Un dels interessos del Festival Internacional de Cinema de Barcelona – Sant Jordi és la projecció de pel·lícules que tractin personatges o episodis històrics remarcables. En aquesta primera edició, ha focalitzat molt la seva atenció en fets ocorreguts durant la Segona Guerra Mundial. Només a la Secció Oficial d’enguany tenim La casa de la esperanza, Nagasaki: recuerdos de mi hijo o Su major historia. Avui ens centrem en Churchill, film que narra els dies previs al Desembarcament de Normandia des de la perspectiva del cèlebre polític britànic. Es tracta de la premiere mundial d’una pel·lícula que té prevista la seva arribada a la cartellera a l’estiu.

Churchill

Churchill

La figura de Winston Churchill ha estat representada en diverses ocasions a la gran pantalla i des de diversos punts de vista. En aquesta ocasió, la pel·lícula es centra a la seva figura durant els dies previs al Desembarcament de Normandia, l’operació militar de la Segona Guerra Mundial que va suposar un gir en la correlació de forces de les potències implicades. El film, dirigit per l’interessant director australià Jonathan Teplitzky, relata els dubtes del Primer Ministre davant l’èxit d’aquesta operació i els seus desencontres amb els generals nord-americans Eisenhower i Montgomery.

D’aquesta forma, Churchill no es converteix en un biopic a l’ús, ni en una hagiografia sense sentit crític, com tantes altres vegades hem vist al cinema en films sobre dirigents polítics. L’exploració, en un context molt delicat, d’una història mínima a la vida de Churchill serveix perfectament per retratar a aquest esser humà, el seu temperament, les virtuts i debilitats i la problemàtica relació amb els demés, especialment amb la seva dona, Clementine.

Brian Cox és l’encarregat d’interpretar a Churchill i l’experimentat actor escocès, que recentment hem pogut veure a la interessant La autópsia de Jane Doe, ofereix una actuació memorable. Miranda Richardson, com a Clementine, i la resta del càsting també destaquen poderosament, especialment en els moments de diàleg. Però el que més destaca del film és el seu fantàstic guió, obra de la historiadora i escriptora Alex von Tunzelmann, que mostra magníficament els dubtes de Churchill davant l’èxit de l’operació militar i, sobretot, el trauma que li va deixar en el record la Primera Guerra Mundial, en la que va participar directament.

Algunes de les darreres pel·lícules de Teplitzky ja parlaven de les ferides del passat: a Burning Man (2011), un home quedava marcat per una terrible tragèdia familiar, i Un largo viaje (2013) retratava una duríssima vivència de la Segona Guerra Mundial. Churchill ens ensenya que tenim que afrontar el passat dolorós per a que no ens condicioni el nostre present. Una gran pel·lícula.

Nota: 9

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies