"Allò que va passar a Cardós" de Ramon Solsona
8Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Sis anys ha trigat Ramon Solsona a publicar una nova obra després de l’interessant “L’home de la maleta”, sis anys que es fan durs pels seguidors de l’escriptor però que es veuen recompensats amb un treball de gran solidesa i varietat. “Allò que va passar a Cardós” transita les fronteres entre realitat i ficció amb solvència, retratant una època convulsa amb tot luxe de detalls mentre el drama s’escola entre les pàgines arrossegant a personatges i lectors.

Un guàrdia civil és assassinat a la vall de Cardós una nit de neu del 1965. Les causes i les conseqüències del crim travessen un territori sacsejat per les obres d’un gran complex hidroelèctric. Milers de treballadors excaven quilòmetres de galeries subterrànies, pous verticals i centrals invisibles des de l’exterior. La vida dels habitants de la vall es transforma. S’hi respiren aires nous, la guerra queda lluny, arriben la televisió, el sis-cents, el turisme, el twist i el biquini.

Com buscadors d’or, una corrua de persones acut a Cardós a la recerca d’una feina. S’allotgen en campaments i pobles, des del pla fins als llacs més alts, i les seves històries d’emigració i desarrelament, d’amor i de lluita s’encreuen les unes amb les altres. Hi ha conflictes de convivència, prosperitat econòmica, accidents de treball, corrupteles i el rerefons permanent de la dictadura. Un assassinat ho lliga tot.

El llibre comença amb un assassinat, la mort d’un guàrdia civil que desmuntarà les vides de molts des habitants de la vall. Però Solsona, hàbil escriptor, no ens dona massa detalls dels fets sense presentar-nos abans els personatges. Crea així una ansietat en el lector per saber exactament qui ha mort però que en certa manera s’oblida gràcies al retrat versemblant i proper del dia a dia dels treballadors en un període complicat política i econòmicament. El poder de l’Església i la Guàrdia Civil, el patiment dels treballadors a les mines, el comunisme, l’oci i un món que canvia són els elements que es desenvolupen a la primera part del llibre. Ramon Solsona aconsegueix que tot això resulti molt interessant pel lector, a força d’utilitzar diferents veus (orals i escrites) que van construint el tapís de la història a partir de peces a priori inconnexes. Així anem coneixent els diferents personatges i els fets principals sempre des de diferents punts de vista, com si seguíssim nosaltres mateixos una investigació.

El drama que donarà origen al crim es va plantejant i quan aquest arriba, el llibre es transforma. El dia a dia de la vall encara interessa a l’autor però la major part de les intervencions, dels testimonis i dels fets giraran al voltant de l’assassinat i del destí dels personatges. El llibre no deixa de ser un “slice of life” amb tocs de telenovel·la però tots els elements estan tan ben posats sobre la taula que l’atenció del lector està irremeiablement captada fins al final. De l’estil de Solsona poc a dir: és un escriptor magnífic que ha fet aquí una treball excel·lent donant veus diferenciades a tots els personatges i posant cura en trobar la màxima versemblança en tot el que explica.

“Allò que va passar a Cardós” és una nova mostra del talent literari de Ramon Solsona, un llibre diferent a la majoria de la ficció que podem veure ara. No necessita ser trepidant ni explicar grans esdeveniments per tenir-nos enganxats des de la primera a l’última pàgina.Editorial: Proa
Web editorial
ISBN: 978-84-7588-630-5
Pàgines: 464
Preu: 20,00 €


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies