"Derecho natural" - Ignacio Martínez de Pisón
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

A la seva última novel·la, Martínez de Pisón hi torna amb la Transició i vincula aquell període amb l’educació sentimental d’un país que va viure, com encara ho fa avui, condicionat per un relat nacional que tenia en la llar dels espanyols la seva representació més fidel.

A propòsit de l’aparició de Derecho natural, Sergi Pàmies es preguntava -i era realment una denúncia- com era que ningú no entrevistava Pisón a Catalunya si és aquí on té el lloc de residència i també des d’on escriu; si, en definitiva, aquesta ha estat casa seva des que als inicis dels anys vuitanta deixés Saragossa, la seva ciutat natal, per instal·lar-se de forma indefinida (per no dir definitiva) a Barcelona. I potser per no ferir sensibilitats, perquè a més parlava a un públic no poc nombrós i això és avui molt perillós, Pàmies deixava a l’aire la qüestió, li adjudicava la categoria de fenomen paranormal i tornava a fer el que sempre fa -a parlar de tot com si res. Va optar, doncs, per defensar la seva integritat física, ho va fer amb bon criteri, i probablement es va estalviar més d’un disgust, a sí mateix i al propi Pisón.

Vejam. Pisón escriu en castellà, això és veritat, però el mateix es pot dir de Marsé o Mendoza; de Vila-Matas. De tots ells i de molts d’altres que, malgrat que no acaparen diàriament les portades dels suplements, si gaudeixen d’una innegable popularitat, o fins i tot un cert (i merescut) reconeixement. Podríem dir que la gent sap de qui són. Amb Pisón, en canvi, passa quelcom diferent, i això malgrat que ha escrit un parell de dotzenes de novel·les i que es tracta d’un autor multipremiat (va ser, per posar només un exemple, Premi Nacional de Narrativa el 2015), però no són pocs els aficionats a la lectura (i ja no diguem la resta) que n’han sentit a parlar poc o res. Un fenomen paranormal.

I potser és que a Pisón li encanta tot allò de la Transició i que molta gent ja en tingui prou amb el que hagi de dir Cercas -que ja és un dels nostres-, això o que en un món que aspira a ser virtual, no hi ha res pitjor que rebre l’etiqueta d’escriptor realista (això sí, ben sòlid) fet a l’antiga. Una barrabassada. Que la primera cosa és certa és innegable, ho és en relació a El día de mañana, La buena reputación o Enterrar a los muertos, algun dels seus títols anteriors, i també si ens referim a aquesta, la seva última obra, Derecho natural.

De la Transició i també de les dues institucions il·lustres de l’època, la família i l’Estat; i d’una família en concret, de conducta complexa sinó contradictòria; d’un jove narrador que s’ha de fer gran en un ambient poc favorable si del que es tracta és de madurar cabalment, amb un pare absent i perfil aspiracional i una mare patidora i fluixeta que, resultarà, té dots pels negocis. De tot això parla la novel·la, d’això i del cinema espanyol de l’època (menció especial als paghetti western), de la Movida i del deliri narcòtic dels vuitanta. De Demis Roussos i de la seva decadència. De com la història de cadascú topa amb el relat nacional, cosa que passa sense que ens n’adonem.

En el cas de Pisón, les descripcions sòbries i elaborades ho són de les decepcions i frustracions dels seus personatges, a qui l’autor confronta amb una realitat capciosa que s’interposa entre ells i els seus desitjos i ideals. Vet aquí la paradoxa de la literatura realista: les aspiracions d’aquells qui les protagonitzen son, al cap i a la fi, ben fantasioses. ‘La gràcia,’ diu l’autor en una entrevista concedida al diari El País, ‘rau en l’exploració d’aquells camins que podrien haver emprès, les melancòliques vides que van quedar a als marges del traçat’.

D’acord, doncs. Pisón és un escriptor realista i un fill de la Transició. Però és un dels nostres, quelcom més que un fenomen paranormal.Editorial: Seix Barral
Web editorial
ISBN: 978-84-322-3222-0
Pàgines: 448
Preu: 21,00 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X