Captain Fantastic
8Valoració
Puntuació dels lectors: (1 Vot)
9.0

Com educar als fills i preparar-los per als obstacles que trobaran al llarg de la seva vida? Tots els pares i mares intenten respondre aquesta pregunta a la seva manera, basant-se en les seves idees i creences al respecte. Què passaria si algú portés a l’extrem la qüestió?

Captain Fantastic és una exploració dramàtica d’aquesta idea: un pare (Viggo Mortensen) educa als seus sis fills, tres nens i tres nenes, de set a divuit anys, en mig de la natura, aïllats de les comoditats de la societat moderna, valent-se únicament dels recursos naturals que tenen a mà. Entrenament diari, caça, combat cos a cos, lectura i anàlisi de textos filosòfics i polítics, etc.; tot forma part del seu pla d’ensenyança integral que es veurà greument qüestionat quan la família hagi d’abandonar el seu mode de vida i torni a la civilització.

L’actor i director Matt Ross (28 Hotel Rooms, 2012) escriu i dirigeix aquest drama familiar, amb alguns moments còmics, que formaria un magnífic programa doble amb la cinta Pequeña Miss Sunshine (Little Miss Sunshine, Jonathan Dayton y Valerie Faris, 2006). El guió de Ross arrenca de la utopia de la vida als boscos, narrada en multitud d’ocasions a la literatura i al cinema, a partir del principi que la societat corromp a l’individu, li arrabassa la seva autenticitat a través d’una vida simulada, processada i mercantilitzada pel consumisme. La fugida cap a la naturalesa, vista com a punt de fuga del mundanal soroll i, al mateix temps, com a escenari idíl·lic per a la formació pura de les persones, present a pel·lícules com El bosque (The Village, M. Night Shyamalan) o, recentment, La bruja (The Witch, Robert Eggers, 2015), està sòlidament posada en escena aquí per Ross, qui es va basar en la seva pròpia infància amb una mare hippie per afrontar la història.

Captain Fantastic

Un dels majors mèrits de Captain Fantastic és que al mateix temps que planteja una ambiciosa i seriosa reflexió sobre l’actual societat consumista i deshumanitzada, també elabora un encertat i necessari discurs contra els radicalismes. La trama principal i les secundàries que protagonitzen els dos fills barons descriuen uns nens amb unes capacitats tant físiques com intel·lectuals extraordinàries per la seva edat, al mateix temps que una manifesta incapacitat per a relacionar-se, tancats a la seva petita visió del món. En temps dogmàtics com els actuals, el film ens mostra que davant els grans problemes de la societat, com l’educació, no existeix una solució encertada, sinó que es tracta d’una recerca continua de l’equilibri, del punt mig, amb les possibilitats a l’abast de cadascú.

Un altre dels punts forts del film són les interpretacions dels actors principals. No se m’acut un millor actor per aquest pare que decideix emprendre un personal camí amb els seus fills que Viggo Mortensen, un intèrpret que malgrat la seva fama no és la típica estrella de Hollywood. Allunyat de la primera línia mediàtica, busca projectes més personals a pel·lícules compromeses i amb entitat, com aquesta. Entregat a la causa, la seva interpretació revesteix una gran sinceritat i humanitat i ens transmet totes les arestes d’un personatge molt complex, estricte, intolerant, però també càlid i noble. Al seu costat, els sis joves actors que donen vida als fills estan tots magnífics, així com Frank Langella, el multimilionari i conservador avi, contrapunt ideal del protagonista.

Captain Fantastic va tenir una fantàstica acollida a la seva presentació mundial al passat Festival de Sundance i al seu pas per la secció “Un Certain Regard” de Cannes, on va guanyar el Premi al Millor director. I el més important: no abunden a la cartellera pel·lícules que ens facin pensar sobre la nostra vida o qüestionar-nos idees o creences preestablertes; Captain Fantastic és una d’elles.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies