Juego de armas
6.5Valoració
Puntuació dels lectors: (1 Vot)
8.3

Dada i beneïda la trilogia de Resacón en Las Vegas, el seu director, Todd Phillips, va sentir una punxada al maxil·lar esquerre que el sacsejà l’interior per fer-li entendre que era el moment de canviar i fer un canvi. Passar del malnom de comediant exclusiu rei dels ‘au, què bèstia’ a un principi de polifacètic director tranquil·lament mordaç. I així, amb Juego de Armas estrena un híbrid de gèneres que resulta ser una crítica velada al govern republicà dels Estats Units, la gestió armamentista en època de guerra i el refregit Somni Americà. Tot això amb la irreverència satírica ja argumentada al seu currículum filmae i una història de traficants d’armes (quasi) real basada en l’article de Guy Lawson per a la Rolling Stone.

La història pretén ser bàsica: dos amics de la infància que esdevenen socis moneymakers. Aprofitant la necessitat del govern americà i amb l’únic recurs d’un portal web, fan màgia. Sobretot per David Packouz (Miles Teller), un jove amb escàs èxit laboral a punt de ser pare, que troba en el sociòpata Efraim Diveroli (Jonah Hill) la clau de volta als seus maldecaps. I, si bé hi ha proves inculpatòries d’un sospitós duplicat de El Lobo de Wall Street (vegi’s el propi Hill, el desenfrenament adinerat, la pols blanca, i l’aprofitament de les ‘engrunes’ que ningú explota en el sistema per fer-se ric), el film de Philips acaba rebent l’atenuant de producte més pla i menys ambiciós.

A partir d’aquí, l’obra balla enèrgica, graciosa i descordinada a parts iguals: ara et dramatitzo, ara t’aventuro, ara et ric, ara et parlo de peres, i ara de cigrons. I en mig d’aquest xuclador, un riure. El d’Efraim Diveroli. El torçat i idiota riure del maleït Efraim Diveroli. Administrat amb mesura, ja que no vol, en paraules del director, “que domini la pel·lícula”, el riure maníac que va incorporar el mateix Jonah Hill resulta un gelat al final d’una marató. Així, en la llista d’aportacions d’actors als guions, com el gat de Vito Corleone o el “Are you talking to me” de Travis Bickle, apareixerà un nou recurs que dota al bo d’en Hill d’un extra de comicitat en una pel·lícula que carrega massa pes sobre ell i l’enfosqueix paulatinament.

Juego de armas

Al costat de l’actor gras, la pertinent història d’amor aglutina a dos actors a l’alça: un confirmat i l’altre en procés, Miles Teller (Whiplash, X-Men) i la cubana Ana de Armas (El internado). Si bé és certa la necessitat d’un potent personalisme pel film, a Teller se l’aprecia tan explotat com satisfactori en un paper de dubtosa pertinença. Per la seva banda, Ana de Armas juga a fer d’Iz en una interpretació que va de menys a més, que contagia ímpetu més que amor i sentencia una dels romanços menys empàtics i creguts del cinema actual.

  • És segur conduir fins a Bagdad?
  • Molt segur. Fifty-fifty.
  • Com!? 50 per cent probabilitats de viure, 50 per cent de morir?
  • Sí, per això viatgem de nit, és molt més segur.
  • Com més de segur?
  • Fifty-fifty.

A ritme de música universal suada ja per totes les samarretes de qualsevol persona amb ràdio i plans de skylines de cada ciutat visitada, la pel·lícula circula sempre digerible i a estones insubstancial. La sòlida crònica de com uns joves van enganyar el govern nord-americà per adjudicar-los contractes armamentistes milionaris refresca en el diàleg i rellisca en qualsevol tipus de profunditat. En especial, s’acarnissa amb el Somni Americà, només disponible a través de l’engany i el ridícul d’algú altre.

Amb l’aparició de Bradley Cooper (també productor), s’acaba d’arrodonir un relat entretingut, amb àpex d’interès, que mareja i rutlla per la diversitat genèrica com un insecte d’estiu al saló de casa, aturant-se en una posició per canviar-la sobtosament a continuació. Todd Philips, pel seu costat, presenta la seva candidatura a projectes allunyats de la casa de la comèdia, i ens deixa una invitació a jutjar l’èxit i el fracàs, els vestigis d’humanitat i la construcció d’aquell ésser anomenat ‘mentida’.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X