Diumenge la Competició de cinema va mudar a la televisió. Amb una Agnieszka Holland llançada en un thriller rural que recorda a una barreja de “Miss Marple” i “Caso Abierto” i “Viceroy s House”, un film sobre els últims dies de l’Imperi Britànic a l’Índia que bé podria haver estat una minisèrie de la BBC. Sebastián Lelio ens ha tornat amb “Una Mujer Fantastica” al cinema amb un film sòlid i pausat que torna a encimbellar una dona com ja va fer a “Glòria”.

Després d’haver dirigit alguns episodis de “House of Cards”, la veterana guionista i directora polonesa Agnieszka Holland sembla sentir-se còmoda en el to televisiu. A “Spoor“, adapta una novel·la de la popular escriptora polonesa Olga Tokarczuk. Duszejko és una enginyera civil retirada que viu amb els seus dos gossos en un poble de muntanya entre Polònia i la República Txeca. Animalista militant, en croada permanent contra els caçadors del poble i creient en l’astrologia és capaç de “veure” el passat de la gent en diversos flashbacks a la”Caso Abierto”. Quan els seus gossos desapareixen, emprèn una lluita per recuperar-los.

Spoor

Agnieszka Mandat-Grabka, l’actriu que dóna vida a Duszejko, resulta particularment encantadora en el seu excèntric paper. El film orbita entre el thriller rural i un cert realisme màgic amb les referències a les venjances animals. Hi ha moments hilarants com quan Duszejko diu “que la recollida de bolets és potser el més inherent al caràcter polonès que es coneix” o es fumen uns porros. Promet diversió però aquest bascular entre dos gèneres no quadra en ocasions. El final m’ha resultat precipitat. I a més no he pogut treure’m de sobre la visió de Miss Marple durant els 128 minuts que dura la pel·lícula.

Fora de competició, vèiem la segona del dia a la Secció Oficial. Després d’haver guanyat premis com a documentalista, la directora britànica d’origen indi Gurinder Chadha aconseguí fama per “Quiero Ser Como Beckham“. A “Viceroy’s House” evoca un dels passatges més dolorosos de la partida de l’Imperi Britànic de la Índia. Al 1947, Lord Mountbatten arriba a la casa del Virrei de l’Índia per controlar la transició del país a la seva independència. En aquest període, ha de prendre una difícil decisió – dividir l’excolònia en dos per crear un Pakistan musulmà i una Índia hindú.

gilliananderson

La partició provoca profundes divisions que es viuen fins i tot a la casa del virrei, amb part del servei convertit en pakistanès i una altra part en hindú. La decisió fa mal especialment a Jeet, un jove servent hindú i a Aalia, una secretària de palau musulmana, víctimes d’un amor impossible. Chadha, la família del qual va patir aquells tràgics fets, vol analitzar quin paper va tenir l’elit política- els hindús Nerhu i Gandhi i el musulmà Jinnah i Lord Mountbatten i la seva esposa. Edwina, a qui dóna vida Gillian Anderson (la recordada Agent Scully de “Expediente X“), és presentada aquí com una dona avançada al seu temps que va voler millorar el benestar dels hindús i influir en les decisions del seu marit. La lliçó d’història és certament interessant, però la història d’amor derrapa una mica i no podem deixar de pensar en el gènere autènticament indi del “Bollywood”.

Després de debutar a la Competició de la Berlinale el 2012 amb “Gloria“, que li va valer l’Ós de Plata a millor actriu a Paulina García, el director xilè-argentí Sebastián Lelio torna a trepitjar la catifa del Berlinale Palast. Amb “Una Mujer Fantástica” fa brillar a la fins ara actriu de teatre, cantant lírica i activista, Daniela Vega. Daniela és Marina, una dona enamorada d’un home 20 anys més gran. Quan després de celebrar l’aniversari d’ella, l’home se sent indisposat i mor, haurà de lluitar amb la família d’ell perquè reconeguin el seu lloc i amb el seu propi dolor.

Una mujer fantástica

La pel·lícula està sòlidament construïda amb un ritme pausat. I amb una Daniela Vega que broda una realitat que sembla conèixer amb detall. La transsexualitat del personatge i de l’actriu pot jugar a favor que “Una Mujer Fantástica” s’emporti el Teddy Award, el premi LGTB. I la pròpia Daniela es perfila candidata a Ós de Plata com a Millor Actriu.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies