"Estados Unidos de Japón" de Peter Tieryas
7Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Philip K. Dick va publicar el 1962 una novel.la ucrònica, “The Man in the High Castle”, ambientada a una Amèrica dividida entre l’Imperi Japonès i el Reich Nazi que havien guanyat la Segona Guerra Mundial. Admirador d’aquella obra, Peter Tieryas, en pren la base de l’argument per construir el seu tercer llibre, “Estados Unidos de Japón”, una historia de ciencia ficció que combina acció, investigació i reflexió político-social.

En aquesta realitat alternativa, Ben Ishimura és un oficial de les autoritats japoneses que treballa de censor i ha estat deixat de banda pels seus caps mentre els seus companys anaven ascendint. Aparentment més interessat per les dones, el menjar i les apostes que per fer carrera al comandament, la seva tranquila vida es veu alterada quan li arriba la misteriosa noticia sobre la mort de la filla del qui va ser el seu mentor.

Des d’aquell moment el seu camí es creuarà amb el de Akiko Tsukino, una implacable agent de la policia secreta japonesa capaç d’eliminar sense dubtar-ho qualsevol que posi en dubte la divinitat de l’Emperador. Les seves investigacions els portaran a endinsar-se en un món on l’exèrcit nipó s’enfronta als George Washington, un grup de resistents que intenta recuperar els ideals del que havien estat els Estats Units d’Amèrica i a un videojoc subversiu que els estaria donant ànims en la seva causa.

Tieryas ens submergeix en aquest món i l’omple d’elements per dotar-lo d’identitat pròpia, escollint no replicar sense més l’obra de Dick. Aquí hi trobem des dels porticals –dispositius intel.ligents que permeten a tothom connectar-se -, avenços en enginyeria genètica o fins als mechas, robots gegantins controlats per persones que faran les delicies dels fans dels anime japonesos en les seves aparicions al llarg del llibre.

Estados Unidos de Japón Peter Tieryas

El que ens proposa l’autor és una experiència totalment inmersiva en aquest món, ple d’usos i costums japonesos i notes ciberpunk. Sense perdre temps en llargues descripcions, els seus elements s’absorbeixen des de l’inici o es van aprenent per context.

Enlloc d’allargar-se amb tedioses definicions, Tieryas opta per potenciar l’acció amb un estil dinàmic, girs i alguns salts temporals en la seva narració que van completant la comprensió de fets que transcorren durant tres dècades. La seva és una aposta pel thriller, la investigació, els enfrontaments i també pel gore en algunes escenes de tortura massa explícites.

És potser en el terreny dels personatges on “Estados Unidos de Japón” acusa el seu punt més feble, dedicant quasi tot el desenvolupament al seu protagonista i les seves contradiccions. A banda de Ben Ishimura costa trobar en el llibre algún caracter pel que sentir massa empatia o interès.

Per contra, la novel.la sorprèn per com amb la lleugeresa de llenguatge i una exposició que fa molt ràpid llegir-la, assoleix un complex rerefons en el que es mesclen temes com el patriotisme, els factors que sustenten els totalitarismes, la corrupció, la justificació dels danys col.laterals i el control de la població a través de la tecnologia, la religió o l’entreteniment.

Amb tot, Tieryas ha sabut trobar el punt exacte entre l’homenatge a l’obra que l’ha inspirat i la constitució d’una veu pròpia.Editorial: Ediciones B - Nova
Web editorial
ISBN: 978-84-666-6046-4
Pàgines: 408
Preu: 20 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies