Usagi Yojimbo (Integral Fantagraphics)
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Planeta Còmic recupera Usagi Yojimbo, un clàssic del còmic underground que barreja, amb saviesa, èpica, humor i aventures, en dos toms que recopilen l’etapa en la prestigiosa editorial Fantagraphic Books. Una magnífica oportunitat per endinsar-se en l’obra mestra de Stan Sakai. 

Stan Sakai és un historietista nord-americà d’ascendència japonesa que va créixer llegint comic-books nord-americans i veient pel·lícules de samurais a les sales de cinema de Hawai. Quan es va plantejar crear la seva pròpia capçalera de còmic, va recuperar el seu amor pels vells films d’Akira Kurosawa protagonitzats per Toshiro Mifune, per il·luminar una llarga saga protagonitzada per un samurai que, després de la mort del seu senyor, emprèn un camí en solitari com a ronin.

Però Sakai no es va conformar amb idear una lectura més o menys respectuosa del tradicional cinema chanbara (l’equivalent a les aventures “de capa i espasa” a Occident). La seva revisió del gènere incorporava a més una particular novetat: estava protagonitzada per un conill samurai que, al llarg de les diferents aventures, es trobava amb tot tipus d’animals antropomòrfics. Aquesta particular fusió de les tires còmiques d’animals i els còmics d’“espases i bruixeria” o d’arts marcials, tan de moda en els anys setanta i vuitanta, adquiria, gràcies a Sakai, un sorprenent to adult, que connectava amb altres còmics independents de l’època com l’imprescindible Omaha.

Usagi Yojimbo Integral Fantagraphics nº 01/02 Usagi Yojimbo. Fantagraphics Collection

Les primeres publicacions de Sakai a Fantagraphic Books (l’etapa recopilada ara en dos toms per Planeta Còmic) ja evidenciaven l’habilitat del seu autor per combinar el dibuix deliciosament paròdic amb la fidelitat als codis argumentals del gènere. Les històries, en la seva major part breus (encara que també hi ha, en el primer volum, una saga imprescindible de més de 150 pàgines: La conspiració del bram del drac), reflecteixen una combinació d’èpica i revisió irònica que ens situa en una interessant intersecció entre el classicisme i la postmodernitat. L’arribada de Miyamoto Usagi en la primera planxa de 1984 és una invitació modèlica a l’aventura, que evoca un to meravellosament crepuscular que no para de créixer en cada número. El lector gaudeix de la personalitat de Usagi, serè a l’hora d’enfrontar-se als seus enemics (com demostra la humorística Un menjar tranquil), comprensiu i noble amb aquells als quals ha ferit en el camp de batalla (com l’entendridor porc de L’espadatxí cec) i massa innocent en ocasions, especialment quan tracta amb murris com el divertit rinoceront caça-recompenses anomenat Gennosuke. El món descrit en aquests relats és també una sort d’univers heterotòpic, poblat per uns dinosaures diminuts que volten pels camins com si fossin sargantanes (amb una d’elles, Usagi Yojimbo establirà a més una peculiar i emotiva relació).

Sakai demostra bon pols per a l’ambientació i l’execució de les seqüències d’acció, resoltes amb una planificació gairebé cinematogràfica, però el seu veritable talent està en la seva capacitat com a guionista. Les històries de Usagi Yojimbo funcionen com inspirades al·legories sobre la condició humana; relats sense fi d’una llarga novel·la de cavalleria posada al dia que no poden deixar escapar.Editorial: Planeta Cómic
Web editorial
Pàgines: 588
Preu: 35 €
Guió: Stan Sakai
Dibuix: Stan Sakai
Format: 16,5 x 25,5 cm. Rústica amb solapes. Blanc i negre
ISBN: 978-84-16816-19-4

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies