especial es projectarà la comèdia argentina Solo se vive una vez, de Federico Cueva, protagonitzada pel mateix Segura, juntament amb Gérard Depardieu, Hugo Silva i Carlos Areces.

Un dels films més esperats, després del seu pas per Cannes, és The Killing of a Sacred Deer, l’apassionant nova proposta del realitzador grec Yorgos Lanthimos, que serà un dels plats forts de la Secció Oficial Fantàstic. Es tracta d’un pertorbador thriller psicològic amb un repartiment encapçalat per Colin Farrell i Nicole Kidman. El cinema asiàtic tindrà un pes destacat amb el thriller coreà A Day, el debut de Cho Sun-ho amb un protagonista que reviu un dia tràgic una vegada i una altra; l’últim film de Takashi Miike, Blade of the Immortal, una adaptació d’un manga farcida d’acció i venjança, i Before We Vanish, un drama amb extraterrestres del sempre inquietant Kiyoshi Kurosawa.

Des de la secció oficial de Cannes també arriba Jupiter’s Moon, un original drama fantàstic hongarès de Kornél Mundruczó, director entre altres de White God. My Friend Dahmer, estrenada al Festival de Tribeca, és l’adaptació de Marc Meyers de la novel·la gràfica homònima que narra l’adolescència d’un assassí en sèrie, i es veurà a Sitges 2017. També provinent de Tribeca aterrarà al certamen The Endless, terror indie nord-americà que està causant sensació a festivals especialitzats com Neuchatel o BIFAN, dirigit per Justin Benson i Aaron Moorhead, que van ser a l’edició del 2014 del Festival amb Spring. A la mateixa edició es va projectar Una chica vuelve a casa sola de noche d’Ana Lily Amirpour, que en aquesta ocasió presentarà The Bad Batch,gran premi del jurat a Venècia 2016. Una història d’amor distòpic en una comunitat de caníbals a Texas.

El habitante, cinta mexicana dirigida per Guillermo Amoedo i produïda per Nicolás López serà a la Secció Oficial en première mundial. El film d’acció Bushwick, de Jonathan Milott i Cary Murnion –directors de Cooties, presentada a Sitges 2014– també formarà part de la Secció Oficial.

La comèdia de terror i slasher tindrà el seu espai a la Secció Oficial amb Tragedy Girls, de Tyler MacIntyre, així com la brasilera As boas maneiras, dirigida per Marco Dutra i Juliana Rojas. El documental 78/52, d’Alexandre O. Philippe –que ha presentat diversos documentals en edicions passades del Festival– serà a la Secció Oficial Fantàstic. La peça analitza minuciosament l’escena de la dutxa de Psicosi, d’Alfred Hitchcock.

Com a exemples de cinema espanyol diferent i autoral, el Festival comptarà amb Maus, de Gerardo Herrero, una adaptació totalment lliure del famós còmic homònim d’Art Spiegelman. Un drama de terror fantàstic que connecta amb The Witch, Take Shelter o el Polanski més pertorbador. I Dhogs, d’Andrés Goteira, un relat imprevisible i obsessiu, situat en els límits de la ficció.

La Secció Oficial tindrà un to molt trencador amb cintes com November, coproducció entre Estònia, Polònia i els Països Baixos, dirigida per Rainer Sarnet i habitada per homes llop, esperits i plagues. El cinema rus més comercial estarà representat per Salyut-7, de Klim Shipenko, una mena de Gravity en els anys 80.

Sitges Classics farà reviure Terminator 2: El juicio final que torna 25 anys després de la seva estrena amb la nova versió en 3D, una experiència que ha impactat el mateix James Cameron.

La pell freda

L’últim fantàstic català

Sitges 2017 aposta per les produccions catalanes de gènere més recents, que ocuparan un lloc destacat a la programació. Musa, l’esperat retorn de Jaume Balagueró, no podia faltar en aquest 50è aniversari del certamen. En aquesta ocasió, el director lleidatà aposta pel terror sobrenatural i un repartiment de luxe format per Christopher Lloyd, Franka Potente i Leonor Watling. Un altre títol molt esperat és La pell freda, l’adaptació de Xavier Gens de la novel·la fantàstica d’èxit d’Albert Sánchez Piñol. Escenaris inquietants i estranyes criatures, amb una irreconeixible Aura Garrido al repartiment.

Després d’assaborir l’èxit amb el curt NADA S.A., premiat internacionalment, Caye Casas i Albert Pintó debuten en el llargmetratge amb Matar a Dios, una comèdia negra surrealista protagonitzada per Emilio Gavira, Itziar Castro i David Pareja. Un altre dels títols de producció catalana que es veurà al Festival és Black Hollow Cage, de Sadrac González-Perellón, film de ciència ficció amb un elenc internacional guanyador del premi del jurat al recent BIFAN – Bucheon International Fantastic Film Festival de Corea del Sud.

Òrbita

A la secció dedicada al thriller es presentaran a Sitges 2017 La villana, de Jung Byung-gil, cinta de venjança amb sorprenents escenes d’acció, o Wind Riverl’opera prima de Taylor Sheridan, guionista de Sicario Comanchería i millor director a la secció Un Certain Regard a Cannes 2017. El film és un thriller potent i visceral protagonitzat per Elizabeth Olsen i Jeremy Renner. També hi serà A Prayer Before Dawn, cinta britànica sense concessions ambientada en el món de la boxa i basada en fets reals, dirigida per Jean-Stéphane Sauvaire.

Des de Cambodja arriba Jailbreak, una cinta d’acció en clau de comèdia, dirigida per Jimmy Henderson, que submergeix l’espectador en un caos carcerari. I dos thrillers francesos: Mon garçon, de Christian Carion amb Guillaume Canet i Mélanie Laurent sobre l’angoixant desaparició d’un nen, i Le serpent aux mille coupures, d’Eric Valette, que barreja drogues, assassins a sou i hostatges.

The Killing of a Sacred Deer

Panorama Fantàstic

Com és habitual, la independència i el risc caracteritzen la secció Panorama Fantàstic. El taiwanès Giddens Ko hi presentarà mon mon mon Monsters!, una cinta fosca, violenta i nihilista sobre els monstres reals que ens envolten. També hi serà el film alemany de body horror Replace, de Norbert Keil, que compta en el seu repartiment amb Barbara Crampton, premiada a Sitges 2016 per la seva carrera amb la Màquina del Temps.

El terror també serà el protagonista a Still / Born, de Brandon Christensen, film canadenc que explora les forces sobrenaturals que posseeixen un nadó. Del també canadenc Chad Archibald, director de la llefiscosa Bite (Sitges 2015), arriba The Heretics, sobre el món de les sectes.

Noves Visions

Films de variada temàtica i procedència amb el denominador comú de l’experimentació integren la secció Noves Visions de Sitges 2017. L’australiana Boys in the trees, de Nicholas Verso, trasllada l’espectador a una nit de Halloween dels anys 90, una oda a l’amistat envoltada de fantasmes i veritats que surten a la llum. Des d’Ucraïna arriba la titànica A Gentle Creature, de Sergei Loznitsa, inspirada en el relat de Dostoyevski La sumisa. També es podrà veure el documental Dawson City: Frozen Time, de Bill Morrison, que explica la troballa de 500 pel·lícules mudes dels anys 1910-1920, aparegudes l’any 1978 sota una pista de gel de Dawson City, a Canadà. En première mundial es presentarà Arder, de David González Rudiez, cinta muda en blanc i negre sobre el viatge d’un home, la nit i el dimoni.

Altres títols que formaran part de Noves Visions són el thriller Fashionista, de Simon Rumley, que segueix els passos d’una dona que utilitza la moda com una ajuda emocional; The Little Hours, comèdia dirigida per Jeff Baena, on una jove que fuig es refugia en un convent de monges emocionalment inestables; Dave Made a Maze, de Bill Watterson, sobre la fantasia de construir tota una fortalesa al saló de casa, o Kuso, que a Sundance va ser qualificada com “la pel·lícula més fastigosa del món”, dirigida i coescrita per Steven Ellison (també conegut com a Flying Lotus), David Firth i Zack Fox.

Anima’t

Sitges aposta clarament per aquesta secció, pionera de l’animació a tot l’Estat. L’animació japonesa tindrà un gran pes i celebrarà els 100 anys de l’anime, a més de les habituals competicions de curtmetratges i homenatges. Lu Over the Wall, de Masaaki Yuasa, guanyador del premi al millor llargmetratge del Festival d’Annecy, serà a Sitges 2017.

També provinent del festival francès s’incorpora a la secció d’animació de Sitges 2017 l’emotiva A Silent Voice, de Naoko Yamada, un drama subtil de gran profunditat psicològica. A més, es projectaran Tehran Taboo, que suposa l’ambiciós debut en el llargmetratge del cineasta germano-iranià Ali Soozandeh. I el film franco-japonès Mutafukaz, dirigit per Shoujirou Nishimi i Guillaume Renard, que es basa en el còmic del mateix nom creat pel mateix Renard.

Midnight X-treme

La programació de la secció més noctàmbula del Festival s’estructurarà, com en les edicions anteriors, en maratons temàtiques com La nit + freak o La nit + zombie. Les produccions asiàtiques trepitgen amb força. Sion Sono, un habitual de Sitges, inaugurarà les sessions amb Tokyo Vampire Hotel, que dóna la volta a les cintes de vampirs oferint una visió original i única com només Sono podia fer-ho. El també japonès Yoshihiru Nishimura –recent guanyador del Sitges Pitchbox Award a BIFAN 2017– presentarà Meatball Machine Kodoku, una comèdia de terror i extraterrestres.

També es projectarà la seqüela del film yakuza The Mole Song: Undercover Agent Reiji (Sitges 2014) The Mole Song: Hong Kong Capriccio, dirigida en aquesta ocasió per l’incansable Takashi Miike.

Midnight X-treme és l’espai idoni per viure la festa de gore i revival vuitanter que suposa el film canadenc Game of Death, dirigit per Sebastien Landry i Laurence Morais-Lagace, un joc sòrdid on els participants han d’escollir entre matar o morir. Un encreuament letal entre Jumanji, Asesinos natos i Scanners.

Blade of the Immortal

Panorama Documenta

Dedicada a presentar treballs de no-ficció que giren al voltant del gènere i dels seus autors més rellevants, Panorama Documenta avança tres títols de la seva programació. King Cohen: The Wild World of Filmmaker Larry Cohen, dirigit per Steve Mitchell, repassa la vida i obra del realitzador Larry Cohen, conegut pels seus films de sèrie B, cintes de terror, ciència ficció i policíaques dels 70 i 80. S’hi inclouen testimonis de Martin Scorsese, Tara Reid, Traci Lords, John Landis o Joe Dante.

Mansfield 66/67, de P. David Ebersole i Todd Hughes, analitza els dos últims anys de vida de l’actriu Jayne Mansfield, així com els rumors que van envoltar la seva tràgica mort.

Filmin estrena el seu primer documental, Drácula Barcelona, de Carles Prats, que s’endinsa en el rodatge d’El Conde Drácula(Jesús Franco, 1970) i la realització de Vampir Cuadecuc, de Pere Portabella, en un recorregut per la Barcelona dels anys 60 i 70.

Brigadoon i Sitges Zombie Walk 2017

La secció Brigadoon presentarà el llargmetratge Sheborg, de Daniel Armstrong, una comèdia de ciència ficció apocalíptica propera a l’univers de Turbo Kid. També es podrà veure The Terror of Hallow’s Eve, film de terror dirigit per l’especialista en efectes especials Todd Tucker.

Brigadoon referma l’aposta pels documentals que ha mantingut al llarg dels anys. En la propera edició, es programarà Tax Shelter Terrors: The Real Story of Canadian Cult Film, de Xavier Mendik, centrat en la història del cinema de gènere fet a Canadà; In the Interstices of Reality or the Films of António de Macedo, de João Monteiro, que revisa la trajectòria del director portuguès António de Macedo, del qual també es projectarà una retrospectiva, i el documental espanyol Maníacos de la sèrie B, de Manuel Valencia i Luis Sánchez Toledo, sobre la història del fanzine 2000 Maníacos.

Es retrà homenatge a directors recentment desapareguts, com George A. Romero, Tonino Valerii i Paco Pérez-Dolz, amb la projecció de Sumario sangriento de la pequeña Estefanía de Valerii, que comptarà amb la presència de l’actriu Mónica Randall, i el documental de Jordi Marcos Paco Pérez-Dolz: un cineasta a tiro limpio.

Com ja és habitual, la tradicional Sitges Zombie Walk tindrà lloc el primer dissabte del Festival, que serà el 7 d’octubre en aquesta edició.

Samsung Sitges Cocoon

Samsung aposta per Sitges com a escenari de les últimes tecnologies en realitat virtual. El resultat d’aquesta col·laboració, després de l’experiència d’èxit de l’edició passada, és l’estrena d’una secció competitiva en continguts immersius i 360º. Samsung Sitges Cocoon tindrà el privilegi de presentar dues produccions d’alt nivell, a més d’una selecció de peces innovadores que integraran la competició, amb un jurat del que formaran part, entre altres, els directors Jaume Balagueró i Nacho Vigalondo i que premiarà la millor pel·lícula Samsung Sitges Cocoon. Les bases per a la inscripció en el certamen estan disponibles al web del Festival.

Totes aquestes peces de la secció oficial es podran veure al palau de Miramar, que serà temporalment el primer cinema VR de l’Estat espanyol i on s’oferirà una experiència sincronitzada, que comptarà amb unes 25 peces seleccionades entre les produccions de realitat virtual més capdavanteres de tot el món.

El director francès Alexandre Aja (Alta tensión, Reflejos) presentarà en estrena mundial Campfire Creepers, la primera sèrie de terror en realitat virtual i amb una visió de 360º, que gira al voltant de les llegendes urbanes explicades a la vora del foc en un campament d’estiu. La producció està protagonitzada per tota una figura del cinema de gènere i amic del Festival, el llegendari Robert Englund.

Guy Shelmerdine, director de Catatonic, peça impactant que es va veure a Samsung Sitges Cocoon en l’edició passada, torna amb Night, Night, una experiència terrorífica sobre les pors infantils, en forma de pallassos macabres, que s’estrenarà internacionalment provocant malsons en l’espectador.

Per la seva banda, Samsung també presentarà un curtmetratge de realitat virtual de producció pròpia que formarà part de la programació del Festival fora de la secció competitiva.

Aquestes dues i altres experiències interactives es podran gaudir a l’espai Samsung Sitges Cocoon, emplaçat al costat de l’Auditori de l’hotel Meliá. Els assistents disposaran de les ulleres de realitat virtual Samsung Gear VR, que incorporen avançats sensors i un ampli angle de visió per submergir l’espectador en l’acció.

Strangers things season 2

Sitges i Netflix

El Festival celebrarà l’estrena de la segona temporada d’Stranger Things amb un esdeveniment especial, en col·laboració amb Netflix. La sèrie d’aires vuitanters, dirigida pels germans Duffer, s’ha convertit en un autèntic fenomen de fans arreu del món. El film coreà Okja, de Bong Joon-ho, una de les sensacions de Cannes 2017, també es projectarà per oferir la possibilitat de gaudir-la en pantalla gran.

Fantàstic català a París

Coincidint amb els 50 anys del Festival de Sitges, l’Étrange Festival de París acollirà, en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull, un focus de cinema fantàstic català a la seva 23a edició, entre el 8 i el 10 de setembre. La programació catalana estarà formada per dos títols clàssics, una part dedicada a novetats amb títols recents, un documental i una selecció de curtmetratges de gènere. A més, s’ha proposat una carta blanca al director català Jaume Balagueró, que formularà la seva pròpia selecció de pel·lícules.

L’Étrange Festival, nascut el 1995, està dedicat a una producció cinematogràfica que comprèn filmografia sorprenent i atípica de tots els gèneres: fantàstic, dramàtic, infantil, horror, documental, etc. i que dóna una importància especial a la projecció de films inèdits.

Sitges Campus: Dràcula

En aquesta 50a edició torna Sitges Campus, l’espai realitzat amb la col·laboració de les universitats i les escoles de cinema catalanes i dirigit a estudiants. Durant el Festival, s’organitzarà el curs Dràcula i el vampirisme en el cinema fantàstic, dirigit pel professor de la Universitat de Barcelona, Jordi Ojeda, i pel director del Festival, Àngel Sala. En el curs s’analitzarà el mite de Dràcula en el cinema, es destacaran les pel·lícules de culte més significatives i es farà un repàs als vampirs del cinema asiàtic i a les noves tendències en els darrers anys: els nous vampirs de laboratori.

L’equip de professors està format per diferents experts en el cinema fantàstic i comptarà amb la presència de diversos directors de cinema convidats al Festival. El curs s’impartirà del dilluns 9 al dimecres 11 d’octubre. Per realitzar les inscripcions o demanar més informació cal enviar un correu a sitgescampus@sitgesfilmfestival.com.

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) estrenarà el proper mes d’octubre el màster Cinema fantàstic i ficció contemporània, que neix de la col·laboració amb el Festival de Sitges i que ja compta amb la primera promoció d’inscrits.

 

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies