Lion
8Valoració
Puntuació dels lectors: (2 Vots)
7.8

Un nen de tot just cinc anys es perd a Calcuta i té la sort d’acabar adoptat per una parella d’australians. De regal, una vida amb la qual difícilment podria somiar qualsevol d’aquests milers de petits que deambulen pels seus carrers, condemnats a l’oblit. I si això és ja de per si poc probable com història, no diguem quan veiem que cinc anys després, el jove adoptat decideix viatjar de tornada a l’Índia per buscar, amb l’ajuda de Google Earth, a aquesta família de la qual mai més va tornar a saber.

Però per sorprenent que resulti, Lion no amaga cap ficció. Res és inventat. Garth Davis, en el seu primer llargmetratge com a director, porta a la gran pantalla la increïble experiència de Saroo Brierley, adaptada a partir del seu llibre de memòries “Un largo camino a casa”.

Una vegada que un entén que tot és real, no costa res ficar-se en la història i quedar enganxat a ella. El drama es converteix en una cosa inevitable que no pot ser explicat d’una altra manera. No es forcen les emocions perquè simplement hi són. La intensitat de la interpretació dels personatges et va submergint dins d’un dolorós relat que no només és una reflexió sobre el significat de la família, la recerca dels orígens o la identitat, sinó que també posa de manifest molts aspectes que apareixen en les adopcions d’aquests nens que abans han hagut de viure situacions tràgiques. Aquest passat que inevitablement afectarà a l’entorn familiar i que fa meditar sobre les poderoses proves de valor que suposen aquest tipus de decisions.

Ens trobem davant d’una pel·lícula on el muntatge va guiant a les sensacions. Una primera posada en escena amb molt de ritme i colorit ens situa a l’Índia, lloc d’essències, espiritualitat, pobresa, desesperança i perills per a un nen que es perd. Com a segon escenari, elements menys dinàmics i freds per a una Austràlia que alberga la seva etapa adulta i que ajuden a capturar el dramatisme i l’angoixa d’un conflicte intern que acaba convertint-se en obsessió.Un sentiment de culpa per haver-se oblidat de la seva família, per no haver pensat en el calvari que van haver de passar … i la por a no semblar prou agraït davant dels seus pares adoptius a causa d’aquesta necessitat de retrobar-se amb el seu passat.

No sabria dir amb quina es gaudeix més, si amb l’expressivitat del personatge de Saroo nen, a qui dóna vida el petit Sunny Pawar, o amb la impactant força de l’adult transmesa per un Dev Patel que ofereix la seva execució més brillant des de “Slumdog Millionaire“.

Lion

Sense sorpreses, Lion es fica de ple en els premis Oscar amb sis nominacions que reconeixen la interpretació de Dev Patel i Nicole Kidman, i li permeten competir a més pels de millor pel·lícula, banda sonora, guió adaptat i fotografia. Es converteix també en un reflex de la realitat social de l’Índia i aposta per no quedar-se indiferent davant el drama dels nens del carrer, promovent l’ajuda a aquest col·lectiu tan vulnerable a través del seu weblionmovie.com

I serà casualitat… però no he pogut evitar recordar-me “A dos metros bajo tierra, una de les sèries més commovedores que conec, al final del qual quedaven embastades totes les passions i misèries dels personatges amb “Breathe me” , cançó de la australiana Sia que des de llavors s’ha quedat al meu cap. A Lion , també se li atorga a Sia el privilegi de posar en comú tot el remolí de sentiments i tancar la projecció amb el seu “Never give up”. Si quedava algun buit emocional per cobrir en la pel·lícula, la música sense dubte ho aconsegueix.

Nota: “Lion” va ser la tercera #PeliMisteriosa dels cinemes Full de l’Splau que des del dia de Reis, el 6 de gener. L’espectador no sap que veurà. Si sap que serà una pel·lícula que s’estrenarà properament, la durada i la qualificació per edat. Cada divendres, a partir de les 22.00, els cinemes Full obren la possibilitat d’anar a una preestrena en exclussiva i veure allò que encara no s’ha estrenat.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies