Superman: Fuerza
7Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Scott McCloud, aparentment un “intrús” al món del comic-book de superherois, demostra habilitat en la seva personal recreació d’un Superman que recupera els valors fundacionals en una miniserie que destaca per la seva originalitat i sentit de l’humor.

Com la majoria de superherois, Scott McCloud és un autor de còmics amb un conflicte de doble identitat. D’una banda, està el McCloud assagista i teòric del mitjà que, en obres com Entender el cómic i la seva continuació, Reinventar el cómic, confirma la porositat del llenguatge de la historieta proposant una sèrie de vinyetes metalingüístiques que s’interroguen sobre els límits i les possibilitats del novè art. D’altra banda, està l’autor d’obres personals com Zoot! (1984), una inventiva parodia del gènere rei del comic-book nord-americà, els relats de superherois. En aquesta obra, McCloud ironitzava amb gràcia sobre els clixés d’un gènere que sovint oscil·la entre la construcció d’una èpica del segle XXI i els reiteratius arguments fast-food replets de clatellades entre personatges amb malles.

L’empresa DC ha demostrat saber encaixar les crítiques de McCloud encarregant-li que ofereixi la seva pròpia visió del personatge més popular (amb perdó de l’home-ratapinyada) de la companyia. El Superman de McCloud està allunyat del to transcendent d’algunes recents visions. El guionista bostonià sembla més interessat a recuperar l’atmosfera camp i naïf de les històries de la Golden Age (o del Superman de Richard Donner), afegint-li, això sí, considerables dosis d’ironia desmitificadora purament postmoderna.

Fuerza és una espècie d’exercici proustià sobre el passat juvenil de l’home d’acer que intenta explicar les raons íntimes per al seu infrangible comportament moral de la maduresa. La seva personalitat es contraposa a la del antagonista Fido, un aparent triomfador amb aires mefistofèlics que arrossega un passat traumàtic que finalment emergeix a la llum. McCloud comença la història com una sàtira lleugera, però a poc a poc converteix l’argument en una interessant novel·la gràfica psicològica que guanya punts quan ens endinsa en els records oblidats d’heroi i vilà.

Portadas originales Superman. Fuerza. Grandes autores de Superman. Scott McCloud. ECC ediciones.

Però també hi ha aquí espai per a l’aventura i, especialment, per a un sentit de l’humor molt particular, que recorda la ciència-ficció innocent de les antologies televisives i les revistes pulp dels anys quaranta. McCloud s’atreveix a deixar el cap de l’heroi atrapat en una altra dimensió (mentre la resta del seu cos forceja per alliberar-se a la Terra); una situació ridícula que ens ofereix diverses pàgines de deliciosa paròdia. En un altre dels moments “clímax”, Superman ha de protegir una Metròpolis miniaturitzada d’una sèrie d’objectes quotidians –monedes, bolígrafs, clips, claus…– que amenacen amb aixafar als ciutadans; una curiosa variació dels arguments del fantàstic clàssic com L’increïble home minvant.

Fuerza es llegeix d’una tacada, gràcies a l’habilitat del seu guionista per captar l’atenció del públic amb una història poc convencional, que ofereix una imatge inèdita de l’home d’acer. La història es beneficia també del dibuix del brasiler Aluir Amancio, amb un estil a mig camí entre el cartoon i els dibuixants clàssics com Herb Trimpe o el Jack Kirby més esquemàtic i cubista. Però la gran llaminadura visual són sens dubte les impressionants portades d’Alex Ross, que com sempre dóna mostres del seu impressionant talent per a l’hiperrealisme.Editorial: ECC
Web editorial
Pàgines: 160
Preu: 16,95 €
Guió: Scott McCloud
Dibuix: Aluir Amancio, Scott McCloud
Format: Cartoné, a color.
ISBN: 978-84-16581-61-0
Edició Original: Superman: Strength núms. 1 a 3


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies