La Mare
4Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Es pot estimar massa un fill, fins al punt de perdre les ganes de viure en el moment que marxa de casa per a viure la seva vida? Aquesta és la premissa de la que parteix La Mare, que representa el retorn a La Villarroel d’Emma Vilarasau, sota la direcció d’Andrés Lima.

La Mare, obra de Florian Zeller no enganya: parla i es centra bàsicament en el que el títol refereix, una mare. Una dona que no representa en aquest text res més que el paper de mare, i el seu procés d’embogiment en el moment en el que el seu fill marxa de casa per viure la seva vida amb una nova companya. La mare parla d’una dona amb una relació malaltissa i de dependència amb el seu fill i d’una relació absolutament malsana també amb el marit i pare del seu fill. Fins aquí, i amb la garantia que sempre representa tenir la Vilarasau a escena, la idea podria ser interessant i ens convida a gaudir de l’espectacle, el problema per a mi, va ser que em va semblar que ja havia vist aquesta història, en certa manera.

Al setembre de 2016 es va estrenar a Barcelona, en aquest cas al teatre Romea, una altra obra del jove i exitós autor francès Florian Zeller. El títol: El Pare, un text que ens tornava a Héctor Alterio als escenaris de Barcelona. La trama: un vell amb Alzheimer va contemplant com s’ensorra la seva vida i la seva memòria.

Més enllà de la similitud (o poca originalitat) dels títols, El Pare i la Mare, substancialment les dues obres de Zeller s’assemblen: en totes dues veiem el procés de deteriorament d’una persona, encara que en els dos casos provocades per causes ben diferents. Però, deteriorament, bogeria i caos, en definitiva. I en tots dos casos, a l’hora de portar el text a escena, els directors (José Carlos Plaza a El Pare i Andrés Lima a La Mare) han optat per una adaptació que busca crear confusió a escena, abusant de les repeticions d’escenes i de diàlegs per tal de traslladar a l’espectador la pròpia confusió dels personatges. Un recurs que funciona, però que avorreix a la mitja hora. Perquè en aquest temps ja hem tingut prou temps per entendre què ens vol explicar l’autor a través del personatge central, ja hem entès el seu patiment i problemàtica, i la resta de la obra sembla una repetició del començament, com si haguessin pressuposat que no ho entendríem a la primera, o ens volguessin torturar forçant-nos a viure a la pell dels trastocats protagonistes.

La Mare Villaroel Emma Vilarasau

En aquella ocasió, Héctor Alterio salvava els plats, i en aquesta és Emma Vilarasau, però menys. La seva correcta actuació no és suficient per empatitzar amb la mare més enllà d’una estona, perquè cada cop els seus actes són més i més incoherents i desquiciats, i el fet de repetir-los no els guareix de veritat ni sentit.

Amb una escenografia mínima (una taula i uns finestrals) tota l’atenció recau bàsicament en Emma Vilarasau (la resta d’actors acaben sent mera comparsa d’un personatge fort i principal), que malgrat defensar amb garra (i motes taules a sobre) el seu personatge, els continus canvis d’humor i bogeria que l’interpel·len, fan que sigui difícil per a qualsevol actor mantenir el ritme d’implicació i de “veritat” a transmetre, obligant en certs moments a una sobreactuació molesta.

La conseqüència directa de tot plegat és que no empatitzem gens ni mica amb el personatge, ni amb la seva concepció del pas del temps i de les pèrdues i mancances (obsessió particular del jove Zeller?), i més aviat donen ganes de saturar-la de pastilles pels nervis que la mantinguin fora de la circulació per una estona.

El resultat és que crec que tardaré temps en tornar a veure qualsevol text que vingui signat per Florian Zeller, no sé si per culpa d’ell ja que no he llegit els seus textos, sinó que sempre els he vist representats, o per culpa dels directors/adaptadors de les seves obres.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies