Aquest any televisiu arrancava amb l’esperada estrena a FX, BBC One i HBO España d’un projecte ideat, produit i protagonitzat per l’actor Tom Hardy. Una història fosca que tot just ha acabat els seus primers vuit capítols i que continuarà com a mínim en dues tandes més. Us parlem de “Taboo”.

De què va?

A James Keziah Delaney (Tom Hardy) se l’havia donat per mort després d’haver embarcat rumb a Àfrica en un vaixell naufragat. Però anys després, al 1814, torna a Londres, amb un grapat de diamants, una cicatriu a la cara, el cos ple de marques i tatuatges, i molts comptes pendents. El seu pare acaba de morir i ell es converteix en l’hereu d’una ruinosa companyia i unes terres que tenen un especial interès estratègic pel comerç naval.

El retorn de James no es ben vist per un munt d’enemics del passat i altres de nous que no dubtaran a fer el que calgui per eliminar-lo i fer-se amb la propietat de les terres de Nootka. Assetjat pels seus propis dimonis, la malaltia mental de la seva mare que tem haver heredat i la passió malaltissa per la seva germana Zilpha (Oona Chaplin), en James haurà de buscar aliats sota les pedres i idear una estratègia per ser més llest que els caps de la Companyia de les Indies (dirigits per Jonathan Pryce), els agents dels recents Estats Units (Michael Kelly), les prostitutes que han ocupat les seves propietats (Franka Potente), el príncep d’Anglaterra (Mark Gatiss) o una actriu que assegura haver-se casat amb el seu pare abans que morís (Jessie Buckley).

Taboo Tom Hardy

L’atracció pel desagradable i obscur

Taboo” és una sèrie fosca, en to i estètica, que ens presenta un Londres ple de les criatures més miserables: prostitutes, estibadors rudes, orfes, lladres, assassins, polítics corruptes… vaja, la realitat al costat diametralment oposat al que veiem en sèries britàniques com “Victoria” o “Downton Abbey” o a les novel.les de Jane Austen ambientades molt poc després.

Enmig d’aquest escenari planta un personatge principal i una trama que es revolquen en el fang i encara li afegeixen màgia negra, incest, traicions, bogeria i violència.

I amb tot, el resultat resulta atraient i atrapa. La cuidada ambientació treu partit a aquesta societat on els poderosos estan disposats al que calgui per mantener els privilegis i els descastats defensen amb dents i ungles les seves poques aspiracions a la vida. Cases decadents, molls plens de rates, aigües brutes on fer desaparèixer cadavers, carrers foscos, prostíbuls on amagar les vergonyes i opriments despatxos són els escenaris on tindran lloc les conspiracions de les parts enfrontades.

Taboo Oona Chaplin Jessie Buckley

El mateix passa amb James Delaney, un d’aquells paper caramel que Hardy s’ha reservat a sí mateix i que, francament, costa imaginar-se a gaires altres actors interpretant-lo. Turmentat, cruel, misògin, implacable, de mirada intensa i poques paraules, el protagonista de “Taboo” és d’aquells personatges pels que costa molt sentir cap empatia. I no obstant, a mida que avança la sèrie i es van mostrant les seves debilitats, els seus plans, la seva preocupació per determinats altres personatges i la maldat dels seus enemics, s’erigeix com antiheroi en les filies de l’espectador.

Qui hi ha darrera?

Tom Hardy no només és el protagonista d’aquesta sèrie, sino també el seu principal artífex, productor executiu i guionista al costat del seu pare, Chips Hardy, i de Steven Knight (guionista també de Peaky Blinders i director de Hardy al film “Locke”). Entre els productors, també compta amb la signatura de Ridley Scott.

Però a més, “Taboo” ha sabut afegir al repartiment un grup de secundaris que porten esplèndidament els seus clarobscurs personatges, des dels més coneguts Jonathan Pryce, Oona Chaplin, Franka PotenteMichael Kelly a un conjunt d’actors britànics com David Hayman (el lleial servent dels Delaney), Jefferson Hall (el cunyat de James), Edward Hogg (un secretari d’identitat sexual confusa), Mark Gatiss (el príncep regent) i la irlandesa Jessie Buckley.

Us la recomanem?

Sí. Si heu llegit tot l’anterior, és possible que ara penseu que quina mandra o quines poques ganes de posar-se amb una sèrie tant fosca i a estones desagradable. I definitivament si la imatge que us agrada veure en una sèrie de l’Anglaterra del segle XIX és la d’amors de campinya, balls en mansions i criats amables al servei d’aristòcrates ben vestits, aquesta no és la vostra sèrie.

Però si us agraden les intrigues, els girs, els ambients més dickensians, i els personatges una mica malsans, aquesta és una sèrie a la que us haurieu d’apuntar. “Taboo” resulta densa a estones però això la fa interessantment complexa, arrenca un pèl lenta però aviat gafa ritme i sí, es recrea en el seu obscurantisme sense escatimar comportaments salvatges i algun toc gore però també sap trobar elements de llum. Per la seva narrativa i com planteja els seus misteris, uns personatges interessants molt ben interpretats i altres motius que no són del tot racionalment describibles, he de dir que m’ha resultat magnètica, m’ha atrapat en les giragonses de les seves trames i els seus 8 capítols m’han deixat amb ganes de seguir les aventures de Delaney en la segona temporada ja confirmada per l’any que ve.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X