Tots ens sabem les històries d’institut, les de jugadors de básquet o futbol i les animadores, les dels populars assetjant als rarets, les de la noia lletjota que es transforma com un cigne, les dels professors que acaben encarrilant a l’estudiant rebel. Sovint són les trames de pel.lícules i sèries frivoles en forma de culebrot juvenil. Però per la seva nova producció, Netflix ha decidit dedicar 13 capítols a un costat molt més fosc d’aquest ambient. Una proposta que posa sobre la taula temes tant punyents com el bullying, el masclisme tòxic o el suicidi i que dóna de què pensar a una societat on cada cop ens importa menys conèixer de debò les persones que ens envolten.

De què va?

La Hannah Baker (Katherine Langford) és una estudiant a l’institut Liberty High, és filla d’una parella (Kate Walsh i Brian d’Arcy James) que intenta fer sobreviure un petit negoci, encara no té clar el seu futur universitari, intenta navegar en un món dividit entre populars i marginats, i per primer cop comença a fixar-se en un noi. Però un dia la Hannah Baker pren la terrible decisió de treure’s la vida. El camí i les raons que l’han duta fins al suicidi els deixa enregistrats en 7 cintes de cassette.

Les cintes arriben dins d’una caixa de sabates a mans d’en Clay (Dylan Minnette) amb instruccions sobre com escoltar-les i anar-les passant d’unes mans a unes altres. Així en Clay, company de classe i de feina de la Hannah, començarà a sentir de la seva propia veu les 13 raons que la van portar a creure que la seva vida ja no tenia futur. I en cada enregistrament un nom propi que d’una manera o altra va contribuir-hi: la primera amiga de la Hannah a l’institut, la Jessica (Alisha Boe), l’aparent estudiant perfecta Courtney (Michele Selene Ang), les estrelles de l’equip Justin, Zach i Bryce (Brandon Flynn, Ross Butler i Justin Prentice), l’animadora Sheri (Ajiona Alexus), l’alternatiu Alex (Miles Heizer), el fotògraf Tyler (Devin Druid) o l’editor del butlletí de l’institut, Ryan (Tommy Dorfman).

Mentre el relat de la Hannah serveix de fil conductor per recrear els seus darrers dies, tots aquells que la van perjudicar han de fer front a les conseqüències de les seves decisions.

13 reasons why

El bullying i la falta d’empatia al punt de mira

Tant se val si sou dels que penseu que el bullying és una nova i lamentable realitat a les escoles o que aquestes coses han passat tota la vida però ara han adquirit una sobre-dimensió mediàtica. La història de “13 reasons why” és de les que calen, que fan pensar i que ni que sigui per despertar consciències i iniciar debats, ja val la pena.

Els motius de la Hannah comencen amb el que podria haver estat una simple broma i acaben adquirint un nivell molt més terrible, i en aquest periple que va acumulant pedra sobre pedra, la trama parla de diverses coses que rara vegada s’aborden en sèries centrades en instituts. Es parla evidentment d’assetjament entre companys de classe, de com els rumors poden enfonsar la reputació d’una persona, de com les xarxes socials s’han convertit en plataforma per fer un mal permanent sense donar la cara.

Por 13 razones

Parla de com la necessitat urgent de conectar o sentir-se estimat poden fer caure en la depressió els qui no ho aconsegueixen. Parla de sexisme i de com sembla que estem tornant enrera en la desigualtat dels judicis i rols que afecten nois i noies. I també posa el dit a la nafra en la incapacitat en molts casos d’entendre i guiar aquesta generació de mil.lenials per part d’uns adults a qui determinades realitats i avenços tecnològics han agafat a contrapeu.

Però també i sobretot es parla de la falta d’empatia de que adoleix la nostra societat. De com la gran majoria ens hem acostumat a consumir la versió maquejada i de consum ràpid de les vides dels altres a través dels murs de Facebook, Twitter o Instagram. I com això ha anat en detriment dels diàlegs sincers i l’interès honest en els sentiments dels altres.

Qui hi ha al darrera?

13 reasons why” es basa en el llibre homònim de Jay Asher publicat al 2007, guanyador de diversos premis i traduit a múltiples idiomes. Convertida en un èxit literari, la Universal es va fer amb els drets de la novel.la al 2011, amb intenció de fer-ne una pel.lícula que havia de protagonitzar Selena Gomez. Però al 2015 va haver-hi canvi de plans i Netflix decidia convertir el material del llibre en una sèrie de 13 capítols creada pel dramaturg Brian Yorkey en el que suposa el seu primer crèdit com a guionista televisiu. Gomez va seguir apostant pel projecte com a productora executiva, amb altres noms com l’oscaritzat actor, guionista i director Tom McCarthy , la productora Diana Son o la guionista Elizabeth Benjamin.

La banda sonora, un dels elements clau de la sèrie, corre a càrrec de Eskmo i compta també amb cançons de Selena Gomez, Chromatics, Billie Eilish, The Japanese House i noms clàssics com Joy Division o The Cure.

Pel què fa al repartiment, la majoria de lloances se les han emportat la debutant Katherine Langford i Dylan Minnette (qui va ser el fill de Jack a “Lost” i també hem vist a les pel.lícules “Prisioneros” o “No respires”). Interpretant a les seves mares, trobareu dues cares conegudes de diverses sèries, les de Amy Hargreaves i Kate Walsh.

Us la recomanem?

Sí, amb un clar avís: “13 reasons why” és una sèrie tant necessaria com tràgica. No espereu sorpresa final en el desenllaç ni girs edulcorats per atenuar-ne la gravetat: la protagonista és una noia que ha mort i la seva és una història trista.

Però la seva estructura narrativa aporta un toc de misteri en la forma en com es van desvetllant les grabacions de la Hannah, les persones a les que fan referència, quina va ser la implicació amb els fets i fins i tot arribant a posar en dubte en determinats moments si el què explica la noia a les cintes és veritat o no. I això, tot i que potser el tram mig pot ser una mica redundant, fa que atrapi i que no costi gens devorar-ne els seus 13 capítols d’una tirada.

I per altra banda, aquesta és una sèrie emotiva, que cala i on no costa trobar sentiments i situacions amb les que un se senti identificat.

Si ja heu llegit el llibre, a la sèrie hi trobareu diferències importants, elements que sumen i enriqueixen la història. Si no, veure la sèrie pot ser una manera més completa d’apropar-se al què explica.

13 reasons why” suposa una interessant mirada, ben plantejada i realitzada, a alguns dels mals de la nostra societat i com estan afectant a nois i noies que estan en ple procés de descobrir-se i definir-se com a persones. I tot i la seva foscor, el fet que tornem als instituts però per veure una història que no cau en la banalitat, és molt d’agraïr.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies