"Los tres Cristos de Ypsilanti" - Milton Rokeach
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

L’editorial Impedimenta publica aquesta obra de culte que narra un singular experiment psiquiàtric de teràpia de grup en el qual tres homes que creien ser Jesucrist van participar durant vint-i-cinc mesos.

Milton Rokeach no és un escriptor de ficció però aquest llibre es gaudeix com si fos una bona novel·la. Al juliol de 1959, a l’hospital estatal Ypsilanti de Michigan, aquest reconegut psicòleg social es va atrevir a reunir en una teràpia de grup a tres esquizofrènics paranoides que afirmaven ser Jesucrist. Un escriptor fracassat amb tendències violentes, un granger alcohòlic amb un traumàtic passat i un universitari que va abandonar els estudis per allistar-se en l’exèrcit es van veure així obligats a confrontar-se a la contradicció última –és tremendament improbable que algun d’ells sigui Jesucrist, però és impossible que els tres alhora ho siguin– en una sèrie de sessions transcrites minuciosament pel seu terapeuta i que donarien lloc a aquest peça de culte de la literatura psiquiàtrica.

Partint d’una estimulant premissa que no se li hauria acudit ni al Ken Kesey més passat d’àcid, Rokeach va aconseguir signar un brillant exercici literari que és alhora un document de primer ordre sobre les malalties mentals i un estimulant deliri que ens obliga a reflexionar sobre la formació de la identitat humana. L’atzar va voler que, per motius acadèmics que no vénen al cas, combinés durant algun temps la lectura d’aquest llibre amb l’estudi de diversos textos de John R. Searle sobre la recerca filosòfica i neurobiològica de la consciència. El que anomenen consciència és, per dir-ho en poques paraules, una emanació del cervell que serveix per interpretar la realitat i configurar l’experiència humana. Com la resta d’éssers humans, els tres pacients tenen també la seva pròpia consciència de la realitat, només que en aquest cas està dramàticament alterada fins a assolir proporcions de tràgica caricatura.

Tancats en el receptacle de la seva pròpia ment, els tres pacients discuteixen sobre l’humà evitant sempre que poden les temptacions de parlar del diví. Els primers altercats (amenaces puerils, insults i obscenitats) sorgeixen justament pel que cadascun d’ells considera una usurpació d’identitat, però a poc a poc troben punts de contacte per establir el diàleg. Rokeach per la seva banda oscil·la davant els nostres ulls entre el terapeuta implicat que tracta d’ajudar als seus pacients i el mad doctor que experimenta més enllà dels límits del raonable. De fet, el propi psicòleg s’encarrega de dissipar qualsevol dubte sobre el seu veritable paper en el saborós epíleg final, quan confessa que gairebé lamenta haver escrit el llibre perquè, mentre ho feia, no va saber adonar-se que “en realitat, era un enfrontament a quatre bandes, i no a tres”.

Però seria una llàstima que el rigor científic hagués frenat a l’autor d’aquesta estimulant crònica (gairebé) negra que convoca una àmplia panòplia se sensacions i sentiments, que van des de la desolació a l’humor. Les intrigues, els sentiments conspiranoics, les idees delirants i els canvis de personalitat se succeeixen sense treva en aquest sorprenent viatge als inferns de la bogeria que es llegeix com un apassionant testimoniatge sobre el fracàs del projecte humà.Editorial: Impedimenta
Web editorial
ISBN: 978-84-16542-50-5
Pàgines: 400
Preu: 23,50 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies