Paterson
8.5Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

William Carlos Williams fou un escriptor nord-americà conegut especialment per la seva producció poètica. Interessat en l’ús literari de la parla col·loquial, per a ell es podia fer poesia de qualsevol element quotidià . A la seva obra de capçalera, Paterson, escrita entre 1946 i 1958, descriu líricament des dels esdeveniments històrics de la seva ciutat, Paterson (Nova Jersey), fins a les anècdotes més personals de la mateixa. A Paterson, la nova pel·lícula de Jim Jarmusch, està protagonitzada per un home anomenat Paterson, un conductor d’autobusos de la ciutat de Paterson amb una irrefrenable vocació cap a l’escriptura de poemes. El film segueix la seva vida al llarg d’una setmana, una existència discreta i humil però delicada, atenta als petits detalls quotidians.

Sense grans revelacions ni girs inesperats, som testimonis de la vida rutinària de Paterson, interpretat excel·lentment per Adam Driver, conegut pel seu paper de Kylo Ren a Star Wars: El despertar de la fuerza. Veiem com cada dia s’aixeca d’hora, al costat de la seva dona Laura, interpretada també magníficament per l’actriu d’Iran Golshifteh Farahani. El seguim fins a la seva feina, durant la seva ruta a l’autobús transportant als ciutadans de Paterson. De tornada a casa, l’acompanyem mentre treu a passejar al seu gos i va al mateix bar de sempre a prendre’s una cervesa, abans de tornar a casa. Paterson gaudeix amb afable calma d’aquesta rutina i honora al seu entorn elaborant preciosos poemes sobre qualsevol cosa, des d’una caixa de llumins fins a un salt d’aigua. El seu tranquil fluir contrasta amb el de la seva dona, un torrent d’emocions diverses. Cada dia té un nou projecte, un nou somni creatiu al que entregar-se amb passió. Paterson i Laura es complementen, com el món exterior i l’interior del protagonista o el fons i la forma del mateix film.

Paterson

Jarmusch utilitza una poètica posada en escena, elaborant múltiples correspondències entre els poemes de Paterson (en realitat, versos del poeta Ron Padgett, membre de l’Escola de Nova York) i les imatges de la seva vida. D’aquesta forma, cada dia, amb les seves simetries i lleus variacions, funciona com un vers de rima assonant en un bell exercici de lirisme audiovisual. Sens dubte, Paterson és un dels films dels darrers anys que millor descriu el procés de creació artística.

Com William Carlos Williams, Jim Jarmusch, realitzador d’Extraños en el paraíso (1984), Mistery Train (1989) i Flores rotas (2005), entre d’altres, està convençut de la preeminència dels personatges autèntics per sobre de l’acció forçada i accelerada de bona part de la ficció nord-americana actual; de la bellesa d’allò únic, del que emergeix diàriament al nostre voltant, en qualsevol situació, constantment. Amb Paterson realitza una sensible i sensorial poètica de la quotidianitat, una sàvia reflexió sobre la naturalesa de la poesia i, per extensió, de la vida.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies