Boscos
9Valoració

Sota la sòbria direcció d’Oriol Broggi, la memòria familiar pren una dimensió narrativa magistral de la mà de Wajdi Mouawad (Incendis)

Després d’Incendis, una altra tragèdia de Wajdi Mouawad es desfà entre les mans de La Perla 29. Amb Boscos, ens acompanyen gairebé quatre hores de teatre intens: poètic i tràgic. Ens trobem, per si algú encara ho dubtava, davant de l’autor teatral contemporani més connectat a Esquil, Sòfocles i, sobretot, a Eurípides. Mouawad, però, com cap altre, ha sabut donar-li una dimensió moderna, una narrativa multitemporal on l’espectador esdevé un element indispensable per a construir i donar-li forma i sentit a allò al que els seus ulls respiren.

La Loup s’endinsa en un bosc d’incerteses a la recerca dels seus orígens. La memòria de la seva sang, però, anirà construint un rastre tacat per les guerres de l’Europa durant el segle XX. Boscos grata en les esquerdes familiars per a descobrir com les misèries humanes han traçat un dolor que ha anat traspassant de generació en generació.

Les fulles dels arbres han caigut sobre l’escenari, la fragilitat que mostren sota els peus dels actors semblen actuar com a indicadors dels canvis temporals. Una escenografia sòbria, plena d’humitat cala en les emocions i les incerteses del pati de butaques. El text, d’una brillantor fosca poc comuna, camina de la mà dels grans dramaturgs grecs… Ara bé, una composició narrativa, fins i tot més flexiva que al cinema, permet anar paint i muntant un trencaclosques que tot i la complexitat que proposa, acaba encaixant peces agressives i esfereïdores amb d’altres de colpidores i esperançadores.

La sobrietat en la direcció d’Oriol Broggi s’uneix a la màgia d’un espai únic com la Biblioteca de Catalunya. L’excel•lència en la posada en escena condueixen la companyia La Perla 29 en aquest llarg i inigualable trajecte narratiu que es desfà d’estrelles mediàtiques, per a dotar de pes i consistència un text que funciona per si sol. L’elenc acompleix amb escreix la complexitat d’una obra curulla de personatges. Els actors i les actrius es desdoblen, gràcies a un gran treball de caracterització, d’una manera clara i entenedora que no entorpeix les seves reeixides interpretacions.

Si Incendis va representar un èxit més que justificat, Boscos hauria de seguir el mateix camí. Només la durada o la por a què les nostres esquenes no suportin quatre hores de cadires de plàstic poden arruïnar una experiència única. On el teatre contemporani pren una nova dimensió narrativa a costa de les grans tragèdies gregues. Plena de sentit i dolor, la humanitat viu la tragèdia dos mil anys després, amb una volta de cargol magistral.



Teatre: Biblioteca de Catalunya
Web de la companyia
Autor del text: Wadji Mouawad
Direcció: Oriol Broggi
Intèrprets: Màrcia Cisteró, Cristina Genebat, Marissa Josa, Clara de Ramón, Xavi Ricart, Xavier Ripoll, Marc Rius, Carol Rovira, Xavi Ruano, Sergi Torrecilla, Ramon Vila


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies