"La intimitat de les bèsties" de Joan Jordi Miralles
9Valoració
Puntuació dels lectors: (1 Vot)
9.5

Joan Jordi Miralles va guanyar amb aquest llibre el Marian Vayreda 2016. Un llibre de set relats llargs on els seus protagonistes viuen amb una intensitat, alhora sangonosa i tendre, camins de vida.

Prenent com a escenari espais de les nostres vides quotidianes, Joan Jordi Miralles s’endinsa en relats de joventut, però també de maduresa i de senectut amb una delicadesa que fila una narrativa de ritme trepidant. Amb un llenguatge clar, acurat i perfectament adequat al seu context, Miralles evita ornaments innecessaris. Prefereix l’acció directa, l’emoció a través de situacions lliures d’entrebancs formals. Potser, per això, les rèpliques s’adeqüen a una llicència poc comú que elideix els preceptius guions. I, tot trencant amb l’amenaça visual de paràgrafs que no fineixen, les trames capturen el lector.

Tanmateix, hi ha històries que colpeixen més que d’altres. L’amor, el sexe, la parella o la culpa s’esmicolen dins uns fragments llargs però gens densos. Les paraules, com la vida, flueixen còmodament, pàgina a pàgina, a través de situacions i actuacions comunes on percebem la mancança de quelcom que flota, en paraules de l’autor, «com una crisàlide d’ombres». Però en tot moment tenim la impressió de trobar-nos en un espai comú, en un entorn i unes construccions psicològiques que ens són reconeixibles i que aconsegueixen aclaparar-nos els sentiments. Miralles navega per la narració amb el timó ferm, fent camí i pentinant tots aquells detalls pertinents a la història. Els personatges evolucionen, sense presses, travessant el misteri de les seves existències.

Però, sobretot, a les papil·les del lector hi queda l’estela d’un regust amarg i, a voltes, alliberador. I és que el comiat s’esmerça per escolar-se entre les clivelles de la conducta humana. Ho fa amb elegància i sense escarafalls, enfrontant les contradiccions que ens vesteixen la vida per acabar les històries amb uns finals sorprenents, plens de poesia vital. En definitiva, amb La intimitat de les bèsties”, Miralles aconsegueix, amb una prosa transparent, empaperar la perplexitat humana i dur-la cap a un túnel on s’hi entreveu un bri de saviesa. Hi ha quelcom de veritat que ens captiva, hi ha quelcom de senzillesa formal que ens atrapa i hi ha quelcom d’habilitat lèxica que ens corprèn. I és tot aquell reguitzell de condicions que, a cop de batzegades emocionals, ens aboca cap a una lectura compulsiva i commovedora.Editorial: Empúries
Web editorial
ISBN: 978-84-16367-88-7
Pàgines: 192
Preu: 17,50 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X