Lo tuyo y tú
8.5Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Intriga embeguda en vapors etílics que explora la inseguretat i l’obsessió amorosa. Alcohol i amor com a eixos centrals d’un intel·ligent teatre de l’absurd que des d’una concepció pessimista ens repta a reflexionar sobre la forma més efectiva d’afrontar l’acceptació de l’altre en les relacions de parella.

 “Lo tuyo y tú” és una pel·lícula que es respira des d’una atmosfera de faula sobre el significat de l’amor i de la seva recerca, dibuixant una capa de romanticisme que alterna el dolç amb l’amarg per convertir-se des de l’aparentment quotidià en una metàfora plena de passió i foscor. Lluny de la ressonància dramàtica i una mica vana que tenia el seu anterior treball ” Ahora sí, antes no(2015), el nou llargmetratge de l’inesgotable cineasta coreà Hong Sang-soo encaixa perfectament en la trajectòria argumental de la seva filmografia. Una temàtica dominada per l’ambigüitat i la incertesa, amb desdoblaments, sense regles ni guions precisos i que cedeix a l’observador l’arriscada tasca d’haver de desxifrar.

Concha de Plata a Sant Sebastià a la millor direcció, Sang-soo deia en una entrevista durant el certamen que “l’amor és l’únic que importa a part de les cerveses”. En “Lo tuyo y tú” barreja precisament aquests dos conceptes per mostrar-nos com l’estat d’abstracció que generen tant l’alcohol com l’enamorament ens pot portar a activar mecanismes de projecció o de negació de l’altre que posen al descobert la profunda volatilitat de la identitat. Partint de dues premisses meravellosament perverses, fractura la història en dues línies paral·leles i ens proporciona un espai per a un joc d’interpretacions. D’una banda, un home que lluita desesperadament per recuperar l’amor d’una dona a la qual rebutja després d’un rumor; de l’altra, una dona en permanent indecisió per triar una parella que li satisfaci plenament. Dues cares de la mateixa actitud malaltissa i idealitzadora que ens fa reflexionar sobre les projeccions que fem de les nostres necessitats en la parella, les expectatives que ens creem i les conseqüències de posar límits o demanar renúncies.

El teu i tu

Amb una posada en escena radicalment simple i propera al teatre, el realitzador deixa als diàlegs dirigir la trama per acabar construint una narrativa repetitiva on els protagonistes, interpretats per dos dels seus habituals ( Kim Joo-Hyuk i Lee Yoo-young ), confereixen als personatges una aura fascinant de proximitat, subtilitat, dolçor, por i profunditat. Manté a més uns patrons característics del cinema asiàtic exhibint un muntatge molt bàsic elaborat amb poques escenes i llargues preses de càmera fixa, amb algun que altre zoom brusc molt de l’estil del director i un únic i reiteratiu fragment musical com a banda sonora.

Cinema independent de baix pressupost per reflectir l’ànima de l’autor, on és possible que el final es brindi com la màxima expressió del seu missatge. Rodat en un sol pla i sense talls, planteja una nova equació amorosa per a la qual deixa llibertat de resolució a l’espectador. En una mena de present etern que persegueix començar de zero, la història culmina amb una llarga i màgica seqüència que signa l’acceptació de l’altre, ja sigui com a realitat o com a desig, i la sàvia visió es basa en la resignació i en l’amnèsia com mecanismes de defensa enfront de l’afany obsessiu d’aconseguir estimar i ser estimat.

Pot aquest plantejament ser real? ¿Es pot oblidar tot i començar de nou sense prejudicis? Probablement no … però Sang-soo no dóna respostes concretes a res sinó que, pel que sembla ja una progressió natural del seu tipus de cinema, construeix un relat l’única essència resideix en la interpretació que es faci d’ell. Aconsegueix així una proposta psicològicament desafiant que no deixa indiferent i l’estil dominat per l’ambigüitat atorga a “Lo tuyo y tú” un lloc d’honor en el llistat de pel·lícules per recordar.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies