Superman: El Lado Oscuro
9Valoració
Puntuació dels lectors: (1 Vot)
10.0

L´últim fill d’Apókolips.

El planeta Krypton és a punt d’esclatar. Un científic i la seva esposa, buscant salvar l’herència de la seva malmesa raça, posen el seu fill no nat en un càpsula espacial i la llancen a l’espai moments abans que el món esclati engolit per un sol vermell. Tots sabem quina va ser la destinació programada en l’ordinador de la nau i coneixem la història de com el coet va aterrar en un primitiu món que orbitava una estrella jove i groga, de com una amable parella va recollir al nounat i el crià en els valors de l’honradesa i la bondat, de com, anys després, aquest nen de Kansas, ignorant de la seva ascendència alienígena, arribaria a convertir-se en el més gran campió del món.

Tothom coneix en Superman.

Però, i si, a l’últim moment, una força desconeguda hagués desviat la trajectòria de la nau krypotniana, fent que s’estavellés en el pitjor lloc imaginable? I si aquell nen hagués acabat en un lloc semblat a l’infern i a les mans del mateix Diable? I si Darkseid hagués criat a Kal-el?

De tots els herois que conformen el panteó superheròic, en Superman és, sens dubte, el més semblat a la imatge del que podria arribar a anomenar-se un Déu. Els seus poders, la seva mateixa essència inspiradora, el col·loquen tan per sobre dels altres que és difícil no pensar en ell com en un ens diví. No debades, en multitud d’ocasions, se li ha atribuït un caràcter pràcticament messiànic, arribant a crear, fins i tot, religions al voltant seu. Molts autors han explorat aquest aspecte de l’últim fill de Krypton i les dificultats que implica un mantell de santedat quan és el més humil dels homes qui el porta. Quan els límits de la pròpia continuïtat es quedaven curts per plasmar històries de tan èpic calibre, DC comptava amb la inestimable alternativa de la seva col·lecció d’universos paral·lels i històries alternatives: Elseworlds.

Superman_Dark_Side_002

A la fi dels 90, aquest tipus d’aventures distòpiques i imaginàries gaudien de gran popularitat i van sortir a la llum grans narracions, inspiradores algunes i depriments unes altres, en les quals els fets es desenvolupaven de forma diferent i l’univers DC canviava el seu aspecte fins a tornar-se irrecognoscible.

No cal dir que en Superman va protagonitzar moltes d’aquestes aventures.

Malgrat els seus múltiples orígens, ja fos com a amish en JLA: el clau o comunista a la imprescindible RED SON, l’home d’acer conservava en el seu interior els mateixos valors, el mateix idealisme i aspiració heroica. La mateixa bondat.

Per això, aquest còmic, “Superman: El Lado Oscuro”, és alguna cosa especial.

En efecte, el coratge i altruisme del fill de Jor-El semblen tan lligats a l’essència del personatge que un es pregunta què faria falta per canviar-los o deformar-los. La resposta es troba en els pous de foc de Apókolips, sota les afectuoses cures de l’Avieta Bondat i l’atenta mirada de l’alt senyor. Per primera vegada, Superman no se’ns presenta com un heroi sota una o una altra circumstància.

Aquí, en Superman és un soldat, un ferotge lluitador en una guerra còsmica que enfronta als Déus del quart món. En Superman ha estat educat per a la batalla, per al cruel combat, i conceptes tals com la compassió o la decència li són absolutament desconeguts. Com a lectors no podem evitar una esgarrifança la primera vegada que li veiem llevar una vida sense el més mínim dubte o remordiment (una norma gairebé infranquejable en qualsevol altra versió del personatge).

Superman_Dark_Side_001

D’altra banda, situant el personatge enmig del conflicte entre Apókolips i Nova Gènesi, Kal-El alterna amb autèntics déus com Lightray, Orión o el propi Highfather. Les apostes de la guerra que els enfronta són tan elevades que el cèlebre aspecte humà de Superman resulta del tot irrellevant. Els esdeveniments el condueixen a la Terra, però la vida que hagués pogut portar queda aclaparada per la violència i el conflicte.

Aquesta és una història imaginària que ressalta entre les altres i que mereix un lloc d’honor, posicionar-se en el podi al costat de la ja esmentada RED SON i, per descomptat, de la inigualable KINGDOM COME.

El guió de John Francis Moore (Batman/Houdini; DOOM 2099) i el dibuix de Kieron Dwyer (Avengers; Daredevil) conformen una història aterridora, depriment, crua com els erms de Apókolips. Una atmosfera còsmica, èpica i esquinçadora. Un paisatge en el qual mai haguéssim esperat trobar-nos amb l’últim fill de Krypton i de la qual no podem endevinar el desenllaç.

Per això mateix es tracta d’un còmic tan genial.Editorial: ECC
Web editorial
Pàgines: 160
Preu: 14,95 €
Guió: John Francis Moore, Kieron Dwyer
Dibuix: Kieron Dwyer
Format: Rústica. 4 tintes
ISBN: 978-84-16945-49-8
Edició Original: Superman: The Dark Side USA


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies