Okja
7Valoració
Puntuació dels lectors: (2 Vots)
8.9

Precedida per l’enrenou que va generar la seva presentació a Cannes, essent la primera pel.lícula produida per una plataforma de streaming que competia al festival, s’ha estrenat aquesta darrera semana a Netflix “Okja”, el nou film del director coreà Bong Joon-ho.

Amb la intenció d’acabar amb la fam al món, la directora de la Corporació Mirando, Lucy Mirando (Tilda Swinton) anuncia un nou projecte pel qual repartirà a deu granjers de diferents punts del planeta una nova raça de porquets. Durant 10 anys, aquests els hauran de criar amb tota mena d’atencions i després la corporació escollirà qui ha fet millor feina, a la vegada que recuperarà els Superporcs. La Mija (Seo-Hyun Ahn), de Corea del Sud, és la néta d’un d’aquests granjers, que al llarg d’una dècada ha establert un vincle molt especial amb l’animal. Així que quan els relacions públiques de Mirando, capitanejats pel Dr. Johnny Wilcox (Jake Gyllenhaal), decideixin emportar-se la Okja cap a Nova York, la Mija emprendrà una missió de rescat per retornar l’animal a la seva tranquila vida a les muntanyes. En la seva aventura, la nena es creuarà amb el costat més fosc del negoci alimentari i un grup d’activistes de defensa dels animals (Paul Dano, Lily Collins, Steven Yeun, Daniel Henshall i Devon Bostick).

Amb aquesta premisa, tant sencilla com també una mica estrambòtica, Bong Joon-ho torna a construir una història en la que es capaç de fusionar temes i gèneres. I ho fa ajudat del director de fotografia Darius Khondji, el dissenyador Hee Chul Jang  i el director d’efectes especials Erik De Boer, que fusionen les seves aportacions donant una càlida combinació als elements naturals i els creats per ordinador.

Okja Netflix

Okja” comença amb un to força bucòlic, retratant la relació de l’home i la natura a través de la vida de Mija i Okja en una zona rural de Corea i el seu especial vincle. En el seu tram central es converteix en un film d’aventures, quan la petita ha de recórrer món i superar tota mena d’obstacles per recuperar el seu porc. I en el seu tram final adquireix un to bastant fosc que culmina amb una sensació molt agredolça.

Pel camí, “Okja” té temps de posar el dit a la nafra a uns quants temes que van des de les misèries de la indústria alimentaria, l’aborregament de la societat a través de realities, els mals del consumisme ferotge o el barbàric sentiment de superioritat de la raça humana envers tot allò amb què comparteix planeta.

Temes de calat que fan que aquesta no sigui una mera història nyonya de nena i animaló, i que “Okja” pugui aconseguir des d’entretenir els més petits (tot i que segurament us tocarà explicar-los alguna escena) fins a fer reflexionar a adults vegetarians en potència. No en va, el realitzador que ja ens va atrapar amb “The Host”, “Mother” o “Snowpiercer”, demostra un cop més tenir bon pols per facturar guions amb substància sense perdre el sentit del ritme quan es posa darrera la càmera.

Sense perdre tampoc el gust per la ironia i la caricatura, Bong Joon-ho torna a comptar amb un repartiment amb presència anglosaxona, on actors com Jake Gyllenhaal, Paul Dano i sobretot Tilda Swinton es presten a un joc que en aquesta ocasió adquireix més sentit al mesclar la pel.lícula llocs i personatges d’orient i occident.

Una fàbula amb missatge o un missatge en forma de conte, que polèmiques de ments estretes festivaleres a banda, paga la pena visionar.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies