Pagando por ello
10Valoració

“No me gusta el título … implica un segundo sentido. Sugiere que no sólo estoy pagando por sexo sino que también estoy pagando por ser un putero de un modo no monetario. Muchos creerán que hay un coste emocional… que los puteros son tristes y solitarios… Estoy muy lejos de ser un hombre triste o solitario, no he cogido ninguna E.T.S., no me han detenido, no he perdido mi carrera, y mis amigos y mi familia no me han rechazado (aunque tengo que reconocer que aún no se lo he contado a mi madrastra). Hasta el momento he estado pagando sólo en lo que al primer sentido respecta.” Són paraules de Chester Brown sobre el títol d’una de les seves millors obres i que ara Ediciones La Cúpula reedita amb portada rústica. Les memòries en còmic d’un puter, en les que el puter no és altre que el propi Chester Brown. Més de deu anys d’experiències en el terreny de la prostitució explicades de forma tan natural i honesta com la que ens parla del títol.

Resulta curiós -desprès d’haver viscut amb ell la seva adolescència a través de Nunca me has gustado (Ed.Estiberri), en la que Chester retratava un creixement personal (el seu) molt personal- que a Pagando por ello puguem veure clarament una evolució natural tant en seu treball com a dibuixant de còmic, com en el  bagatge emocional de la vida del seu personatge o, el que és el mateix, la seva pròpia vida. Una evolució que el porta cap a la línia clara, concisa i definida, en la mateixa direcció que ho fa el seu organigrama mental.

I és que Chester Brown és tot un personatge, d’aquell que veus com a estrany però amb el que connectes de forma especial. Podríem dir que Chester Brown és al còmic el que Woody Allen al cinema o Larry David a la televisió. A base de fer-nos partícips de cada una de les interacciones neurològiques que es concentren en els seus caps, acabem entrant en la seva visió del món, entenent, comprenent i acceptant teories que a priori poden resultar com a mínim complicades.

Vinyetes de "Pagando por ello" de Chester Brown.

Però el que sorprèn sobretot de Pagando por ello és, per una banda la seva sinceritat, aclaparadora tenint en compte el tema que tracta, i per l’altra el respecte i la cura amb el que està fet, evitant ferir les persones implicades o tergiversar els fets retratats.

El còmic ve acompanyat de una bona col·lecció de apèndixs, notes i “notes a les notes”, una mostra més de l'”obsessió” de Brown per explicar, excusar, rebatre, ampliar o concretar la seva història. Una obra magna, gairebé una tesina en vinyetes, que canviarà la forma de veure la prostitució a tot aquell que s’hi apropi. Potser no acabaràs compartint del tot les teories de Brown, però sí connectaràs amb ell. I és que el que fa especial aquestes memòries és precisament que el puter és Brown, i Brown és d’una pasta especial.Editorial: La Cúpula
Web editorial
Pàgines: 304
Preu: 21,90 €
Guió: Chester Brown
Dibuix: Chester Brown
Format: 14,3 x 19,4 rústica, blanc i negre.
ISBN: 9788416400553


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies