Sparrows
7.5Valoració
Puntuació dels lectors: (0 Vots)
0.0

Islàndia està de moda. Un país de poc més de 300.000 habitants compta amb una puixant producció cinematogràfica, amb directors joves reconeguts internacionalment com Dagur Kári, director de l’estupenda Corazón gigante (Fusi), de la que ja vam parlar fa uns mesos; y Grímur Hákonarson, realitzador de Rams, guanyadora de l’Espiga d’Or a la passada Seminci. Ara arriba Sparrows, la segona pel·lícula de Rúnar Rúnarsson, incipient cineasta que va aconseguir amb aquest viatge introspectiu d’iniciació la Conxa d’Or al Festival de Sant Sebastià de l’any passat.

Rúnarsson va saltar a la fama l’any 2004 quan fou nominat als Oscar amb el seu extraordinari curt The Last Farm, la història íntima d’un granger islandès, que va recollir molts premis internacionals. Quatre anys després presentà Two Birds (2008), curtmetratge d’iniciació adolescent que es pot considerar la llavor de la pel·lícula que ens ocupa. Després del migmetratge Anna (2009), amb el que es llicencià a la prestigiosa National Film School of Denmark, Rúnarsson dirigí el seu primer llarg, Volcano (2011), que va causar sensació a la seva estrena a la secció “Un Certain Regard” a Cannes: senzillesa i profunditat a  una història similar a la que filmaria dos anys després Michael Haneke amb la seva pel·lícula Amour.

Sparrows es pot considerar la perfecta síntesi de la seva trajectòria cinematogràfica fins a la data, ja que hi habiten les principals preocupacions formals i temàtiques de Rúnarsson. El retrat de la geografia gèlida islandesa tornar a servir de marc per a una història de soledat e incomunicació, en la línia d’altres directors nòrdics de la seva generació. En aquesta ocasió, el protagonista és Ari (interpretat amb exquisida sensibilitat pel jove actor islandès Atli Oskar Fjalarsson), un adolescent educat a la capital, Reikiavik, que es veu obligat per la seva mare a tornar a la remota regió dels fiords occidentals, on va viure la seva infantessa abans que els seus pares es separessin. Ari es retroba amb el seu pare, Gunnar (Ingvar Eggert Sigurðsson), amb el que no té relació des de llavors, un home alcohòlic, incapaç de superar el seu divorci, que es refugia a l’autocompassió. La distància amb el seu progenitor es farà evident, així com amb els seus amics de la infància i amb la noia de la que estava enamorat, ara amb parella. Sol, en un ambient desesperançador, Ari tindrà que sobreposar-se a les adversitats realitzant un viatge interior que està perfectament emmarcat amb el paisatge inhòspit islandès.

Sparrows

Naturalesa i intimitat. Rúnarsson alterna plans generals, focalitzats a les immenses i llunyanes muntanyes i a un cel sempre amenaçador, que donen idea de la insignificança del gènere humà, juntament amb primers plans, que recullen les emocions dels personatges. Com a les seves anteriors obres, Rúnarsson sempre troba bellesa i lirisme entre les escombraries emocionals, com testifiquen els seus plans sostinguts del paisatge o dels rostres juvenils dels seus personatges.

Les dues trames que vertebren el film, la familiar i la sentimental, tenen un desenvolupament, en ocasions, lànguid, en connexió amb l’entorn, però exploten en un darrer terç demolidor. Menció especial mereix la penúltima seqüència del film, la que connecta la pel·lícula amb el seu curtmetratge Two Birds, amb la que el protagonista troba la seva identitat i la seva forma d’avançar emocionalment gràcies al compromís i al perdó, en un excel·lent arc de transformació.

A més de la darrera Conxa d’Or, Sparrows ha obtingut nombrosos premis, com l’Hugo de Plata en el Festival Internacional de Chicago o el Premi al Millor Actor per a Fjalarsson al Festival Europeu Les Arcs. Gaudeixin de la sensibilitat del cinema d’aquest fantàstic talent europeu amb veu pròpia, Rúnar Rúnarsson, i aquesta esplèndida pel·lícula.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X