El hombre de las mil caras
7Valoració
Puntuació dels lectors: (1 Vot)
7.0

Ens vam adonar que hi havia moltíssima informació i que mai aconseguiríem assabentar-nos del que havia passat realment”, lamentava Alberto Rodríguez quant a la documentació del seu nou film. I esdevé la clau del resultat final. L’extensíssima i inversemblant història del senyor Francisco Paesa donaria per a una sèrie. I, a la vegada, el joc d’ombres obligat de la seva biografia deixa tants espais pel dubte que el director sevillà va optar per fer, a estones, la seva pròpia veritat. Creant així una obra astoradora, contemporàniament propera i ineludiblement artificial. Bons mentiders i perdedors barrejats com l’oli i l’aigua.

Basada en el llibre de Manuel Cerdán Paesa: el hombre de las mil caras i en entrevistes off the record necessàries per omplir cada interrogant gegantí que crea aquest relat, la pel·lícula se centra en un únic cas de la vida de Paco Paesa (Eduard Fernández). Quin? El de Luis Roldán (Carlos Santos). Aquell home, ex director de la Guàrdia Civil, que buscava fugir i posar sobretot sans, però sobretot estalvis, 1.500 milions de pessetes desviats de l’erari públic. I Paesa, promès enemic del govern espanyol, va veure en la seva demanda d’ajuda l’oportunitat de saldar tots els seus comptes. Després de tot, quan era membre del servei secret espanyol i va facilitar el cop més exitós contra ETA, només va rebre per part del seu govern mentides, menyspreu i traïció en mig dels cas GAL. Una tàctica més pròpia del servei secret del Skyfall de James Bond que del govern que ens pensem elegir.

En una correlació constant entre la veritat i la mentida, tant a nivell intern com extern, on tot et fa dubtar i tot cobra caràcter de sospita, el relat és lluminós, clar, amb l’ombra de l’humor sempre a prop i ple de diàleg. Molt més lluminosa que l’anterior d’Alberto Rodríguez, La isla mínima. Diàlegs sobris, austers, una mica impostats. Amb silenci de fons i mirades curtes. Amb foc de cigarreta constant i fum intermitent. Escenes de fugitius utilitzant un fotomaton de carrer mentre afora trona i al·lucinacions a força de xarrups de Jägermeister. Tot és part de la gegantina espiral que només la genial ment d’un home aferrat al risc i al poder pot controlar: Paco Paesa. El mateix, segons la llei delinqüent, que aconsegueix posar de part seva a l’espectador sense somriures ni actes heroics. Només amb un company en qui confiar, el narrador Jesús Camoes (José Coronado), i encara ni així.

El hombre de las mil caras

Gràcies a la partició en capítols amb noms propis de discs de Love of lesbian – vegi’s El cochero de drácula -, la narració avança ordenada, ampla i altiva. Amb imatges d’espais grandiloqüents per traspassar les olors de l’alta societat espanyola a la sala de cinema, el director de fotografia, Alex Catalán, irradia treball minuciós. Amb estades a Suïssa, França, Singapur i Espanya s’han enregistrat durant més d’un any les escenes que conformen un viatge fílmic constant per més de 13 països. Un mareig internacional que la pel·lícula t’aclareix repetidament per tal de no perdre’s.

– ¿És cert?

– Som a Espanya. ¿Què importa això?

A través de la clàssica ironia crítica espanyola, l’esposa de Roldán, interpretada per Marta Etura, ens regala frases constants de disputa seca. Amb aire forçat, resulta una digna companya de Carlos Santos a la imatge d’aquesta parella d’evasors fiscals. Sempre a l’ombra, això sí, d’un Eduard Fernández que, amb el minutatge creixent, va fent-se més i més gran. Ni les ridícules corbates de l’època li resten la magnificència que el paper li atorga. Amb vestigis de soledat i drama, el paper de Paesa vesteix una història fantàstica d’Espanya, on el felipisme ja enfilava el comiat, on volaven les dimissions als ministeris més que ara i on la foscor era norma. Aquesta pel·lícula de Rodríguez té tocs de documental sense voler-ho i més història de la que s’explica. Pura intriga de ‘trileros’ i autocomplaença classista.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies