Reinventar el cómic
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Després de l’èxit d’Entender el cómic, Scott McCloud recupera la seva faceta d’assagista gràfic amb aquesta estimulant continuació que especula amb lucidesa sobre les possibilitats del mitjà en el nou univers digital.

Scott McCloud confessa que Reinventar el cómic és sobretot una seqüela. Al mateix temps es tracta d’una cosa completament nova. En la introducció a aquest volum editat per Planeta Cómic, el seu autor explica les raons d’aquesta continuació: “L’obra que sou a punt de llegir va sorgir bàsicament perquè… no puc parar de donar-li voltes al cap”. Quan va liquidar el projecte d’Entender el cómic, una fascinant amalgama d’historieta confessional i assaig metalingüístic sobre el propi mitjà, McCloud va començar a interrogar-se sobre les noves possibilitats que oferien els ordinadors i Internet aplicats al novè art.

Aquest va ser l’origen d’un projecte que ens porta de tornada a l’estudi del creador. Trencant la “quarta paret”, McCloud ens ofereix un apassionant documental seqüencial en el qual ens porta màgicament, gràcies al miracle del traç, d’un lloc a un altre (fins i tot a l’interior de les vinyetes de còmic). En els primers compassos, l’autor confessa que “ja de nen, m’interessava més el futur del còmic que el seu passat o el seu present”. Efectivament, Reinventar el cómic és, d’alguna manera, una obra “futurista” que ens endinsa en el fascinant camp de possibilitats narratives que les noves tecnologies ofereixen, tant pel que fa al procés de creació com a la seva fabricació, distribució i comercialització. Però digui el que digui McCloud, aquest assaig en vinyetes és també una magnífica lliçó d’història, en la qual es repassen els orígens del mitjà en interrelació amb altres llenguatges, els grans moments de la seva història o les aportacions d’autors com Art Spiegelman o Alan Moore.

Reinventar el cómic. Scott McCloud. Planeta Cómic.

McCloud no dubta a agafar un còmic de la seva biblioteca –per exemple, el Juego de manos de Jason Lutes, que fa alguns anys vaig tenir el plaer de ressenyar per a La Finestra Digital– i analitzar-lo en veu alta per a nosaltres. I aquí és on arribem al valor essencial d’aquest Reinventar el cómic. Com ja succeïa amb la seva predecessora, aquesta obra és sobretot un valuós exercici de desconstrucció, que combina la relectura lúcida, l’anàlisi semiòtica a l’estil d’Umberto Eco i l’aguda especulació sobre el futur del còmic.

Llegir Reinventar el cómic recorda inevitablement les velles disputes entre apocalíptics i integrats. McCloud és conscient que “la tinta sobre paper és només una de les formes físiques que el còmic pot adoptar”. També sap que el mitjà és prou “poderós” com per sobreviure a totes les revolucions tecnològiques i aprofitar-les en el seu benefici creatiu. Com l’univers, el còmic s’expandeix fins a l’infinit, i McCloud és el cronista d’aquest procés, des del seu big bang en les tires dels diaris fins al futur digital.Editorial: Planeta Cómic
Web editorial
Pàgines: 256
Preu: 20 €
Guió: Scott McCloud
Dibuix: Scott McCloud
Format: 16,9 x 25,8 cm., rústica amb solapes, blanc i negre
ISBN: 978-84-16090-93-8


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X