“2084: LA FI DEL MÓN” de Boualem Sansal
7.5Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

No existeix un abans del 2084. A Abistan, el Profeta i delegat de Yoläh, Abi, és la figura màxima per qui es regeixen totes les normes. La submissió i la fe són indispensables a l’Imperi, però Ati no està tan segur de voler creure’s tot el que s’explica.

Novel·la guanyadora del Gran Premi de l’Acadèmia Francesa, 2084: la fi del món ens convida a entrar en un món distòpic dirigit per la fe incondicional cap al profeta Abi. Una religió molt semblant a l’Islam dirigeix tot el món l’any 2084, i els habitants d’aquest nou imperi han de viure sota les normes d’Abistan.

Com el seu títol ja ens indica, 2084 és una clara referència a la gran obra de George Orwell 1984 i es basa en un plantejament molt semblant on la pressió en les vides dels ciutadans, la vigilància extrema i el control del temps i el coneixement per part del govern en són la base principal. Igualment semblants són també els protagonistes de les dues novel·les: un personatge a qui li trontolla tot el que representa la seva societat i vol descobrir la veritat de tot.

Winston Smith havia de lluitar contra un govern totalitari basat en els règims d’ideologia occidental on el més important és tenir al poble controlat i enganyat en tot moment, per raons de guerra i territori, ideologia i política. Aquí, el protagonista, Ati, ha de veure’s en contra d’un govern totalitari i únic, que controla tot espai i temps coneguts, i on la religió i la fe són el més important de la seva societat i el seu món. A partir d’aquí, tota la història està repleta de referències i reformulacions de la novel·la original, tant en l’àmbit ficcional com estilístic.

Així doncs, l’autor, Boualem Sansal, en aquesta setena obra juga sobre segur al moment d’escriure i crear sobre una base ja formada. Tot i la seva indubtable excel·lència com a escriptor, Sansal no ens arriba a sorprendre o realment intrigar, però la seva intel·ligència obliga al lector a no separar-se del llibre fins al final, creant una espècie de dependència lectora que no se sap realment d’on ve.

El problema principal i obvi del llibre, però, és el perill que pot suposar en mans de mals lectors. Tot i que la seva història està clarament basada en un missatge racional i antiextremista, la ideologia actual que ha utilitzat per exemplificar el perill de les qüestions radicals té dos vessants: la religiosa i la humana. I el fet que només es parli de la qüestió religiosa pot fer que es llegeixi tot plegat com un manuscrit de culpabilitat i, fins i tot, odi.

Per descomptat, l’autor no busca ser un Trump, ni quant a ideologies ni quant a missatges, però el fet que França estigui en una situació de tensió respecte a aquest tema, deixa una mica intranquil al lector racional quan acaba la novel·la. Esperem que les audiències i jurats que tant estan premiant l’obra siguin capaços de veure-ho amb lògica. Si es fa així, és una perfecta lectura per a qualsevol que vulgui gaudir d’una bona imaginació distòpica basada en una de les millors obres universals.Editorial: Edicions 62
Web editorial
ISBN: 978-84-297-7521-1
Pàgines: 288
Preu: 19,50 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X