Figuras ocultas
10Valoració
Puntuació dels lectors: (6 Vots)
6.9

La matemàtica Katherine Goble Johnson (Taraji P. Henson) i les seves dues companyes, Mary Jackson (Janelle Monáe) i Dorothy Vaughan (Octavia Spencer), són tres dones afroamericanes que han de lluitar contra una NASA plena d’homes blancs per poder donar amb les dades necessàries per iniciar les primeres missions espacials amb èxit.

Hi ha una part bona que últimament solament veiem remakes, seqüeles i spin-off’s. I és que, quan Hollywood es queda sense idees per seguir traient diners de sagues protagonitzades per homes blancs heterosexuals o les seves històries reals, llavors decideix apostar per explicar històries veritablement interessants, originals i progressistes. I Figuras ocultas n’és el millor exemple que s’ha pogut veure en anys.

Guanyadora de sis premis del Women Film Critics Circle i amb tan sols dues nominacions als Globus d’Or (Millor Actriu Secundària – Octavia Spencer – i Millor Banda Sonora), el títol Figuras ocultas és perfecte per a aquesta pel·lícula. Servidor encara està intentant superar el fet que la totalment sobrevalorada La La Land hagi fet un rècord històric en els poc subtils i comprats Globus d’Or; però que una pel·lícula que té el mateix percentatge de recepció positiva i que va aconseguir guanyar a Rogue One en el seu primer cap de setmana només hagi rebut dues nominacions secundàries és francament ridícul.

És clar que una pel·lícula així, que ha aconseguit passar tots els filtres d’acceptació cinematogràfica i que ha arribat a estrenar-se a finals d’any per participar en la temporada de  premis, ho havia de tenir difícil en algun punt. I si fos una pel·lícula reconegudament mediocre o, fins i tot, només bona, es podria arribar a entendre o justificar. Però no. Figuras ocultas és una pel·lícula única, perfecta, amb un guió de 10, unes actuacions de 10 i una direcció de 10.

Figuras ocultas

És un film que compleix totalment la seva funció: explicar una història real amb els elements bàsics del cinema i les seves eines artístiques. No és pretensiosa, no és hipòcrita, no es defineix com alguna cosa que no arriba a ser i no té a una parella d’actors protagonistes que no saben fer la seva feina. Perquè de vegades ens sorprèn que pel·lícules com Spotlight  guanyin a altres com The Revenant o Mad Max: Fury Road, donada la qualitat visual de les últimes, però al moment de la veritat, res es pot discutir sobre la perfecció cinematogràfica de la primera.

Però aquí el problema sempre serà el mateix. Criadas y señoras seguirà sent la pel·lícula definitòria de les dones afroamericanes al cinema per excel·lència, atès que estaven en una posició d’inferioritat i, al cap i a la fi, la protagonista era una actriu blanca sobrevalorada. En canvi, a Figuras ocultas tenim a un grup de dones afroamericanes totalment protagonistes i narradores de la seva pròpia història, que es converteixen en imprescindibles per a tot el planeta, i fan canviar d’opinió a tot un conjunt d’homes blancs ben posicionats que s’adonen d’un error social i històric, reconeixent finalment el poder d’aquestes dones, la seva importància  i la seva necessitat.

En definitiva, no podeu perdre-us aquesta senzilla però efectiva i necessària joia del cinema que no deixarà indiferent a ningú, mai.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies