Déu és bellesa
8Valoració

Parking Shakespeare sacseja l’estudi de Viho Lampi en una proposta complexa i agosarada sobre la recerca de la bellesa en la seva obra.

Vilho Lampi (1898-1936) va ser un pintor finlandès reconegut pels seus autoretrats i pintures. Escrita per Paavo Rintala i Kristian Smeds, arriba a El Maldà Déu és bellesa, dirigida per Alícia Gorina. La posada en escena, sempre enginyosa i colpidora en les obres de Parking Shakespeare, ens convida a visitar l’estudi de Vilho Lampi. I a través de vuit quadres realitzats pel propi pintor ens submergim dins dels seus llenços a la cerca de la bellesa. I és que aquesta esdevé el motor de la seva obra i ens sacseja en un anar i venir d’il•lusions que topen contra un mur d’interrogants. El pati de butaques testimonia l’esguard fràgil d’un artista que lluita per a ser home mentre busca, entre pinzellades, una divinitat que no comprèn.

La proposta dels Parking Shakespeare, agosarada i pertinent, ens copeja les ànimes per fer-nos empassar la pols i sentir la suor i el treball a la recerca d’una creació. A cops d’escarpa i martell, amb el repicar de la palla i amb la força del pa van construint un món de sensacions que enfronta les paraules a les reflexions en un fet i amagar interpretatiu. Perquè Lampi, com qualsevol ésser humà, era molts Lampis… Abrigat amb un barnús i despullat d’elements superficials camina pel seu estudi rient, cridant i capficat per a trobar unes respostes que mai no arriben. Els colors, els llenços i les pinzellades són substituïts pel moviment del cos, per coreografies grupals i per accions viscerals que acaben convertint l’espectador en textura inevitable del quadre pictòric.

En definitiva, ens trobem davant d’un espectacle poc comú que fa ballar pintura, filosofia i psicologia sobre una tela que va prenent sentit. Unes emocions que ens esquitxen i que ens despullen davant la vida. Una obra complexa però que posa el dit a la nafra d’imatges incomprensibles i d’adjectius mai pintats. Un diàleg amb la creació en la qual els espectadors hi som convidats. Un exercici de veritat, on el text batega a la cerca de la bellesa en un diàleg entre obra i sentit.



Teatre: El Maldà
Web teatre
Autor del text: Paavo Rintala i Kristian Smeds
Direcció: Alícia Gorina
Intèrprets: Òscar Bosch, Maria Casellas, Mireia Cirera, Adrià Díaz, Pep Garcia-Pascual, Santi Monreal, Ricard Sadurní


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies