Jota de Saura
6.5Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Seria d’idiotes negar la qualitat pel desconeixement. Aprofitant el poc domini global sobre el gènere de la Jota, Carlos Saura provoca que algun atrevit posi com un drap brut aquest documental musical i caigui en el sac públic dels ‘retratats’. A la resta, els ignorants acceptats, ens quedarà un homenatge clarivident i lluent a un cant, dansa i música que, si bé no durant tota l’estona, sí arribarà a fer-nos frapar en diversos moments. Sempre i quan conservem un mínim registre d’oïda o vista.

“La Jota pertany per dret propi a Aragó” resa l’inici escrit. I comença el menú degustació d’una obra amb més toc de documental-aparador que de pel·lícula. Un recital de jotes successives, cap igual i totes barrejades. I si per dret pertany a Aragó, per dret viatja per tota Espanya, assimilant costums, aromes i actituds (Galícia, Andalusia, ses illes) per vomitar-los després. Cada cop més arriscada i mesclada, la Jota mor allà on neix, on tota música ho fa, a les festes d’un poble, per a culminar el film.

Tot hi té cabuda a Jota de Saura. Des del purisme més fervent, amb draperia medieval de brodats colorats i arracades de natural brillantor femenina, a la modernor estilitzada, amb bàsiques samarretes de Decathlon i cabell lliure. Dels nens en classe inicial als joves ben plantats com paons reials, o els septuagenaris, ballant amb més amor que força. Del flamenc arrugat a la música celta. I de la cançó històrica – especial menció dramàtica al Rosa Rosae de Labordeta – a la gresca gratis. Del cant exempt de moviment al ball exempt de cant. De l’inesborrable tòpic de la guitarra espanyola al violoncel, de l’acordió a la gaita, del piano a una caixa metàl·lica de Pimientón Jauja. Tot un poti-poti sentenciat a ser catedràtic audiovisual de la Jota d’ara en endavant.

I amb la figura de protagonista en duel entre les castanyoles i el ballarí Miguel Ángel Berna, la pel·lícula es conté en un magnífic escenari. Intuïtivament ample, envoltat de la més absoluta foscor i amb una il·luminació alterada segons l’exacta necessitat de la presa en qüestió. Jocs de miralls i ombres. Brutalitat visual. Paper potenciador sobre el que escriure cadascuna de les danses de saltets incessants i cops de peu, ganivets d’aire. Així és la feina que es va fer durant 11 hores diàries, tres setmanes seguides, als estudis de Los Ángeles de San Rafael, a Segòvia, per on van passar més de 40 músics i 19 ballarins.

Jota de Saura

Ara bé, et deixa agre. O et pot deixar agre si no coneixes tot el que has de conèixer sobre la Jota. Molt agraït un apunt de contextualització en mig del relat, on s’explica que abans el ball servia per cortejar i ara més per ser lliure, es queda massa sol. Et deixa amb ganes de més i xoques amb la inexistència de cap altre apunt al marge del guió de ball, música i veu. Saura sembla dir “tot el que has de saber, ja ho tens al davant”.

Porque quiero y porque puedo y porque me da la gana

La cançó de Carmen Paris al documental sembla descriure l’aposta que fa el director. Si bé sempre s’havia esperat de Saura un gran cant d’orgull aragonès, el definitiu ha estat específicament aragonès. La seva forta identitat pot condemnar-lo a omplir sales de gent adormida, com el senyor que roncava a la meva dreta mentre mirava la pel·lícula i vam haver de despertar tres cops. O potser les omple de gent entusiasmada, com el senyor de la fila de darrere meu, que movia les mans com un director d’orquestra quan la Jota s’emocionava. El que és segur és que l’opinió de l’estranger relliscarà pel clatell de Saura com un vent fals. I, per sobre de tot,  que ha fet l’últim dels seus conjurs on ell volia fer-lo, al voltant d’una càmera a ritme de Jota i amb petjada mañica.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies