La patrulla condenada. Desde las cenizas.
9Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Ecc còmics publica l’apassionant relectura del prestigiós guionista Grant Morrison dels personatges de la Patrulla Condenada de DC. A les seves mans, aquests freaks avant la lettre de l’univers superheroic viatgen a escenaris mentals inspirats per l’art dada.

Com bé assenyala Tom Peyer en el pròleg d’aquesta magnífica edició, La Patrulla Condenada mai va ser un còmic de superherois com la resta. A diferència dels apol·linis  personatges de la Silver Age, aquest grup disfuncional, que segons el seu creador va servir d’inspiració (per dir-ho de manera suau) a Stan Lee per donar vida a La Patrulla X, eren més aviat uns inadaptats, uns freaks amb uns poders que mai van demanar i un aspecte inquietant, que miraven de trobar el seu lloc al món mentre s’enfrontaven a mil perills.

Els nens dels seixanta com Peyer somiaven a ser Superman, però mai van desitjar posar-se en la pell d’un tipus recobert d’embenatges o un home atrapat en una cuirassa robòtica. La Patrulla Condenada es va avançar al seu temps, oferint-nos còmics de fantasia protagonitzats per éssers turmentats que secretament fantasiaven amb ser com la gent normal, en lloc de voler semblar-se als superherois moralment d’una peça i ben proporcionats que imitaven els xavals com Peyer.

La patrulla condenada. Desde las cenizas. Grant Morrison, Richard Case, Doug Braithwaite. ECC ediciones.

Trenta anys després, l’iconoclasta guionista escocès Grant Morrison va rebre l’encàrrec de reprendre els personatges, assistit per l’impecable dibuixant Richard Case. Morrison confessa que de petit mai llegia el còmic de la Patrulla… perquè l’aterria. Paradoxalment, aquesta va ser una bona raó per aplicar-li un tractament de xoc semblant al que per la mateixa època va inocular a Animal Man. Com sol ser habitual en ell, Morrison va barrejar un munt d’influències molt diverses per dur a terme aquesta missió: les pel·lícules “surrealistes” d’animació de Jan Svankmaker i els films underground de Kenneth Anger i Maya Deren, la filosofia matemàtica amb tocs de fringe science de Douglas Hofstadter, l’autobiografia de Truddi Chase (una dona amb personalitat múltiple que va ser la directa inspiració per a la creació de la gòtica Crazy Jane), les Confessions d’un menjador d’opi de Thomas De Quincey, els noms dels amics imaginaris d’una antiga companya de col·legi, l’obra plàstica de Piranesi, les col·leccions dels gabinets de curiositats, l’art del moviment Dada… Tot això es va barrejar en el túrmix creatiu de Morrison donant lloc a un d’aquests “galimaties il·legibles” –segons la seva pròpia definició– que enlluernen als connaiseurs del comic-book postmodern de culte.

Morrison envia a fer punyetes una vegada més els clixés de la literatura superheroica per capbussar-nos en universos fascinants i inclassificables. La Patrulla Condenada s’enfronta a quadres que devoren ciutats, a vilans obsessionats amb les avantguardes del passat segle o a un exèrcit d’homes-tisora. Llegir aquest còmic és un veritable viatge lisèrgic que supera els límits de la ficció convencional per endinsar-nos en un món ple d’il·luminacions i deliris, en el qual sura l’influx de la metanarrativa de Jorge Luis Borges i els espais mentals de les pintures de Giorgio de Chirico.Editorial: ECC
Web editorial
Pàgines: 304
Preu: 20 €
Guió: Grant Morrison
Dibuix: Doug Braithwaite, Richard Case
Format: Cartoné, color
ISBN: 978-84-16901-07-4
Edició Original: Doom Patrol núms. 19 a 29 USA


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies